TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırkım Şenliği başladı

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği olan ve emekçinin dayanışma, birlik ve beraberliğini temsil eden Karaburun Kırkım Şenliği dün beşinci yılını kutladı

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2015 06:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kırkım Şenliği başladı

NEŞE YAVUZ- Karaburun Kavaklıkuyu mevkiinde gerçekleşen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce katıldı.

“DESTEK OLACAĞIZ, MECBURUZ”

Kırsal kalkınma projelerinin üretici ve tüketicinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Kocaoğlu, “Bizim kırsalda görünen değerlerimiz var. Bir de küllenmiş üstü örtülmüş ama bu coğrafyaya ait olan değerler var. Biz bu yola ilk defa 6 yıl önce Karaburun nasıl kalkınır diye bir yarışma ile çıktık. Daha sonra yol haritasını belirledik, şimdi o yol haritasını uygulamaya geçiyoruz. Bu yol haritasının içinde İzmir yarımadası gibi bir değerde bir taraftan zeytin üzüm gibi tarihten gelen değerlerimiz var. Belli yerlerde kavun var, sakız koyunu var. Bunun yanında nerede ne satabiliriz? Bunların arttırılması konusunda da çalışmalar yaptık. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, kırsal kalkınma daire başkanlığı olarak yasaların el verdiği şekilde ne kadar gerekiyorsa maddi sınırı yok, bütçe sınırı yok, destek vereceğiz. Hem Madra Dağı’nda hem Kozak Yaylası’nda hem Beydağ’da, Kınık’ta, Kiraz’da, Dikili’de her yerde bu desteği yapmaya hazırız. Bizim bir sloganımız var, ‘İzmirliyiz yaparız.’ Hem İzmir’i hem Karaburun’u kalkındıracak gücümüz ve irademiz var. Şimdi arkadaşlarımız ne yapmak istiyorsa Tarım Kırsal Daire Başkanlığı’na müracaat ettiğinde hem eğitim vereceğiz hem de gerekli desteği vereceğiz. Ve bunu yapmaya mecburuz, dünyanın açlıkla karşılama ihtimaline ancak tarımı ve üretimi destekleyerek engel olabiliriz” şeklinde konuştu.

EĞİTİM VE HAYVAN TEMİNİ VURGUSU

“Kırkım etkinliği yaklaşık 600 yıldır yapılan bir şölendir” diyen Kocaoğlu, “İnsanların birlikte imece usulü hayvanlarını kırptığı bir etkinlik bu. Ortak tencere, ortak kazan kaynaklı, onun kuzusu, onun keçisi demeden kırkım yapılıyor burada. Bir farkındalık yaratma boyutu var bu etkinliğin. Bir tarafta ilçe belediyemiz ve biz bu etkinliklere destek verdik. Bir taraftan da üretim yapan vatandaşlarımızın işlerini, aşlarını sürdürmeleri için bizim politika, strateji ve projelerle destek vermemiz gerekiyor. Biz daha çok işin bu tarafında olmak zorundayız. Etkinlik bir günde yapılıyor ama arkasını doldurmak lazım. Karlılığı arttırmak gerekir. Biz her türlü desteği vererek, sektörü kalkındırmak istiyoruz. Üretim yapmayı bırakan ama tekrar bu sektöre katılmak isteyen vatandaşlarımıza da eğitimden, hayvan teminine varıncaya kadar pazarın büyütülmesi için birçok projeyi gerçekleştirmek üzere yola çıktık” dedi.

İZMİR KEÇİ SÜTÜNDE BİRİNCİ

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, “Keçi sütü dünyada talep görmeye başladı son yıllarda. Türkiye’de de talep çok deniyor ama artık insanlar yurt dışından da istiyor. İnsanlar artık doğal ürün almak istiyor. Bugün üretilen keçi sütlerinin yüzde 90’ı doğadır. Etrafınıza baktığınızda görüyorsunuz bu hayvanlar doğadan beslenerek üretiyorlar bu sütleri. İzmir şu an Türkiye’de en fazla keçi sütü üreten il konumuna gelmiştir. 2013-2014’den yılından beri ilk sıradayız. Yine bir ilki daha başardık. Büyükşehir Belediyesi sakız koyunu ve kır keçisi dağıtımı Türkiye’de ilk defa İzmir’de yapılmıştır” şeklinde konuştu.

SÜT KALİTESİ YÜKSEK

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, “Bu beşinci yılımız festivalde. Biz kırsalda kalkınmayı kendimize öncelik edindik. Kırsal kalkınma projeleri ile birlikte Başkanımız Aziz Kocaoğlu bizlere destek verdi. Ben bu etkinliğin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Bu etkinliğimizi ilk olarak soğuk süt zinciri olarak başlatmıştık. Sonra şenliğine dönüştürdük. Burada esas amacımız, üretici arkadaşlarımız ve çobanlarımızın ürettikleri sütün tadını çok iyi biliyoruz. Karaburun’un aromatik havasından beslenen keçilerimizin süt kalitesi oldukça yüksek. Ancak verimlilik düşüktü biz de bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Girdi fiyatlarının yüksek olmasından ötürü kar elde edemiyorlardı, birliğimiz ve biz belediyeler olarak buna el atarak teşviklerle karı arttırdık. Üreticilerimiz de bundan çok mutlu oldular. Yerelde kalkınmayı kendimize hedef edindik. Girdi fiyatlarını düşürerek kar marjını arttırmaktı amacımız, bu etkinlikte buna vesile oldu. Biliyorsunuz bir genel seçim yaşadık, tek partili iktidarı istemediğini belirtti halkımız, ben Karaburun halkına çok teşekkür ediyorum. Bu ülkeye barış gelmesi için çok mücadele ettiler” ifadelerinde bulundu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.