TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilinçsiz tutulan oruç, acile götürebilir

Bilinçsiz tutulan orucun çeşitli sorununa neden olabildiği için sahur ve iftarlara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2014 07:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bilinçsiz tutulan oruç, acile götürebilir

Bilinçsiz tutulan orucun çeşitli sorununa neden olabildiği için sahur ve iftarlara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi

Oruç tutmanın vücut için birçok yararı var. Ancak bilinçsiz tutulan oruç kalp rahatsızlıklarından mide problemlerine kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bilinmesi gerektiği belirtildi. Özellikle Ramazan ayında, ay boyunca boş kalan mideye iftar ve sahur vakitlerinde yüklenmek ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

HEKİM ÖNERİSİ ALIN

İftar ve sahur vakitlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıda bulunan Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Senem Arslan, “Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma yaşanır. Bu durumda mide ve bağırsakların dış etkenlere karşı daha duyarlı hale gelmesi ile birlikte, hafif bir gastrit, iyileşme yolunda olan bir ülser ya da benzer hastalıkların da daha belirgin hale gelmesine neden olur. Bu sebeple mide şikâyetleri ya da geçirilmiş ülser, mide kanaması gibi geçmişi olanların, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekim önerisini dikkate almaları gerekir” dedi.

TIKA BASA YEMEK ACİLE GÖTÜREBİLİR

Tıka basa yemenin acile gitmeye neden olabileceğini kaydeden Dr. Arslan, “İftarda öncelikle su, hurma, hafif kahvaltılıklar ve çorba ile giriş yapılmalı, birden hızla aşırı tıka basa yenilmemelidir. Mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış, aşırı yağlı olmayan gıdalar tercih edilmelidir. Aşırı yağlı etlerden ve sakatatlardan uzak durulmalıdır. Acile başvuran oruçluların büyük çoğunluğu iftar ve sahur esnasında gereğinden fazla ağır gıdalar tükettikleri için rahatsızlanırlar” diye konuştu.

REFLÜ HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Sıklıkla karşılaşılan reflü hastalığının oruç tutmayı zorlaştırabildiğine işaret eden Dr. Arslan, şöyle konuştu: “Reflü hastalarının az az ve sık sık yemek yemeleri ve yedikten sonra da hemen yatmamaları gerekir. Ramazan döneminde uzun süre aç kalan kişi, iftar esnasında yemeğini daha hızlı bir şekilde yer ve karnını fazlası ile doldurur. Bu durum reflü ataklarını tetikler. Bu nedenle reflü hastalarının oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerekir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dr. Arslan, sağlıklı bir ramazan ayı için şu önerilerde bulundu: “Hızlı ve aşırı yemekten kaçının. Aşırı yağlı ve aşırı tatlı gıdalardan uzak durun. Sahur öğününü ihmal etmeyin. İftar ile sahur arasında en az 2-3 litre sıvı tüketmeye dikkat edin. Tuz alımını kısıtlayın. Sıcak altında dolaşmayın. Çok fazla efor harcayacağınız etkinliklerden uzak durun. Özellikle iftar ve sonrasında kahve ve asitli içeceklerden uzak durun. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketmeyin. İftarda yemeğe çorba gibi hafif yiyeceklerle başlayın ve hızlı yenmeyin.” (İHA/AYDIN)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.