TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın muhtarların gövde gösterisi

İzmir’de görev yapan kadın muhtarlar Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile Tarihi Asansör’de öğle yemeğinde buluştu. Kadın muhtarların birbirlerini tanıma fırsatı bulduğu toplantıda Dr. Kocaoğlu, tek tek muhtarların sorunlarını da dinledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2014 08:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın muhtarların gövde gösterisi

Hamza GÜL

Geçtiğimiz hafta sonu Konak Karataş’taki Tarihi Asansör çok önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. İzmir’de görev yapan  24 ilçedeki 71 muhtardan 54’ünün katılımı ile gerçekleşen toplantıya ev sahipliğini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı. Beraberinde Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da hazır bulunduğu Dr. Kocaoğlu, toplantıda hem İzmirli kadın muhtarlarla bir bir tanıştı, hem de görev yaptıkları mahalle ve köylerin sorunlarını dinledi. Tarihi Asansör’de bulunan restoranda hep birlikte öğle yemeğinde kadın muhtarlarla bir araya gelen Dr. Türkegül Kocaoğlu, “Yerel ve genel siyaset alanındaki zorluklara baş kaldıran kadınlara imreniyorum ve sizleri gönülden taktir ediyorum. Siyaset zor bir alan. Bu alana atılmak yürek ister. Eğitim, sağlık, sanat, hukuk gibi önemli alanlarda Avrupa ülkelerini aşan kadın sayımızla gurur duyuyoruz. Ama istiyoruz ki, genel müdür, dekan,  rektör,  kaymakam,  vali,  büyükelçi, muhtar, belediye başkanı, milletvekili, bakan kadınlarımızın sayısı artsın. Kadınlarımızı başbakan,  cumhurbaşkanı olarak görebilelim. Biz kadınlar istersek bu da olur.” dedi.

KADINLARIN GÜÇ BİRLİĞİ

30 Mart 2014’te göreve seçilen İzmirli kadın muhtarlara katılımlarından ötürü teşekkür eden ve görevlerinde başarılar dileyen Dr. Türkegül Kocaoğlu, siyasette daha fazla kadının olması gerektiğini savundu.  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına siyasette ve yerel yönetimlerde önemli görevler verdiğini hatırlatan Dr. Kocaoğlu, “Sizler Atamızın böylesi önem verdiği bu görevi üstlenerek diğer kadınlara örneksiniz. Ancak Atatürk'ün Türk kadınına dünyanın pek çok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı vermesine rağmen,  siyaset alanındaki listelerde alt sıralarda yer alıyoruz. Kurtuluş Savaşı ile dünyaya örnek olan laik Türkiye Cumhuriyeti'nde bu sorun hala devam ediyor" diye konuştu.

MUHTAR DAYANIŞMASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, 30 Mart seçimlerinin ardından geçtiğimiz hafta başkan eşleri ile bir araya gelmesinin ardından hafta sonunda da kadın muhtarlarla buluştu. Tarihi Asansör’de gerçekleşen buluşma için bir araya gelen muhtarlar görev bölgelerine göre gruplar halinde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Kadın muhtarlar hem birbirlerini tanıdı, hem de görev bölgelerinin bağlı bulunduğu yerel yönetimlerin hizmetlerini ve muhtarlarla olan ilişkilerini paylaştı. Toplantının oldukça yararlı geçtiğine değinen Ege Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, “Muhtarlık müessesesi için bu tür toplantılar çok yararlı oluyor. Hem muhtarlar birbirleri ile kaynaşıyor, hem de kendilerini ve sorunlarını birebir ifade etme şansı buluyor. Bu toplantıyı anlamlı kılan bir diğer yönü ise İzmir gibi büyük bir metropolde görev yapan kadın muhtarların Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Türkegül Kocaoğlu, tanışıp sorunlarını paylaşmalarıydı. Birçok muhtar arkadaşımız ilk kez bir belediye başkanının eşi ile tanışma fırsatı buluyor. Bu anlamda hem kadın muhtarlarımız Dr. Kocaoğlu ile tanıştı, ve aynı ortamda yemek yeyip sorunlarını aktarma fırsatı buldu. Bu anlamda ben federasyonum ve şahsım adına Dr.Türkegül Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN YERİNE EŞİ

Dr.Türkegül Kocaoğlu ile buluşan kadın muhtarlardan bazıları “Daha biz sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla birebir görüşme ve tanışma fırsatı bulamadığımız için üzülüyorduk. Ama bu davet bir anlamda başkanımızın ne kadar görevlerini profesyonel bir biçimde paylaşarak sürdürdüğü ortaya koyması açısından çok anlamlı oldu. Çünkü bizleri en yakınındaki kişi ile bir araya getirmesi ve bizleri eşi ile tanıştırıp sorunlarımızı aktarmamıza imkan sağladı. Bu bile çok önemli. En azından bizlere bakış açısını ortaya koydu. İnanıyoruz ki önümüzdeki günlerde kendileri ile de böyle bir toplantıda buluşacağız. Bizim için önemli olan yemek değil, biz karşımıza direk böyle bir yetkili muhatap bulduğumuz zaman kendimize verilen değeri fark ediyoruz. Bu toplantıda da belediye başkanımız olmasa da kıramayacağı en yakınındaki kişiyi bizlerle buluşturdu. Bu anlamda biz Kocaoğlu ailesine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“KADIN İSTERSE YAPAR”

Gelişmiş toplumlarda kadının yerinin Türkiye’ye göre çok daha ileride olduğuna dikkat çeken Dr. Türkegül Kocaoğlu, Kurtuluş Savası ve sonrasında Türk Kadınının kat ettiği yolun küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yerel ve genel siyaset alanındaki zorluklara baş kaldıran kadınlara imreniyorum ve sizleri gönülden taktir ediyorum. Siyaset zor bir alan. Bu alana atılmak yürek ister. Eğitim, sağlık, sanat, hukuk gibi önemli alanlarda Avrupa ülkelerini aşan kadın sayımızla gurur duyuyoruz. Ama istiyoruz ki, genel müdür, dekan,  rektör,  kaymakam,  vali,  büyükelçi, muhtar, belediye başkanı, milletvekili, bakan kadınlarımızın sayısı artsın. Kadınlarımızı başbakan,  cumhurbaşkanı olarak görebilelim. Biz kadınlar istersek bu da olur.” şeklinde konuştu.

KADIN SAYISI YETERLİ DEĞİL

Türkiye’de günlük yaşamda kadın ve erkeğin konumu konusunda ciddi bir uçurum olduğuna dikkat çeken Ege Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, son seçimlerde kadın muhtar sayısında artış olduğunu ancak bunun genel oran içinde yine düşük kaldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Son yapılan yerel seçimlerde Türkiye genelinde kadın muhtarların sayısı arttı. Ama genel olarak bakıldığında Türkiye genelinde kadın muhtarlarımızın sayısı erkek muhtarlarımıza oranla oldukça düşüktür. 49 bin 777 olan muhtar sayısının sadece 622'sini kadın muhtarlarımız oluşturmaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısı genel itibariyle bir önce ki seçimlere göre artış gösterdi. Yine bir önce ki seçimlere göre yüzde 08 olan kadın sayısı bu seçimlerde genel itibariyle yüzde 1.2 yükselmiş bulunmaktadır. Toplam 66 ilde kadın muhtarı bulunmakta olup, diğer 15 ilde kadın muhtarımız hiç bulunmamaktadır. En fazla kadın muhtar sayısı İstanbul'da gözümüze çarparken bu ili, Ankara ve İzmir izlemektedir. En az kadın muhtar sayısının dağılımında ise 10 ilde sadece bir kadın muhtar görev yapmaktadır." Taylan, İstanbul'da 92, Ankara'da 76, İzmir'de 71, Bursa'da 33 Balıkesir'de 22, Kocaeli'de 22, Eskişehir'de 17, Manisa'da 16, Kayseri 13, Isparta'da 12, Denizli'de 11 ve Samsun'da 11 olduğunu geri kalan illerde kadın muhtar sayısının 10 ve altında olduğunu belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.