TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li aday Purçu, Roman dernekleri ile buluştu

İzmir CHP 1.bölge 5.sıra Milletvekili Adayı Özcan Purçu, Asrın Lider Konfederasyonu’nu ziyaret ederek çeşitli roman dernek ve kuruluşlarının başkanlarının dertlerini dinledi

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2015 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP’li aday Purçu, Roman dernekleri ile buluştu

ONURHAN ALPAGUT

Dernek ziyaretinde roman dernekleri başkanlarıyla bir araya gelen CHP Milletvekili adayı Özcan Purçu, Gülçeşme Kayaspor Başkanı Canip Yılmaz'ın isteklerini dinledi. Purçu, Yılmaz'a destek sözü vererek gerekli yardımın gerçekleşeceğini belirtti. Ayrıca gençlere spora yönlendirmek amacıyla destek verileceğini söyleyen Purçu, İzmir Tepecik’te bir kapalı spor salonunun temellerinin atılacağının müjdesini verdi. Ege Roman Derneği Vakfı Başkanı Özcan Çayırlı’dan da oy desteği sözü aldı.

ÇADIRDAN MECLİSE BİR BAŞARI HİKAYESİ

Gerçekleşen ziyaret sırasında dünden bugünlere gelişinin öyküsünü anlatan Purçu, "Söke'de dünyaya geldim. 3 ay burada 5 ay orada naylon çadırların içerisinde hayatımız geçti. Okul hayatım da bu şekildeydi. Söke Lisesi’ni çadırların içerisinde mumun, sokak lambalarının altında ders çalışarak birincilik ile bitirdim. Aynı yıl mezun olduktan sonra üniversiteyi de bu yaşam koşulları içerisinde kazanarak kamu yönetimini bitirdim. 2001 yılına kadar bu şekilde mücadelemiz sürdü. 2001 yılından sonra ise mücadelemizi nasıl Roman dernekleri kurabiliriz şekline dönüştü.2004 yılından itibaren ise kurulan dernekler içerisinde ya kurucu olarak ya da yönetici olarak görev aldım yıllarca. Buralarda abilerim ile tanıştım. Yakup Baba İzmir'deki ilk Roman derneğini kuran babamız onunla beraber yıllarca dernekte çalıştım. O abim, bu abim derken derneğimiz büyüdü, gelişti. Türkiye çapında kocaman bir hal aldı. Türkiye'de şu an 300'e yakın roman derneği var. Bu derneklerin hepsinin çıkış noktası İzmir'dir. İlk dernek 96 yılında Yakup Baba tarafından İzmir'de kurulmuştur. Biz bu meşaleyi diğer meşaleleri yakacak bir biçimde büyüttük ve Türkiye'ye hitap ettik. Bunları yaparken de çok büyük zorluklar yaşadık. 2006 yılında ilk defa bir Avrupa Roman göçebeler formunda Türkiye temsilcisi olarak görev almaya başladım.2009 yılında Türkiye genelinde bir roman açılımı süreci başladı. Orada yine 8 abimle beraber adaylıkta danışma kurulunda görev aldım. Sonrasında bakanlıkta görevler aldım. Milletvekili aday adayı olunca da bu görevlerimden istifa etmek zorunda kaldım. Yıllarca çeşitli çalışmalar ve projelerde görev aldım. 2001 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldum o zamandan itibaren de partiyle sürekli bir omuz omuza mücadele içerisindeyim."

"CHP İLE BİRLİKTE ROMAN STRATEJİSİ OLUŞTURDUK"

Türkiye genelinde 2009 yılından itibaren gündeme gelen Roman açılımı süresince CHP ile ortak bir Roman stratejisi oluşturduklarını kaydeden Purçu, "Roman sorunlarına dönük olarak. Muhalefet Partisi olarak bir hamlemiz olması gerektiğini düşündük. Çünkü şu ana kadar Türkiye'de Roman stratejisi oluşturulmamış. Avrupa'da 47 ülkede kayıtlı strateji mevcut ancak Türkiye'de yok. Ben bunu bizzat CHP seçim çalışması içerisine dahil ettim. CHP olarak Roman stratejimizi şu an 8 başlık altında topladık. Bunlar eğitim, istihdam, barınma, sağlık, ön yargı, ayrımcılık, dışlanma, güvenlik. Bu sorunlarla ilgili Türkiye'de somut bir adım atılmadı. Somut adım atılmadığı için de Roman mahalleleri fakirlik, garibanlık içerisinde sosyal yaşam standartlarının çok altında bir standarda sahip. Elektrik ve suların kesik olduğu tek odalı evlerde yaşıyorlar. Bazılarımızda o bile yok. Kulübelerde, çadırlarda yaşayan aileler var. Roman vatandaşlarının yüzde 96'sı işsiz. Yüzde 24'ü okula gidiyor ya da okulu yarıda bırakıyor. Yüzde 2'si lise ya da üniversite mezunu. Böyle olumsuz bir durum mevcut ne yazık ki ülkemizde. Meslek açısından da aynı durum söz konusu sadece yüzde 2 roman vatandaşı mesleğe kayıtlı sigortalı olarak çalışıyor geri kalanları ise çok cüzi miktarlara çalışmak durumunda bırakılıyor. Dolayısıyla yaşam standartlarımız çok düşük. Biz CHP olarak çeşitli hamlelerde bulunduk. Özellikle eğitim alanında. Roman mahallelerinde roman çocukları için etüt evleri kurulacak. Şu an roman çocukları risk altında. Niye risk altında çünkü sokakta uyuşturucu, madde bağımlılığı gibi dertler var. Çocuk okuldan gelir gelmez etüt evlerine gidecek öğretmenine geri kaldığı dersleri takip edecek ya da bir sonraki konuyu öğrenecek. Çocuklarımızı eğitim kazandırmamız gerekiyor bu manada etüt evleri çok önem taşıyor. Eğitim durumu çok kötü olduğundan dolayı meslek atölyeleri kuracağız. Vatandaşlarımıza bu projemiz ile işsizliğe son vereceğiz. Bir önemli nokta ise barınma. Bunu çözmek için de yerinde dönüşüm sağlayacağız. Vatandaşlarımız hiçbir yere taşınmadan yerinden olmasına sebebiyet vermeden bunu da gerçekleştireceğiz" sözünü verdi.

"AYRIMCILIK GÖZETMEKSİZİN HERKESE HİZMET EDECEĞİM"                                  

Bir Roman adayı olarak tek hedefinin hizmet olduğunu vurgulayan Purçu, "Roman vatandaşlarının adına aday oldum ancak hiçbir ayrım yapmadan seçildiğim takdirde herkese hizmet edeceğim. Bu topraklarda hepimiz kardeşiz, ben herkesin adayıyım. Bir roman vatandaşına nasıl davranıyorsam herkese aynı oranda davranacağım. Sorunları çözmek için 24 saat milletimizin hizmetindeyim. Biz ayrımcılık yapamayız. Roman vatandaşları olarak ayrımcılık gördük ancak biz bunu yapmayacağız. Ben herkesin adayıyım, milletim için görev yapmaya da hazırım" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.