TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arkeoloji ve sanatın buluştuğu yer

Kıbrıs Şehitleri’nde yer alan Arkeo Ege mağazası, arkeoloji ve sanat ile ilgili kitapların yanında özel tasarım hediyelik eşya ve takılarıyla da dikkat çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2015 09:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Arkeoloji ve sanatın buluştuğu yer

ANIL YIKGEÇ - İzmir açık görüşlülüğü sayesinde her türlü sanat dalına kucak açıyor. Özel uzmanlık isteyen alanlar ya da tasarımlar her geçen gün daha çok ilgi görüyor. El işçiliğiyle yapılan ürünler, spesifik konulardaki yayınlar, çocuklara özel her şey kendi kitlesini oluşturmaya başladı. 8 bin yıllık tarihiyle birçok dönemi yaşamış olan İzmir’de arkeoloji de insanların ilgisini uyandırmaya ve meraklandırmaya başladı. Bunların hepsini bir arada bulabileceğiniz bir mağaza var; Arkeo Ege. Arkeoloji ve Sanat Yayınevi’nin mağazasında arkeoloji, mimarlık, gezi, yemek, tarih ve sanat ile ilgili yayınların yanı sıra özel tasarım takı, tişört, çanta, kitap ayracı, biblolar, cam ve seramik ürünler de bulabilirsiniz.

Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri’nde Han Tiyatrosu’nun sokağında yer alan Arkeo Ege’yi mutlaka ziyaret etmeli ve mağazadaki kültür, kitap ve hediyelik eşya çeşitliliğini görmeniz gerekiyor. Biz de Arkeo Ege’yi ziyaret ederek mağaza sorumlusu Şerife Çakar ile sohbet ettik. Şerife Hanım, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezun olmuş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamış. Çok sayıda kazıya katılmış. Mağazada çalışarak, “Kendi işimi yapana kadar mesleğimin bir kısmından tutmaya çalışıyorum” diyor.

CEP HARÇLIKLARIYLA KURULMUŞ

Arkeoloji ve Sanat Yayınevi’nin kuruluşunu anlatan Çakar, “Arkeoloji dalında meslekle ilgili yayınların eksikliği var. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Sahibi Nezih Başgelen de arkeologtur. 1978 yılında bu yayın eksikliğini görerek yayınevini kuruyor. Önce Nezih Bey, dergi olarak cep harçlıklarıyla çıkarmaya başlıyor. Sonra yayınevi haline dönüşüyor. Yaklaşık 40 senedir yayın hayatına devam ediyor. 5 bine yakın yayını var. Türkiye’de arkeoloji üzerine kurulan ilk yayınevidir. Şu anda birkaç tane yayınevi var” dedi.

Mağazada sadece arkeolojiyle ilgili yayınlar olmadığına dikkat çeken Çakar, “Sadece arkeoloji ile ilgili yayınlar değil, sanat dallarıyla ilgili yayınlarımız da var. Ayrıca sadece mesleğe yönelik, teknik konulu kitaplar değil, arkeoloji ve sanatla ilgili romanları da yayınlıyoruz. Örneğin yayınevi bünyemizde çıkan ‘Mozaik Serisi’ var. Bu seride edebi yayınlar, romanlar var. Ayrıca gezi rehberlerini de yayınlıyoruz. Sadece mesleki açıdan değil arkeoloji meraklılarına yönelik kitaplarımız bulunuyor. İzmir’in tarihi ile ilgili araştırma yapan, bilgi almak isteyenler bizde birçok kaynağı bulabilirler. İlla akademik olarak ilgileniyor olmasına gerek yok. Biz mümkün olduğunca arkeolojinin sanatının dahil olacağı bütün yayınları toparlamaya çalışıyoruz. Şadan Gökovalı, İzmir’in tanındık gazeteci ve rehberlerindendir. Bu sene onun ‘Masalsı Türkiye’ kitabı basıldı. Hikaye kitabıdır ve Türkiye ile ilgilidir. Yayınevimiz dışında da diğer yayınevlerinin hem yurt içinden hem yurt dışından arkeoloji, sanat, rehberlik, tarih, mimarlık, gezi, restorasyon ve yemek gibi özel ilgi alanlarını kapsayan yayınları mağazamızda bulabilirler” diye konuştu.  Çakar, “Çok kitap, çok yayınevi var. Arkeoloji ve Sanat Yayınevi bunların arasında en zengini. En çok yayın bizden çıkıyor” diyor.

ÖZEL TASARIM ÜRÜNLER

Arkeoloji ve Sanat Yayınevi’nin Türkiye’de iki tane mağazası var. Biri 12 senedir İstanbul’da Arkeo Pera adında bir mağaza, diğeri ise İzmir’deki Arkeo Ege. Şerife Çakar, Alsancak’taki mağazalarının konseptini şöyle anlatıyor: “Mağazamızda sadece kitaplar yok, özel tasarım hediyelik eşyalar da var. Çok fazla tasarımcımız var bizim. Takılarımızın tasarımcısı Sinan Ağva’dır. Her takıdan bir tane üretir, başka üretmez. AG Dizayn, Kreatek çalıştığımız bazı firmalar. Bunlar gibi birçok özel tasarım yapan firmayla çalışıyoruz. Buradaki hediyelikler başka yerde bulunamayacak şeyler. Çünkü hepsi özel tasarım ürünler. Fabrikasyon hiçbir şey yok burada. Her şey el üretimi, her şey tek. Yurtdışından getirdiğimiz hediyelikler de var. Örneğin perilerimiz var. Onlar el yapımıdır. Onları Türkiye’de sadece iki yerde bulabilirsiniz. Biri bizim İstanbul’daki mağazamız Arkeo Pera, diğeri de burası. Perilerimiz de büyük ilgiyi görüyor.”

ÇOCUKLAR DA UNUTULMAMIŞ

Arkeo Ege’de çocuklar da unutulmamış. Onları için yarı bir bölüm oluşturduklarını belirten Çakar, “Çocuklar için özel bir bölümümüz bulunuyor. İki yaşından 15 yaşına kadar çocukların arkeoloji, sanat, özel tasarım adına bulabilecekleri her şey burada var. Arkeoloji ve sanatı sevdirebilmek için temelden başlamak gerekli diye düşünüyoruz. Bu konuda İzmir gerçekten çok verimli. İzmirli aileler çocuklarına buradan çok kitap alıyor. Bu hem sanatı sevdirmek hem de bilinç uyandırmak adına çok önemli bir şey. İzmir’in bu anlamda güzel bir temeli var. Bu da bizi çok mutlu ediyor” dedi.

YABANCI TURSİTLERİN DE İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Hem kitaplarıyla hem de hediyelik eşyalarıyla insanların ilgisini çektiklerini belirten Çakar, “Hem kitaplarımızla hem de hediyelik eşyalarımızla insanların ilgisini çok çekiyoruz. Mağazamızı daha çok insan öğrendikçe ilgi büyüyor. İnsanlar ‘Ben buraya özel ve farklı bir şey almak istediğim için geldim’ diyor. Ya da kitap almak istediklerinde ‘Ben bu kitabı burada kesin bulurum’ diye geliyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Çünkü böyle bir yerin yaşaması lazım. Zamanla iyice oturacaktır. İki senedir bunu epey başardık. Hem kitap fuarında hem de sempozyumlarda adımızı duyurmayı başardık. Rehberler Odası, Mimarlar Odası bize bu konuda çok yardımcı oldular. Tarihe, arkeolojiye, emeğe meraklı olan bir İzmir kitlesi var. Onların duyması bizim amacımız” dedi.

Yabancı turistlerin de uğrak yeri olduklarını söyleyen Çakar, “Cruise’lar ya da başka turlarla gelen yabancı turistlerin ilgisini çok çekiyoruz. En çok özel tasarım arkeolojik baskılı tişörtlerimizden alıyorlar. Tişörtlerimizi de Mimar Banu Aydın tasarlıyor. Piri Reis, Evliya Çelebi, Efes gibi baskıları var” ifadelerini kullandı.

Arkeoloji ve Sanat Yayınları olarak yurtdışındaki bazı yayınevlerinin de kitaplarını bünyelerinde bulundurduklarını söyleyen Şerife Hanım, “Arkeoloji ve Sanat Yayınları olarak Thames & Hudson Yayınevi’nin Türkiye bayisiyiz. Özel bir kitap üreticisidir. Mimarlık, sanat, tasarım, fotoğraf, tarih gibi özellikli konulardaki kitapları basar. Örneğin, oryantalist ressamların kitapları basar. Türkiye’de bu yayınevinin kitaplarını fazla bulamıyoruz. Ama bizde bütün yayınlarını bulabilirler” dedi.

İNTERNET SİTESİ DE KOLAYLIK SAĞLIYOR

Mağazada özel birkaç köşeleri olduğuna da vurgu yapan Çakar, “Sanat, tasarım ve gemicilik üzerine köşelerimiz var. Türk Tarih Vakfı’nın Yayınlarını burada bulabilirler. Çok fazla yayınımız var. Kendi yayınevimiz bile geçen ay 6 tane yayın bastı. Ayrıca diğer yurtiçi ve yurtdışı yayınevlerinin de bastıkları var. Her ay 15-20 kitap mağazamızdaki yerlerini alıyor. Mutlaka gelip incelemelerini tavsiye ediyorum. İnternet sitemiz www.arkeolojisanat.com’dan da alışveriş yapabilirler ama buraya gelip bu havayı koklamalılar diye düşünüyorum. Tişörtler, yastık kılıfı, kitap ayraçları, kapı süsleri, biblolar, çerçeveler, mumluklar, peçeteler, melek figürleri, kuplar, mıknatıslar ve çok sayıda takı var” diye konuştu.

İzmir Kitap Fuarı’nda da stand açtıklarını ve hareketli bir fuar geçirdiklerini söyleyen Çakar, “Fuarda 9 günde 7 yazar konuk ettik. Hepsinin kitapları bu sene basıldı. Yazarlarımızın biri yurtdışından, diğerleri Bodrum, İstanbul gibi şehirlerimizden geldi. Bir yazarımız söyleşi yaptı. Hepsi de İzmir’de okuyucularla buluşmaktan büyük zevk aldı. İzmir’de Kitap Fuarı’na ilgi de çok fazla. Biz imza günlerinin standımızda yaptık. Böylece hem okuyucularla yazarlar buluşurken biz de şahit oluyoruz. O yüzden çok keyifli oluyor” dedi. Arkeoloji ve Sanat Yayınevi’nin kendi yayınlarında bütün okuyuculara özel indirimleri olduğuna vurgu yapan Şerife Hanım, “Kendi yayınlarımızda bütün okuyucularımıza yüzde 30 indirim yapıyoruz. İnternetten de alsanız aynı. İnsanlar mağazamıza gelip bizi daha iyi tanısınlar ve dokunarak alışveriş yapsınlar diye bu indirimimiz daima sürüyor. Mağazamızda söyleşiler, imza günleri ve etkinlikler düzenliyoruz” diye konuştu.

Siz de muhakkak Arkeo Ege’ye uğrayıp tarihin, kitapların ve el emeği ürünlerin arasında kaybolun. İnanın saatin nasıl geçtiğini anlamayacak ve kendinize göre bir şey mutlaka bulacaksınız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.