TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Evlerimizde kalacağız’

Bayraklı’da kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında zarar gören Bayrak ve Ayla Hanım Apartmanı’na evleri mühürlemek üzere gelen Zabıta ekipleri, ev sahipleri kapıyı açmayınca geri döndü

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2014 07:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Evlerimizde kalacağız’

Bayraklı’da kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında zarar gören Bayrak ve Ayla Hanım Apartmanı’na evleri mühürlemek üzere gelen Zabıta ekipleri, ev sahipleri kapıyı açmayınca geri döndü

A. FEYZİ MİRHANOĞLU

İzmir’in Bayraklı ilçesinin Gümüşpala semtinde ön tarafında süren ruhsatsız kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında zarar gören Bayrak ve Ayla Hanım Apartmanı için AFAD ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın farklı raporlar hazırlamasının ardından, Bayraklı Belediyesi geçtiğimiz salı günü evlere 1 gün sonra tahliye edilmesinin gerektiğini belirten tebligat astı.

Zabıta ekipleri can güvenliğinin tehlikeye attığı gerekçesiyle evleri mühürlemek için bölgeye geldi. Bayrak Apartmanı sakinleri evlerinden çıkmayıp çalan kapıları açmadı. Bayraklı Belediyesi ekipleri ‘Ev sahiplerinin isteği üzerine tahliye yapılamadı’ tutanağı hazırlayarak alandan ayrıldı. Bayraklı Belediyesi önümüzdeki günlerde evlerin alt bölümünde bulunan toprak kaymasının gerçekleştiği alana istinat duvarı yapılması için ihaleye çıkacak.

EVLERİNE KİTLEDİLER

İzmir'in Bayraklı ilçesinin Gümüşpala Mahallesi'nde, 11 aileden yaklaşık 65 kişinin oturduğu Bayrak ve Ayla Hanım Apartmanı'nın aşağısında 2 binanın ruhsat almadan kentsel dönüşüm için yıkılmasıyla heyelan meydana geldi. 27 Haziran tarihinde gece yarısı gerçekleşen olayın ardından, firma inşaatı durdurdu, Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) ile Bayraklı Belediyesi'ne haber verdi. Bayraklı Belediyesi ile AFAD’ın ‘Evlerinizi boşaltın’ yazısının ardından Bayraklı Belediyesi Zabıta Ekipleri ve emniyet mensupları evleri mühürlemek için dün sabah saatlerinde bölgeye geldi. Bayrak Apartmanı’nda oturan ev sahipleri kendilerini evlerine kilitledi.

TUTANAK TUTULDU

Yaklaşık 2 saat boyunca bekleyen zabıtalar ve emniyet mensuplarının ardından Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol ve Denetim Birimi ekipleri evden çıkılmadığına ve tahliye işlemlerinin başlatılamadığına ilişkin tutanak tuttu. “Gerekli görüşmeler yapılmasına karşın tahliye gerçekleşememiştir. Ev sahiplerinin isteği üzerine tahliye yapılamadı’’ denilen tutanağa ev sahipleri imza attı.

NE OLACAK?

Alt bölümde ruhsatsız kazı işlemlerine başlayan firmaya Bayraklı Belediyesi ceza kesecek. Ardından Bayraklı Belediyesi önce alana yapılacak istinat duvarının projesini hazırlayacak. Projenin bitimiyle ve gerekli yazışmaların sonlanmasıyla birlikte ihaleye çıkılacak ve ihale bedeli kaçak inşaat yapan firma yüzde 25 fazla şekilde fatura edilecek. Parayı ödemesi istenecek. 

DAVA AÇACAĞIZ

Ev sahiplerinden Özge Çarmıkçıoğlu, “Biz avukattan, her yerden aldığımız bilgiye göre haklıyız. 6306 sayılı kanunun 5/1. Maddesi uyarınca bize herhangi bir şekilde yardım yapılması gerekiyor. Tapulu ruhsatlı evimizden haksız yere çıkarılıyoruz. Yasal olarak biz haklıyız. Burayı mühürlerlerse ne yapacağız bilmiyoruz. Dava açacağız, dava açalım ama haklı olduğumuz halde sokakta mı kalalım? Hem belediye, hem müteahhit, hem AFAD’a dava açacağız. Bunu bedelini karşılasınlar. Evimiz de sağlam hiçbir sorunu yok. Buradayım kaçmıyorum” diye konuştu.

250 BİN LİRA ÖDEDİM

Ev sahiplerinden Nizamettin Evim, “2 ay önce burayı 250 bin liraya aldım. Benim hakkımı kim verecek, belediye bana çık diyor. Mühürlerlerse koparır içeri gireriz. Ne yapacağız. Bize tarih versinler yardım etsinler gideyim. 1 ay dese 3 ay dese çıkmaya hazırız ama ortada büyük bir boşluk var” dedi. 

RAPOR KARMAŞASI

AFAD, 2 mühendis görevlendirerek bölgeye gönderdi ve rapor hazırlattı. AFAD'ın hazırladığı raporda “Binanın ön bölümünde çatlaklar oluştuğu görülmüştür. Yapılar içinde ikamet eden daire sakinlerinin can ve mal güvenliği açısından ivedilikle (acele) eşyaları ile birlikte tahliye edilmesi gerekmektedir” şeklinde sonuç çıktığı yazıldı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ise AFAD'ın raporuyla çelişen yeni bir rapor hazırladı. Raporda şunlar yer aldı: “Yapılan incelemede kazı yapılan zeminde kontrolsüz yapılan kazıdan dolayı kaya düşmesi ve kısmı bir heyelan oluştuğu tespit edilmiştir. Bitişik nizamdaki zemin ve yapılarda ise hasar meydana gelmemiştir. Ancak kazının devam etmesi durumunda yapılarda hasar meydana gelebileceğinden kontrolsüz yapılan kazının durdurulması gerekmektedir. Zeminin kendini tutamaması, parça düşmesi vb. gibi oluşumları engellemek için kazı yüzeylerini desteklemek amacıyla önlemler alınabilir. Ayrıca önce kazı ruhsatı alınmalı ve kazıdan önce mutlaka uzman jeoloji mühendislerinden görüş alınmalıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.