TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kilo verdiler, hayatları değişti

İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı Çiğli Devlet Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği bünyesinde uygulanan diyet programlarıyla 20 ila 46 arası kilo vermeyi başarmış ve hala vermeye devam eden hastalar, bir araya gelerek kilo verme sürecindeki tecrübelerini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2015 06:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kilo verdiler, hayatları değişti

EMİNE YALÇIN- Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Diyet Sohbetleri’ adlı toplantı, Çiğli Devlet Hastanesi’ne bağlı Organize Sanayi Semt Polikliniği binasında gerçekleşti. Çiğli Devlet Hastanesi’nin Obezite ve Diyet Polikliniği’nde uygulanan diyet programlarıyla 20-46 arası kilo vermeyi başarmış ve halen kilo vermesi devam eden 8 hasta bir araya geldi. Hastalar, kilo verme sürecindeki tecrübelerini birbirleri ile paylaşırken, elde etmiş oldukları başarıdan dolayı mutlu olduklarını söyledi. ‘Diyet Sohbetleri’ adlı toplantıya başta hasta ve hasta yakınları olmak üzere Çiğli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Kurtuluş, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Evrim Karaman, Dahiliye Uzmanı Aynur Demir Kuş ve Diyetisyen Emre Ongan katıldı. Toplantı sonrası hastaları tebrik eden doktorlar, hastalara hediye takdim etti.

OBEZİTE ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI

Çiğli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Kurtuluş, hastalar ile bir araya gelmelerinin asıl sebebinin hastaların elde etmiş olduğu başarıyı kutlamak olduğunu belirterek, obezitenin son zamanlarda dünya genelinde ciddi anlamda sorun haline geldiğini söyledi. Kurtuluş, “Obezite birçok hastalığın sebebi olan bir hastalık olduğu gibi çağımızın da hastalığıdır. Obezite hastalığında ciddi bir artış var. Bu artışında biran önce engellenmesi gerekiyor. Bu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı’mız ciddi projeler üretiyor. Çoğalan obezite hastalığını azaltmaya çalışıyor. Mümkün olduğunca beslenmemize dikkat etmemiz gereken hususları belirlerken diğer yandan da mümkün olduğunca hareketi de artırarak sağlıklı bir hayata sahip olmamızı sağlamaya çalışıyor. Şu an burada bulunan hastalarımız kilolarının fazla olduğunu çok geç olmadan anlamışlar. Gerekli tedbirleri alarak doktora başvurdular. Verdikleri mücadele sonucunda da başarılı oldular. Bu konuda herkese örnek oldular” dedi.

EYLÜL AYINDA KATILIMI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Kilo alındıkça hareketin azaldığını, hareket azaldıkça da hastalıkların ortaya çıktığını vurgulayan Kurtuluş, geldiği hastanede 330 kilo olan bir hastasının olduğunu, hastanın hareket edemediğini ve hastaneye getirmek için bile özel araçlar ile özel sedyeler ile taşındığını ifade etti. Obezite hastalığı için bazen çok geç kalındığını da dile getiren Kurtuluş, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Tüm Türkiye’ye örnek olması açısından hastalarımızın elde etmiş olduğu başarıları kamuoyu ile paylaşmak istedik. Eylül ayından itibaren hızlandırılmış programlarla daha çok kişinin katılımını sağlamayı hedefliyoruz.”

İYİ BİR EKİPLE İYİ SONUÇLAR ALDIK

Diyetisyen Emre Ongan ise, meslek hayatında 10 yılı geride bıraktığını ve özel bir günde kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, obezitenin tıbbi beslenme tedavisi ile önlenmesi kronik hastalıkların da görülme riskini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Ongan, “2013 yılında, Türkiye genelinde yapılan bir araştırmada özellikle Ege Bölgesi’nde yüzde 32 civarında obezite görüldüğüne işaret edildi. Yani her 10 kişiden 3’ü obezite sınırını geçmiş durumda. Yine 2010 yılında Sağlık Bakanlığı’mızın Türkiye genelinde yaptığı bir araştırma sonucunda Ege Bölgesi’nde kadınlarda yüze 44 oranında bir obezite görüldüğü hesaplandı. Bu durumda her 10 kadından 4’ünün obezite düzeyine girdiğini gösteriyor. Bu sonuçlar ciddi veriler. Bu durum topluma hem maddi hem manevi anlamda yük teşkil ediyor. Yine aynı zamanda kişiye sağlık açısından psikolojik ve ruhen de yük olabiliyor. Kişi kilo kaybı ile birlikte hem ruhen hem bedenen hem de psikolojik olarak iyilik haline geçmeye başlıyor. Sağlık Bakanlığı’mızın da bu aşamada yine 2010 yılında başlattığı obezite hareketi var. Bu hareket kapsamında da biz sağlık kuruluşlarına düşen görev obezite tehdidi ile karşı karşıya kalan bireylerin beslenme durumları ile ilgili onların zayıflaması için yöntemler geliştirmektir. Bu anlamda 2 yıl önce açılan kliniğimiz baya yol kat etti. İyi bir ekip ile iyi sonuçlar aldığımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İSTEDİĞİM RENKTE KIYAFET ALIP GİYEMİYORDUM

16 yaşında 7 ayda 26 kilo veren Erdem Çavdar da, kıyafet almaya gittiği zaman istediği rengi alamadığından dolayı kilo vermeye karar verdiğini anlatarak, “Doğduğum zamanda kilolu bir çocukmuşum. Geçen süre içerisinde kilo alamaya da devam etmişim. Bu yaşıma kadar kendimi hep kilolu gördüm. Annemin arkadaşı bir diyetisyene giderek düzenli bir şekilde kilo verdi. Annemin arkadaşı bana örnek oldu diyebilirim. Buraya geldim başladık. Spor salonuna yazıldım. Her ay kontrollerimde kilo vermeye başladım. Yine aynı zamanda büyük bedenlerde belirli renkler var. Durum böyle olunca ben istediğim renkte kıyafet alıp giyemiyordum. ‘Ben bu durumla baş edeceğim. Kıyafet almaya gittiğimde beni belirli renklere yönlendirmelerini önleyeceğim’ dedim. Fazla olan kilolarımdan kurtulduğum için çok mutlu ve huzurluyum” diye konuştu.

O ZAMAN KARAR VERDİM

Özlem Turgay da 25 yaşında olduğunu ve yaklaşık 16 kilo verdiğini vurgulayarak, artık 38 beden giydiğini ifade etti. Turgay, “Üniversite hayatımda okula akşamları gittiğim için sürekli gece atıştırmalarım oluyordu. Zaman içerisinde yavaş yavaş kilo almaya başladım. Özel bir gün için arkadaşlarımla birlikte kıyafet almak için gittiğimiz mağazada herkes beden bulurken ben kendime göre kıyafet bulamadım. O zaman kilolarımdan kurtulmam gerektiğine karar verdim. Buraya gelerek programa başladım. Aynı zamanda spor yapıyorum. Ocak ayı itibari ile 16 kilo verdim” dedi.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA BİNEMİYORDUM

48 yaşında olan Elif Alataş ise, öncesinde başka diyetisyenlere de gittiğini ama devam ettiremediğini açıklayarak, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Burası açıldıktan sonra yakın olmasından dolayı geldim. 155 kilo olduğum zamanlarda toplu taşıma araçlarına binemiyordum. Şu an için 89 kiloyum. Artık rahat bir şekilde toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Daha rahat yürüyorum. Darısı herkese diyorum. Zayıflamamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.