TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir karaciğer iki kişiye hayat verdi

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen hastanın karaciğeri iki kişiye hayat verdi. Hastanın karaciğerinin bir parçası hastalığının son evresine gelen 11 yaşındaki Batuhan Demir’e diğeri ise İstanbul’da ölüm döşeğinde yatan bir hastaya nakledildi

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2014 06:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir karaciğer iki kişiye hayat verdi

Tedavi gördüğü İzmir Üniversitesi Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen hastanın organlarının bağışlanmasıyla, yıllardır karaciğer yetmezliği hastalığı olan iki insan yeniden hayata ‘merhaba’ dedi. Hastanın tek karaciğerinin ikiye bölünmesi 11 yıldır hastalığıyla mücadele eden ve ölümle burun buruna gelen Batuhan Demir’i hayata bağladı.

“KARACİĞERİ İKİYE BÖLDÜK”

Batuhan’ın kendilerine geldiğinde bilincinin kapalı ve koma halinde olduğunu belirten İzmir Üniversitesi MedicalPark Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç.Dr. Ünal Aydın, eğer nakil çıkmasaydı küçük çocuğun hayatını kaybedeceğini belirtti. Batuhan’ın hastalığının ciddi şekilde ilerlediğini anlatan Ünal Aydın, şunları söyledi: “Batuhan geldiğinde sarılık değerleri yaklaşık 50 kat gibi korkunç bir değerdeydi. Bu yüzden de zaten komaya girmişti, böbrekleri de çalışmıyordu. Anne ve babanın karaciğeri uymayınca ve uygun nakil de bulunamayınca Batuhan adeta ölümle yüz yüze kaldı. Ve tam da bu noktada organ çıktı ve tüm ekip olarak çok mutlu olduk. Ancak kötü haberi sonradan aldık ki İstanbul’da Batuhan’dan daha ağır bir hasta vardı ve bakanlıktan ciğerin İstanbul’a gönderilmesi talimatı geldi. Bu durumda biz Batuhan’ı kaybetmekle yüz yüze kaldık. Hemen ekip olarak bir B planı hazırladık ve bakanlığa ciğeri ikiye bölüp küçük parçanın Batuhan’a büyük parçanın da İstanbul’a gönderilmesi teklifinde bulunduk. Bakanlık yetkilileri de bunu hemen kabul ettiler. Böylelikle hemen operasyona koyulduk. Hem karaciğeri ikiye bölüp bir parçasını özel uçakla İstanbul’a yetiştirdik hem de Batuhan’ın naklini gerçekleştirmiş olduk. Bu acil koşullarda iki acil hastaya tek bir ciğerin ikiye bölünüp tekrar iki hastanın hayatını kazanması mutluluk verici bir sonuçtu.”

“DOKTOR OLACAĞIM, HAYAT KURTARACAĞIM”

Son yıllarda hastalığının ağırlaşması ile konuşamayan, oturamayan ve 2 yıldır okuluna da gidemeyen Batuhan ise karaciğer nakliyle yeniden hayat bulmanın mutluluğunu yaşıyor. Ağrılardan duramadığını ve kurtulmanın verdiği sevinçle herkesin organ bağışında bulunmasını dileyen Batuhan Demir, “Çok kaşınıyordum, ağrılarım vardı, her tarafım ağrıyordu, elim, parmağım, kafam ağrıyordu. Komaya girmiştim. Artık okula da gidebileceğim. Büyüyünce ben de doktor olacağım. Ünal Hoca gibi olacağım. Hayat kurtaracağım. Herkes organ bağışlasın. Ben bağışlayacağım. Benim gibi herkes kurtulsun” dedi.

“BEN DE ORGANLARIMI BAĞIŞLAYACAĞIM”

Batuhan’ın annesi Nazan Demir de 11 yıldır büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Batuhan’ın artık son anlarıydı. Umudumuzu yitirmiştik. Benim karaciğerimde yağlanma olduğu için veremedim, bunun için diyet yapsam da fayda vermeyecekti. Çünkü az bir süre kalmıştı. Bir mucize gerçekleşti. Hiç ummadığımız anda organ geldi. Çok çektiğim için çaresizliğin ne demek olduğunu biliyoruz. Allah nasip ederse ben de organlarımı bağışlayacağım.”

Batuhan’ın operasyonunda yer alan doktorlardan Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Adanır da Türkiye’de organ bağışının yetersizliğine dikkat çekti Toplumun bu anlamda mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Adanır, “Beyin ölümü gerçekleşerek organ bağışında bulunan hastamızın tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. Çünkü karaciğeriyle iki kişiye, böbrekleriyle de iki ayrı kişiye hayat verdi. Toplam 4 kişinin hayatı kurtulmuş oldu. Bu çok önemli bir olay, bütün toplumun bu konuda da duyarlı organ bağışına daha sıcak bakmaları gerektiğini düşünmekteyiz” diye konuştu. (İHA/İZMİR) 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.