TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de Suriyeli dramı büyüyor

Türkiye’nin Güneydoğu sınırlarında, canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramı her geçen gün artarken, büyükşehirlerde de durum farksız. İzmir de o kentlerden biri ve kentteki mültecilerin durumu yürek yakar cinsten

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2015 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de Suriyeli dramı büyüyor

MEHMET ŞERİF TOPRAK- Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi Hollywood yıldızı Amerikalı ünlü aktrist Angelina Jolie, bir kez daha Türkiye’deydi. Kendisi gibi ünlü sinema yıldızı Brad Pitt ile evli olan Jolie, Mardin’de AFAD’ın kontrolündeki kampları gezdi, ardından da Mardin’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşarak, BM adına bir kez daha Türkiye’ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Türkiye’nin zulümden kaçarak bize sığınanlara kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.

 HER KÖŞE BAŞINDA BİR SURİYELİ VAR

 Kim ne derse desin İzmir’de Suriyeli dramı giderek büyüyor. Basmane semtinde, neredeyse ucuz otellerin tamamı Suriyeli sığınmacılar tarafından doldurulurken, barınma sorunları da artıyor. Kalacak yer bulamayanlardan, mevsimin yaz olmasından da yararlanarak şimdilik park, yeşil alanlarda, okul bahçelerinde ve cami avlularında sabahlayanlar da oluyor. Kenti şöyle bir gezmeye çıktığınızda, her köşe başında bir Suriyeliye rastlamanız mümkün oluyor. Özellikle insan sirkülasyonunun yoğun olduğu metro ve tren istasyonları ile otobüs duraklarında, dilenen mültecileri görmek artık işten değil. Bu nedenle, Hollywood’un aksiyon filmlerinin yıldızı Jolie’nin İzmir’e de gelip bu dramı görmesi gerekiyor. Bu çok uzak bir ihtimal ama Çiğli’de BM veya AB’ye bağlı bir mülteci kampının da bulunduğu dikkate alınırsa, bu çaresiz insanların en azından ülkelerinde huzur sağlanıncaya kadar, insani yaşam şartlarına kavuşturulmalarının vakti gelmiş de geçiyor.

 KIYILARIMIZ YOLGEÇEN HANI

 Kentte sayıları her geçen gün artan Suriyeli sığınmacılar arasında son günlerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Yanlarında bavul ve torbaları ile birlikte çok sayıda Suriyelinin Kültürpark ile Basmane çevresindeki yeşil alanlarda toplanmaları, akla bunun bir dönüş hazırlığı mı yoksa yüzlerce mülteciye mezar olan ve çok azının Yunan adalarına geçmeyi başardığı, Ege Denizi'ndeki umuda yolculuk hazırlığı mı olduğunu getiriyor.

 ÇOĞUNLUĞU SURİYELİ

 Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekipleri, Ege’de Umut Harekatı kapsamında son 3 günde bin 83 sığınmacıyı kurtardı. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığının kaçakların geçişlerinin önlenmesi amacıyla yürüttüğü Ege’de Umut Harekatı kapsamında, son 3 günde bin 83 kaçağın kurtarıldığı, yakalanan 1 göçmen kaçakçısının da yakalandığı bildirildi. İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, sahil güvenlik ekipleri tarafından kaçak göçmen geçişlerinin önlenmesi amacıyla yapılan arama-kurtarma operasyonunda, Bodrum’da 262 göçmen, Didim ve Kuşadası’nda 203 göçmen, Ayvalık’ta 13 göçmen, Dikili, Karaburun ve Çeşme’de 320 göçmen, Ayvacık’ta da 285 kaçak göçmenin kurtarıldığı belirtildi. Açıklamada, Suriye, Afganistan, Filistin, Irak, Myanmar ve Pakistan uyruklu sığınmacıların kaçak yolla gitmek üzereyken denizde lastik bot içerisindeyken kurtarıldığı kaydedildi. Öte yandan son 6 ay içinde Ege denizinde yaşanan 381 olayda 11 bin 919 düzensiz göçmenin kurtarıldığı, 30 insan kaçakçısının yakalandığı belirtildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.