TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"İmzalamadık, imzalamıyoruz, imzalamayacağız!"

Karabağlar’da gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarını protesto etmek için toplanan bölge halkı, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi’nin önünde bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2014 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"İmzalamadık, imzalamıyoruz, imzalamayacağız!"

DAVUT İPEK - Karabağlar ilçesinde birçok mahallede gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarını protesto etmek için toplanan bölge halkı, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi’nin önünde toplandı. Kendilerine sunulan uzlaşma tutanaklarını imzalamak istemeyen bölge halkı, mağdur oldukları gerekçesiyle şimdiye kadar çeşitli toplantılar gerçekleştirdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarını gerçekleştiren firmanın Karabağlar’da bulunan Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Ofisi’nin önünde toplanan bölge halkı, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platform Sözcüsü Halil Ecevit, “Karabağlar ilçesi 540 hektarlık alanda, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinin uygulanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 26.04.2013 tarihinde Yeni Hedef Haritacılık şirketine; hâlihazır harita, plana esas jeolojik-jeofizik etüt, mevcut durum analizi, hak sahipliği tespiti, gayrimenkul değerleme dönüşüm modeli, mastır plan, imar planı ve en son uzlaşma görüşmeleri yapma yetkisini ihale yolu ile vermiştir” dedi.

“ADİL VE ŞEFFAF DEĞİL”

Ecevit sözlerini şöyle sürdürdü: “Karabağlar ilçemizin yaklaşık dörtte birini, 60 bin nüfus, 15 mahalleyi kapsayan 5 milyon 4 yüz bin metre karelik bu alanda; adı geçen şirket hiçbir koşulda ve zamanda burada yaşayan bizleri görmemiş ve bir temasta bulunmamıştır. Yapacakları imar planları ve projeleri hakkında hiçbir bilgi vermemekte, dahası kesinleşmeyen bu planlar üzerinden bizleri adil ve şeffaf olmayan uzlaşma görüşmelerine ve hazırladıkları bir tutanağı imzalatmaya çağırmaktadır. Müteahhitlerin ve çeşitli rant çevrelerinin bildiği hak sahipleri olarak bizim bilmediğimiz kirli bir süreç yaşanmaktadır. Uzlaşma görüşmelerinde imzalatmak istedikleri 5 sayfalık tutanak incelendiğinde; tuzaklarla dolu olduğu görülmüştür. Barındığımız yerlerin dışına onların uygun gördüğü alanlara taşıyıp bizleri göçertecekleri anlaşılmıştır.”

“PEŞKEŞ ÇEKECEKLER”

Bölge halkı adına basın açıklamasını yapan Ecevit, “Rantı ve getirisi daha fazla olan, manzarası güzel olan, boşalttıkları bu alanları rantçı çevrelere peşkeş çekerek bir oldu bittiye getirilmeye çalışılıyoruz. Adı geçen bu tutanakta kira yardımının yapılabilirliği tamamen idarenin insafına bırakılmış, bir uzlaşmazlık durumunda Ankara mahkemeleri ve icra daireleri yetkili kılınarak elimizi kolumuzu bağlamak istiyorlar. Bu tutanağa göre hak edilen toplam inşaat alanı mevcuttaki iki kat imar planı üzerinden hesaplanmaktadır. Şirket tarafından ifade edilen zemin artı beş ile zemin artı sekiz katlı binalar, dubleks, tripleks villalar, oteller ve rezidansların olacağı yeni imar planları üzerinden bir hak edilişin yapılması gerekirken bunun yapılmadığı görülmektedir” dedi.

“BİZDEN ALIP ZENGİNLERE VERECEKLER”

Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Yüksel ise şunları ekledi: “Kendilerinin, bürokratların ve milletvekillerinin dahi savunamadığı bizlere imzalatılmak istenen bu tutanakla, bizleri yüksek katlı gecekondulara yerleştirip, bahçeli evlerimizi elimizden alıp zenginlere satacaklar. Böylelikle rantçılara getirisi büyük alanlar açmak istiyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken bu sürecin, imar planlarının ve projenin tamamlanması, biten bu imar planı ve proje üzerinden ada ve parseli belli, maketleri ve blok numaralarının olduğu bir durum üzerinden uzlaşma görüşmelerine gidilmesi gerekirken, bunun tam tersi bir süreç uygulanmaktadır. Bu alanda yaklaşık 4 bin tapusu olmayan hak sahibinin bulunduğunu tahmin etmekteyiz. Bina ve kullandıkları arsaların vergisini otuz kırk yıldır veren bu tapusuz hak sahiplerine, sadece binalarına en çok otuz metre kare bir değer biçmektedir ve borçlandırılmaktadır. Bu durum kabul edilemez. Tapusu olmayanların, tapuları verilerek yeniden hak ediş yapılmalıdır. Bu yapılmadığı gibi son günlerde hazine parselleri üzerinde yıllardır barınan komşularımıza ecrimisil adı altında cezalar gelmektedir.”

“TANIMIYORUZ”

Yüksel’den sonra tekrar söz alan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platform Sözcüsü Halil Ecevit sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bu projeden; kiracıların, esnafların, göçmenlerin, yoksulların, engellilerin durumlarına hiç yer verilmediği, kentin ve doğanın korunmadığı, hiçbir insani değerin gözetilmediği anlaşılmaktadır. Adil, şeffaf olmayan, bizi yaşadığımız barındığımız yerlerden başka yerlere göç ettirmeyi hedefleyen, insan olarak bizi sürece dahil etmeyen, sadece çıkar gözeten 6306 ranttır, talandır. Tanımıyoruz. İmzalamadık, imzalamıyoruz, imzalamayacağız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.