TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İKSEV’den dansçılara destek

İZDOB Sanatçısı Balerin Çisil Soyöz ile ADOB sanatçısı Balet Aykut Levent Özer, MGDC’nin yoğunlaştırılmış kış eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra eğitim tecrübelerini ve projenin sonuçlarını duyurmak için basının karşısına çıktı

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2015 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İKSEV’den dansçılara destek

TANER UYANIKER

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ile Martha GrahamDanceCompany’nin (MGDC) 28. Uluslararası İzmir Festivali’nde gerçekleştirdiği “Panorama” projesinde görev alan ve akabinde MGDC’nin yoğunlaştırılmış kış eğitim programına burslu olarak katılma hakkı kazanan İZDOB Sanatçısı Balerin Çisil Soyöz ile ADOB Sanatçısı Balet Aykut Levent Özer, New York’ta yeni başarılara imza attı. Her iki Türk Dansçı kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olarak 2 yıl süreli mesleki eğitim programına (Professional Training Program/PTP) katılma hakkı kazandı. Basın toplantısın da İKSEV yönetim kurulu başkanı Filiz Eczacıbaşı’da yer aldı. Burada konuşma yapan Eczacıbaşı şunları söyledi: “ Bu iki başarılı arkadaşımıza teşekkür ederim. Uluslararası İzmir Festivali’nde 29 yıldır dünyanın en iyi bale ve dans topluluklarını konuk eden ve dans eğitimine özel bir yer ayıran İKSEV, Martha Graham Dans Tekniğini Türkiye’de öğreten ilk merkez olacaktır. Önümüzdeki Eylül – Kasım ayları içinde New York’tan gelecek MGDC eğitmenleri, İKSEV’de ustalık sınıfı ve atölye düzeyinde MG tekniğini öğretecektir. Modern dansın kurallarını yazan dansçı ve koreograf Martha Graham, ölümsüz koreografileri ve benzersiz tekniği ile dans tarihine geçmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk modern dans topluluğu olan MGDC, günümüzde hala kurucusunun izinden gitmekte ve onun olağanüstü tekniğini sürdürmektedir.”

“MODERN DANSIN ÖNEMİ VURGULANMALI”

New York’ta Türkiye’yi başarıyla temsil ettiklerini belirten Aykut Levent Özer, “Martha Graham Dans Topluluğu’nda yer almak, bu tekniği tanımak, öğrenmek ve özümsemek benim için önemliydi. Bu paylaşım verimli, başarılı ve eğlenceli geçtiğini belirtmek isterim. Ben projeden mutlu olarak ayrıldım ve paylaşımdan memnun kaldım. Bale temel eğitimdir ve dansta önemi birincildir fakat    profesyonel sahne sanatları sanatçısı-dansör olarak düşüncem; günümüz sanat akımında, sahne sanatlarında dansa dair Dünya repertuarında sadece klasik bale eserlerinin oynanmadığını, neoklasik ve modern eserlerinin de sahne üstünde yer aldığını görmekte ve icra etmekteyim. Alt metinde modern dansın da önemini vurgulamalı ve belli bir veya birkaç tekniğin, dansçı tarafından bilinmesi gerekliliğini de dile getirmeliyim” dedi.

“DAHA DENGELİ OLDUM”

İZDOB Bale Sanatçısı Çisil Soyöz ise duygularını şöyle dile getirdi: “Martha Graham tekniği modern dans tekniğidir. Tamamen çıplak ayaktır. Egzersizler genelde  sadece kalça kemiklerini,mideyi geriye vererek,vücuda yumruk yemişçesine bir pozisyonda yapılmaktır.Bu teknikle beraber dans ederken nefesinizi nasıl kontrol edeceğinizi,enerjinizi karnınızdan başlayarak nasıl alabileceğinizi ve hislerinizi nasıl kontrol edebileceğinizi öğreniyorsunuz. Yere daha sağlam basmanızı sağlayarak size denge konusunda inanılmaz yardımcı oluyor. Vücudunuza nasıl rahat geliyorsa o şekilde dans etmenize olanak sağlıyor. Kesinlikle dansla ilgilenen herkesin gidip öğrenmesi, denemesi ve deneyimlemesi gereken çok güzel bir teknik. Bu teknikle vücuduma birçok olumlu şeyler kattım. Öncelikle kendimi daha dengeli ve nefesimi daha kontrollü kullandığımı hissediyorum. Özellikle dans ederken artık daha farklı hissetmeye başladım çünkü ne kadar çok dans tekniği öğrenirseniz vücudunuzu o denli keşfedip,onun sesini dinleyip,yapılacak hareketleri daha rahat sergileyebiliyorsunuz. Tabi ki de zorlukları da oldu. Ama tüm zorlukların geri dönüşü mükemmel olunca zorluğun da pek bir önemi kalmıyor ve sizler sayesinde daha rahat, daha özgüvenli, daha cesur kişiler olarak Amerika’da kendimizi ve ülkemizi temsil etme şansı bulduk.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.