TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üç partinin Meclis Başkanı adayı belli oldu

CHP, HDP ve MHP, ilk iki turu 30 Haziran'da yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi için adaylarını belirledi

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2015 07:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üç partinin Meclis Başkanı adayı belli oldu

TBMM’nin 25. döneminin açılması ve milletvekillerinin yemin etmesinin ardından gözler Meclis Başkanlığı seçimine çevrildi.

Başkanlık için ilk isim açıklayan parti HDP oldu. Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, partisinin adayının Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı (72) olduğunu açıkladı. Fırat, AK Parti kurucuları arasında yer almıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal'ı aday göstereceklerini belirterek, "Parlamentoya baktığımızda da Sayın Baykal'ın öne çıktığını görüyoruz lütfedip bizim teklifimizi kabul ettiler" dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine Baykal,  "Arkadaşlarımız böyle bir öneriyi düşündüler, kendilerine teşekkür ederim bundan onur duydum. Artık 'dediğim dedik' dönemi yok uzlaşacağız, işbirliği yapacağız, birbirimizi ikna edeceğiz" dedi.

“BÜYÜK KIVANÇ DUYDUM"

Baykal da Kılıçdaroğlu'nun hakkındaki sözlerine teşekkür ederek, "Böyle 20 yıla yakın süre dilini ona göre alıştırmış bir insanın Meclis Başkanlığı'na dilini döndürmesi çok kolay olmuyor. O bakımdan ben herkesin anlayışla karşılamasını rica ediyorum. Ama bundan sonra inşallah olmaz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu da gülümseyerek, "İnşallah sürekli olunca bu sorunlar da aşılacaktır" dedi. Baykal, Kılıçdaroğlu'nun geçici Meclis Başkanlığı görevini sürekli hale dönüştürme konusunda yaptığı öneriyi ve değerlendirmeyi büyük bir kıvançla dinlediğini belirterek, kendisine ve partisine teşekkür etti. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendimi Türkiye'ye ilkelerim, inançlarım doğrultusunda hizmet etmekle yükümlü sayıyorum. Gücüm yettiğince her noktada, inandığım ilkelere, değerlere yönelik olarak çalışmak, benim boynumun borcudur. Bu konuda bir görev talep edildiği zaman bunu elbette imkanlarım ölçüsünde değerlendirmek isterim. Meclis Başkanlığı da en onurlu, en yüksek sorumluluk gerektiren bir görev, merci, makamıdır. Bu öneriden büyük kıvanç duydum."

CHP’nin ardından MHP de adayını açıkladı. Geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin ortak çatı adayı olan İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu (72), Meclis Başkanlığı için yarışacak.

AK Parti ise Meclis Başkanı adayını henüz açıklamadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkan adayını belirlemek için milletvekillerinden görüşlerini istiyor.

İLK İKİ TUR 30 HAZİRAN'DA

Aday olmak isteyen milletvekillerinin 27 Haziran’a kadar başvuru yapması gerekiyor.

Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı yapılacak. Eğer bu turlarda başkan seçilemezse 1 Temmuz Çarşamba günü 3. ve 4. gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek. (DHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.