TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Okulu bırakan kızlar oldu"

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Bayraklı’nın Onur Mahallesi’ndeyiz. Mahallemiizn muhtarı ise ilk dönemini icra etmekte olan Hasan Aydemir. Mahallemiz, 1987 yılında Büyük Yamanlar Mahallesi’nden ayrılarak Onur Mahallesi ismini alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2015 06:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Okulu bırakan kızlar oldu"

TANER UYANIKER

Mahallemizde nüfus yoğunluğunun fazla olduğunu söyleyebilirim. Yamanlar’a komşu olan bu mahallemizde de çarpık kentleşme hakim bir durumda. Mahallemizde genelde ekonomik durumu kötü olan aileler yaşıyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli problem okul sorunu olarak görünüyor. Geçen yılın şubat ayında yıkılan okulunun yerine yeni bir okul yapılmadığı için 2 bine yakın öğrenci başka mahallere taşımalı sistemle gitmek zorunda kalıyor. Mahalle muhtarı Aydemir okulun bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü durağımız Bayraklı’nın Onur Mahallesi. Mahallemizin tarihi yaklaşık 28 yıla dayanıyor. Gecekondulaşmanın yoğun olduğu mahalle iki farklı çehresi olduğunu söyleyebilirim. Mahallenin bir kısmında çarpık kentleşmeyi tam anlamıyla görülürken, bir diğer kısmında ise daha modern yerleşimler bulunuyor. Bunun yanında mahalle kentsel dönüşüme alınmış bir durumda. Mahallemizin muhtarı ise 42 yaşındaki Hasan Aydemir. Mahallemizin en büyük sorunu olarak okul problemi göze çarpıyor. Mahallede yer alan ortaokulun yıkılmasından sonra yerine yeni bir okul inşa edilmemesi mahalle sakinlerini isyan ettiriyor. Okulun bir an önce yapılmasını istediklerini söyleyen mahalle muhtarı Aydemir, “İki mahallenin ortak sorunu olan ve 40 bin nüfusu ilgilendiren bu olay nedeniyle mahalle olarak büyük sorun yaşıyoruz. Taşımalı sistem nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan kız öğrenciler oldu” dedi. Mahallemiz bunun dışında imar planı, park, uyuşturucu gibi sorunlarla boğuşuyor.

28 YILLIK MAHALLE

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle 1987 yılında Büyük Yamanlar Mahallesi’nden ayrılarak Onur Mahallesi ismini alıyor. Mahalle Karşıyaka’ya bağlıyken daha sonra Bayraklı’ya bağlanıyor. Mahallede 1 tane sağlık ocağı, 12 tane ilkokul, 1 tane Anadolu lisesi, 1 tane postane ve 4 tane cami bulunuyor.

Muhtar olma sürecinizi anlatabilir misiniz?

32 yıldır bu mahallede oturuyorum. Bu mahallenin sokaklarında büyüdüm. Burada yaşayan herkesi tanıyorum. Mahallenin elektriğin, suyunun olmadığı zamanları da bilirim. Mahalle insanının ve mahallemi çok tanımam nedeniyle bir de esnaf ve vatandaşların istekleri sonucunda adaylığımı koydum. Muhtarlıkta ilk dönemim ve en iyi şekilde görevimi yapmaya çalışıyorum.

OKUL YOK

Mahallenin sorunları nelerdir?

Mahallemizin nüfusu 25 bin ve bunların yarısını 18 yaş altı nüfus oluşturmaktadır. Bu nüfus yönelik bir çalışma yok. Mahallemizde yeşil alan ve parklar bulunmuyor. Ben kendi çocukluğumda da park görmedim şimdi de görmüyorum. Gençlerimizin ve çocuklarımızın oyun alanları ve spor yapabilecekleri alanların olması gerekiyor. Bu konu hakkında Çiğli Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediye’ye başvurularımız oldu. Park alanı olmadığı için böyle bir çalışmayı yürütemediklerini söylediler. Kentsel dönüşümle beraber çıkacak boş alanlara parklar yapılabilirmiş. Biz de sosyal faaliyetlerin yapılabileceği ve yeşil alanı bol olan bir mahalle istiyoruz. Mahallemiz kentsel dönüşüm planı içinde bulunuyor. Biz bu çalışmanın yerinde ve mahalle sakinlerinin haklarının korunarak yapılmalarını istiyoruz.

Mahallemizde yer alan ortaokul geçen yılın şubat ayında deprem riski taşıdığı gerekçesiyle yıkıldı. O günden bugüne kadar yerine yeni bir ortaokul için çalışma başlatılmadı. O alan biri vakıf olmak üzere yedi hisse alanı üzerinde bulunuyor. Vakıf dışında diğerleriyle anlaşıldığı söyleniyor. Buna karşılık vakıf ile bir anlaşmaya varılamadığı için çalışma yürütülemiyor. Aldığımız duyumlara göre aralarında çok ufak parasal sorunlar kalmış. Bu küçük miktar çözülemediği için okul açılamıyor ama taşımalı sistem için her yıl binlerce lira veriliyor. Hem devletin parasına yazık oluyor hem de bu öğrencilere. Taşımalı sistem nedeniyle kız çocuklarından bazıları okullarını bıraktılar. İki mahallenin faydalandığı bu okula 2 bin öğrenci devam ediyordu. Bu çocuklar ve aileleri mağdur durumdalar. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Mahallemiz sınırları içinde yer alan ve yaklaşık 6 bin nüfusa sahip körfez evlerine ulaşım yetersiz durumdadır. Bir tane otobüs geliyor o da Bostanlı’ya taşıyor vatandaşları. Bu konu hakkında defalarca talebimiz olmasına rağmen her seferinde olumsuz yanıt olduk. Orada bir ihtiyaç çok açık bir şekilde ortadadır.

Mahallemizde uyuşturucu satışlarıyla ilgili bir sorunumuz bulunmaktadır. Vatandaşlar tarafından bu konu hakkında bize şikayetler geliyor. Bu durum burada olaylar çıkmasına da neden olmaktadır. Yetkililerin bu konuya müdahil olmalarını ve sorunun çözüme kavuşturulması için çalışma başlatmalarını istiyoruz.

Belediyelerin merkez mahallelerden biraz sıyrılıp kenar mahallelere diğer adıyla varoş mahallelere de hizmetlerde bulunması gerekiyor. Bu mahallelere tam anlamıyla bir hizmet gelmemektedir. Benim muhtarlığım dönemimce mahalleye elle tutulur hiçbir şey yapılmadı. Mahallemize hizmet bekliyoruz. 3 caddesi bulunan ve 25 nüfusu olan mahalleye sadece 3 çöpçü bakıyor. Bu sayı yetersizdir. Bunun artırılması yönünde defalarca talepte bulunmamıza rağmen hiçbir şey yapılmadı.

“BİZLERİ KENARA İTMESİNLER”

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarlar olarak özlük haklarından yoksunuz. Biz muhtarlık koltuğuna parasından ötürü değil halka hizmet için oturduk. Verilen parada bunun kanıtıdır zaten. Biz buraya mevcut durumdaki yöneticiler omuz vererek hep beraber sorunların çözümü için mücadeleye geldik ama yetkililer bizi kaideye almıyorlar. Muhtarları bir kenara itmesinler. Bizleri de ciddiye alsınlar. Biz buraya bir ideojik hedef uğruna değil sadece halka hizmet için geldik. Bizzat halkın oylarıyla seçildik. Biz uygun bir üslupla çalışıyoruz ama bizi yalnızlığa itiyorlar. Bizi ciddiye almazlarsa halkımız ile sorunlarımız için mücadelemizi artıracağız.

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

O mahallenin bütün sorunlarından sorumlu kişidir. Vatandaşın kapıdaki ışığı bile yanmasa bize gelir. Ayağı taşa değse, taş neden orada diye gelir bize sorar. Yani anlayacağınız muhtar mahalle için her şeydir. Bu kadar sorunla uğraşırken istediğimiz sadece bizi biraz daha fazla ciddiye almalarıdır.

Hasan Aydemir Kimdir?

1973 Bingöl doğumluyum. 32 yıldır bu mahallede yaşamımı sürdürüyorum. Muhtarlıktan önce dekorasyon işleri ile uğraştım. Evliyim ve bir kızım var. Öğrenim durumum ise ilkokuldur. Muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin Nüfusu: 25200

Mahallenin seçmen sayısı: 13500

Mahallenin posta kodu: 35520

Mahallenin sokak sayısı: 150

Mahallenin cadde sayısı: 3

Mahallenin muhtarı: Hasan Aydemir

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.