TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İleri yaş grubu kişiler için ramazan önerileri

Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan ayı dolayısıyla değişen öğün saatleri ile birlikte yaşanan belirli değişikliklerin özellikle ileri yaş grubundaki kişiler için önemli olduğuna dikkat çekerek, bu gruba dahil olan kişiler için önerilerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2015 06:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İleri yaş grubu kişiler için ramazan önerileri

EMİNE YALÇIN

Diyetisyen Derya Zünbülcan, Ramazan ayında, azalan fiziksel aktivite, öğün sayısındaki azalma, uzayan açlık sürelerinin metabolizmada belirli değişikliklere neden olacağını vurgulayarak, bu değişikliklerin özellikle ileri yaş grubundaki kişiler için önemli olduğunu ifade etti. Zünbülcan, “İleri yaş grubundaki kişiler oruç tutarken tüm besin gruplarını (et grubu, süt grubu, ekmek grubu, meyve-sebze grubu) yeterli ve dengeli almalı, sahuru atlamamalı, mutlaka günde bir öğün kaliteli protein kaynağı olan kırmızı et, balık, yumurta besinler tüketmelidir” dedi.

İLERİ YAŞLARDA BAĞIRSAK SORUNLARI İLE KARŞILAŞILIR

Metabolizmanın canlı kalabilmesi için temel kuralın sahur öğününün atlanmaması olduğuna dikkat çeken Zünbülcan, gün içerisinde dinç bir şekilde oruç tutabilmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi. Sahurda yağsız kepekli tost, ayran, süt, sebze yemekleri, haşlanmış yumurta, taze mevsim meyveleri, menemen, sebzeli omlet gibi kolay hazmedilecek besinlerin tüketilmesini öneren Zünbülcan, “İleri yaşlarda bağırsak sorunları ile karşılaşılır. Sahurda tüketilecek bir yeşil elma bağırsak sisteminin düzenlenip, gerginliğin giderilmesinde yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

HAZMI KOLAY BESLENME PLANI İLE HALSİZLİK ÖNLENMİŞ OLUR

Zünbülcan, sahur kadar önemli bir diğer önemli noktanın iftariyelik seçimi olduğunu belirterek, “İftariyelik olarak yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinler yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir seçilmelidir. Böylece hafif ve hazmı kolay bir beslenme planı ile halsizlik, hazımsızlık gibi sorunlar önlenmiş olur” diye konuştu.

ÖZELLİKLE İLERİ YAŞ GRUBU KİŞİLER İÇİN…

Ramazanda uzayan günler ve sıcak havalarla birlikte yetersiz su alımı, artan sıcaklıklar sonucunda terleme gibi nedenler ile vücutta sıvı elektrolit kaybının yaşanabileceğine de değinen Zünbülcan, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Özellikle ileri yaş grubu kişiler için hayati önem taşıyan sıvı kaybının önüne geçilebilmesi için iftardan sahur vaktinin bitimine kadar olan süre içerisinde 2,0-2,5 litre su içilmelidir. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için ayran, süt, soda, taze sıkılmış meyve suları, bazı bitki ve meyve çayları da tercih edilebilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.