TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Burun spreyine bağımlı olmayın

Burnumuz tıkandığında birçoğumuzun ilk tepkisi, bir burun spreyi edinip açılmasını sağlamak oluyor. Ancak, bağımlılık yapan burun spreyi kullanımının asıl sorunu çözmemekle kalmadığı, burunda kalıcı hasar yaratma riski taşıdığı belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2014 08:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Burun spreyine bağımlı olmayın

Burnumuz tıkandığında birçoğumuzun ilk tepkisi, bir burun spreyi edinip açılmasını sağlamak oluyor. Ancak, bağımlılık yapan burun spreyi kullanımının asıl sorunu çözmemekle kalmadığı, burunda kalıcı hasar yaratma riski taşıdığı belirtildi

Burnun, sadece havayı akciğerlere ileten düz bir boru olmadığını belirten Uzmanlar, “Burun içindeki dokularımız mukoza denilen bir iç deri ile kaplıdır. Burun yan duvarlarında ise Konka adı verilen burun etlerimiz mevcuttur. Burun mukozasında, sıvı üreten bezler ve bunların akımını sağlayan ufak tüysü hücreler yer alır. Burun mukozası ve burun konkalarımız mükemmel bir uyum içinde, burundan aldığımız havanın nemlendirilmesinde, ısıtılmasında ve süzülüp temizlenmesinde önemli bir rol oynarlar. Burun, böylece boğazımız ve akciğerlerimiz için daha sağlıklı olan bir hava üretip, onların işlevlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olur ve vücut oksijenlenmemize önemli katkılar sağlar. Tıkalı bir burun tüm bu işlevlerden kısmi olarak yoksun bir vücut anlamına gelir” dedi.

RİSK TAŞIYOR

“Burnumuz tıkandığında birçoğumuzun ilk tepkisi, bir burun spreyi edinip burnumuzun açılamasını sağlamak olur” diyen Uzmanlar, “Pratikte bazen bu iyi çözüm olabilir ama burun tıkanıklığına neden olan hastalıkların tümünün burun spreyleriyle tedavi edilemeyeceği gerçeğini unutmak bazen durumu daha kötüleştirmekle kalmaz, burnumuzda kalıcı hasar yaratma riski de taşır. Çok sıklıkla hekime danışmadan kullanılan Xylometazolin veya Oxymetazolin içeren spreyler bu riski taşırlar. Burun mukozası ve konkalar kan akımı oldukça yüksek yapılardır. Burun dokularının yaygın olarak şişmesi genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon, herhangi bir alerjik reaksiyon veya travma sonucu oluşur. Xylometazolin veya Oxymetazolin içeren spreyler buruna kan götüren ufak damarların çevresindeki kas dokusunun kasılmasını sağlayarak, burun kanlanmasını azaltır ve dokulardaki şişmeyi gidererek, burnumuzun açılmasını sağlar. Ancak bu geçici bir çözümdür, yaklaşık 6 saat sonra bu kaslar gevşeyerek burun mukozası ve konkalar daha fazla şişerek burun tıkanıklığı artar. Biz hekimler gerekli durumlarda bu spreylere reçetelerimizde yer veririz, ancak 5 günlük kullanımdan sonra burun damarlarının çevresindeki kasların gevşemesi nedeniyle, burun mukozası ve konkalarda sürekli şişme riski oldukça artar. Bu spreyler bağımlılık yaratabilirler ve uzun süre kullanımları burun içinde geri dönülemez hasarlara neden olur” ifadelerini kullandı.

HASARA YOL AÇABİLİR

Kortizon (asteroit) içeren burun spreylerinin alerjik burun hastalığı ve konka denilen burun etlerinde büyüme olan kişilerde uzun süreli güvenle kullanılabileceğine dikkat çeken Uzmanlar, “Bu spreylerin sistemik dolaşıma karışarak yan etki yapma olasılıkları oldukça düşüktür ancak uzun kullanımlarda bazen burun mukozasında tahriş yaratarak burun kanamalarına neden olabilirler. Serum damlaları fizyolojik veya tuzlu su içeren burun sprey ve her yaşta güvenle kullanılabilir. Bu spreyler hem burun içinde mekanik bir temizlik sağlar hem de dekonjestan özellikleri nedeniyle mukozal şişlikleri azaltarak rahatlama sağlarlar. Burun spreyleri burun tıkanıklığının açılmasında etkili çözümlerdir ve Kulak Burun Boğaz Hekimlerinin reçetelerinde sıkça yer bulurlar. Fakat burun tıkanıklığının nedeni bilinmeden, yani bir Uzman Hekim tarafından tanı konulmadan tedaviye yönelmek, bazen geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmasına neden olabilir” şeklinde konuştu. (İHA/AYDIN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.