TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DAGAB’tan CHP çıkarması

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Birliği, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı ve Konak İlçe Başkanlığı’na ziyarette bulundu

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
DAGAB’tan CHP çıkarması

DAVUT İPEK

22 doğu ilinin bir araya gelerek oluşturduğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB), Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı ve Konak İlçe Başkanlığı’na ziyarette bulundu. İlk olarak Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden DAGAB, burada İl Başkanı Ali Engin ile bir görüşme gerçekleştirdi. DAGAB Genel Başkanı Doğan Bayram, Bitlis Birlik Başkanı Ahmet Anık, Mardin Birlik Başkanı Mehmet Emin Dağ, Diyarbakır Birlik Başkanı Ömer Balkaş, Kadın Kolları Başkanı Suna Yasak, Komisyon Birimi Başkanı Mehmet Adıyaman, Kars Birlik Başkanı Hüseyin Işık, Muş Birlik Başkanı Mehmet Huylu ve Elazığ Birlik Başkanı M. Zeki Bulut’un da katılım gösterdiği ziyarette DAGAB’ın projelerinin yanı sıra, çeşitli siyasi meseleler de gündeme getirildi. DAGAB Genel Başkanı Doğan Bayram’ın, İzmir’de DAGAB’ın çeşitli projeleri olduğunu belirtmesiyle başlayan ziyaret görüşmesinde, CHP İl Başkanı Ali Engin’in, DAGAB Mardin Birlik Başkanı Mehmet Emin Dağ’a, ‘Sen bizim gönlümüzün meclis üyesisin, hoş geldin’ demesi ortamdakilerde bir tebessüm havası yarattı. Gerçekleştirilen ziyarette DAGAB üyeleri, İzmir’de Doğu ve Güneydoğu illerini de kapsayan çalışmalar, etkinlikler yapılması gerektiğini belirtti. CHP İl Başkanı Ali Engin şunları söyledi: “Partimizin uygulamış olduğu demokratik siyaset anlayışı, her kesimden, her coğrafyadan insanı bağına basmaya yönelik adımlar atmaktadır. Partimiz herkese açıktır. Ama iktidar partisi birçok konuda yanlış adım atmaya devam etmektedir. Doğu kökenli kardeşlerimizin hakların şimdiye kadar neden vermediklerini kendilerine sormak lazım.”

“CUMHURİYET HEPİMİZİN”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Ali Engin şunları da kaydetti: “Biz gerçek anlamda her kesimden, her etnik kökenden insana açık bir partiyiz. Şimdiye kadar iktidar partisi neden doğu kökenli insanlara haklarını vermedi? Şimdiye kadar vermeye çalıştılar da CHP veya MHP buna karşı mı çıktı? Mecliste yeterli çoğunlukları zaten var. Bugün neden bazı şeyleri Kobani gibi yerleri kullanarak, gündem değiştirme yoluna gidiyorlar, neden bunu yapmaya devam ediyorlar? Çünkü bu şekilde üç dönem geçirdiler. Dördüncü döneme de bu şekilde girmeye çalışacaklar ki, ‘Ben bu sorunu çözerim, yine beni iktidar yapın’ mantığıyla hareket edebilsinler. Vatandaşlar artık bu tür şeylere inanmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi her şeyden önce sol bir partidir. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi ülkenin siyasi yapısına bakarsanız bakın, ezilen, hor görülen, hak arayan tüm azınlık grupların sol partilere oy verdiklerini görürsünüz. Peki neden Türkiye’de durum artık bu yoldan sapmış durumda? Bugün Türkiye’de AKP’ye oy veren dindar kesim, Almanya’da sosyal demokrat partiye oy veriyorlar. Çünkü haklarını orada onlar savunuyor. Bizim ülkemizde ise durum garip. Biz de her zaman sorunu olan, ezilen, zayıf görünen, hakkını arayan, ister dini ister siyasi isterse de ekonomik anlamda haksızlığa uğrayanların partisiyiz. Sol parti olmak demek budur. Cumhuriyetin temel değerleri bizim de değerlerimizdir. Cumhuriyetçiliğin temel değerleri olmasaydı bugün birçok şey ayrıştırılmış olurdu. Cumhuriyet hepimizin cumhuriyetidir. Sadece İzmirlilerin ya da sanıldığının aksine mini etek giyenlerin cumhuriyeti değil ki. Cumhuriyet hepimizindir.”

“LİDER ÜLKE BÖYLE OLMAZ”

Ali Engin, iktidarın uyguladığı politikayı da eleştirirken şöyle konuştu: “Bazı durumlarda geçmişten dem vurarak sözde CHP’nin yaptığı haksızlıkları meydanlarda söylüyorlar. Kim ilk defa Kürt raporunu hazırladı? Kim işçi haklarından bahsetti? Kim özgürlükleri gündeme getirdi? Kim kadın haklarını herkese duyurdu? Toprak reformunu kim getirdi kim? Bunları herkes biliyor. Milleti birbirine düşürmekle, iç savaş çıkarmaya yönelik hareketler yapmakla o koltukların hakkı verilmez. Vatandaşı zor duruma düşürerek siyaset yapılmaz. Geçenlerde madenlerden yalınayak halde cesedi çıkarılan işçileri gördük. Utanmaları lazım! Ölen on sekiz işçiye mi yanalım, yoksa geride kalan ailelere mi? Böyle bir ülke olabilir mi? Üstelik bize bunu demokrasi, ilerleme, lider ülke olma diye dayatıyorlar ve yirmi milyon oy aldılar bu siyaset üzerinden. Peki, soruyorum sizlere, lider ülkenin vatandaşı bu halde mi olur?”

“AZINLIKLARIN KULLANILMASINA KARŞIYIZ”

DAGAB Genel Başkanı Doğan Bayram, DAGAB’ın doğu illerini temsil ettiğini ve azınlıkların, farklı etnik grupların siyasiler tarafından kullanılmasına karşı olduklarını belirtti. Bayram sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizler, doğu kökenli halkın, siyasi çıkarlar doğrultusunda kullanılmaya çalışılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konuya yaklaşımı, özellikle Kobani olaylarında göstermiş olduğu tavrı bizi memnun etmiştir. CHP İl Başkanı Ali Engin’in de bu konuya yaklaşımı aynı şekilde son derece olumludur. Bunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Bizler 27 Aralık’ta bir program düzenliyoruz. Bu program barışa ve farklı etnik kökenli grupların kaynaşmasına son derece katkı sağlayacaktır. DAGAB olarak son derece titizlikle yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerine bu anlamda bir yenisini daha ekleyeceğiz. Düzenleyeceğimiz bu etkinlikte barış için köprünün tekrar kurulması gerektiğinin altını çizeceğiz. İzmir nüfusunun üçte birini Doğu ve Güneydoğulular oluşturuyor. Bunun bir sentez oluşturması kaçınılmazdır. Bizler kozmopolit bir yapı oluşturmuş durumdayız. Bu yapının birbirimizi ayrıştırmasının aksine, daha da birbirimize yakınlaştırması gerektiğini savunuyoruz. Bu bir zenginliktir. Ülkenin farklı etnik gruplara vatan olması, bu mozaik yapının daha da güçlenmesi için DAGAB olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB), ayrışmanın ve bölünmenin değil; birleşmenin, farklı etnik gruplar arasında köprü kurulmasının ve en önemlisi de barışın yanında olduğunu her mecrada haykırmaya devam edecektir.” DAGAB üyeleri, daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanlığı’na da sürpriz bir ziyarete bulunarak burada CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ile görüştü. DAGAB’ın kendilerini ziyaret etmesinden dolayı son derece memnun olduklarını belirten Başak, DAGAB’ın sosyal sorumluluk faaliyetlerinden dolayı Genel Başkan Doğan Bayram’ı ve DAGAB temsilcilerini de tebrik etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.