TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentin kadınları şiddete karşı duvar ördü

Konak Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla ve yukarıdan bakıldığında ‘kadın silueti’ şeklinde görülen ‘Anıt Duvar’ ördü

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2015 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kentin kadınları şiddete karşı duvar ördü

EMİNE ŞEKER

Konak Belediyesi, ‘Kentte Kadın Var’ temasıyla Mart ayındaki tüm etkinliklerde kadını ön plana çıkartarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. Alsancak Vapur İskelesi önündeki boş alanda organize edilen çalışma ile binlerce İzmirli kadın öldürülen hemcinsleri için 'Anıt Duvar' ördü. Kadınların yanı sıra duyarlı erkeklerin de destek verdiği çalışma büyük ilgi gördü. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın çağrısına destek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte alana gelerek duvarın örülmesine katkı koydu. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği etkinlikle İzmirli kadınlar duyarlılıklarını bir kez daha gösterdi.

DUVARIN YAPIMINDA SADECE KADINLAR YER ALDI

Yukarıdan bakıldığında ‘kadın yüzü’ şeklinde görülen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan 1,5 metre yüksekliğinde, 60 santimetre kalınlığında ve 53 metre uzunluğundaki duvarın yapımında sadece kadınlar yer aldı. Mart ayı boyunca Alsancak Vapur İskelesi önünde kalacak duvara erkekler de harç kararak destek verdi.  Sahada gönüllü olarak görev alan kişilere Konak Belediyesi'nce iş önlükleri, eldiven ve yağmurluk dağıtıldı.

GELECEĞİMİZİ ÖRÜYORUZ

Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran kadınlar önlüklerini ve eldivenlerini giyerek duvarı örmeye başladı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da kadın belediye çalışanlarıyla birlikte iş önlüğü ve eldiven giyerek ilk tuğlayı koydu. Farkındalık yaratmak için başlanan projede konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tüm kadınları duvarın yapımı için Alsancak Vapur İskelesi'ne davet ederek, “Binlerce yıldır hüküm süren erkek egemen sistem, tacizle, tecavüzle, tahakkümle, sömürüyle, şiddetle kadını yok saydı. Kadınlara yönelik bu tahakküme, baskıya, şiddete karşı bir duruş göstermek istedik. Erkek egemen sistemin kadın cinayetleriyle, kadın tecavüzleriyle ördüğü duvara karşı bir duruş gösteriyoruz. Kadınlar olarak şiddete dur demek için, geleceğimizi örmek için bugün sembolik anlamda bir duvar örüyoruz. Bu duvar, kadınların şiddete karşı tepkisini ortaya koyan bir duvar olacak ve 2008 yılından bu yana kaybettiğimiz kız kardeşlerimizin, kadınlarımızın isimlerini bu duvara çakacağız. Diyeceğiz ki, ‘Biz sizi unutmadık, unutturmayacağız ve susmayacağız’. Bu baskı, bu tahakküm, bu şiddet sona erinceye, kadın erkek eşitliği sağlanıncaya, adaletsiz düzen bitinceye kadar, kadınların sokakta rahatça dolaştığı, özgürce okula gittikleri, işlerini seçtikleri, çalıştıkları bir sistem gelinceye kadar mücadeleye devam diyoruz. Bu duvar ile tepkimizi, karşı koyuşumuzu sergiliyoruz, geleceğimizi örüyoruz, gelecek bizim” dedi.

ERKEK ÇOCUKLAR EĞİTİLMEDEN ŞİDDET BİTMEYECEK

Anıt Duvar'ın örüldüğü alana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu’da katılım gösterdi. Başkan Sema Pekdaş ile birlikte duvar ören Kocaoğlu yaptığı konuşmada ise, “Anneler erkek çocuklarını eğitmeden kadına şiddet bitmeyecek. Bütün annelere görev düşüyor. Türkiye'de son dönemde şiddetin en kısa sürede bitmesini diliyorum. Emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘ORADAYDIM ÇÜNKܒ

Siyaha boyanan duvar üzerine; 2008-2015 yılları arasında öldürülen bin 169 kadınının adı-soyadı, hangi tarihte, kim tarafından ve ne şekilde öldürüldüğünü anlatan bakır plakalar yine kadınlar tarafından monte edildi. Sahada kurulan, ‘Oradaydım, çünkü’ panosuna katılım gösteren herkes düşüncelerini yazdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’da kadına karşı şiddet hakkında görüş ve düşüncelerini yazdı.

AN VE AN KARA KALEM İLE RESMETTİ

Gün boyu süren duvar örme çalışması sırasında alanda kadınların seslerini duyurmalarına olanak tanınacak bir de forum organize edildi. Alanda kurulan sahnede ‘kadına karşı şiddet’ ve ‘cinayete dur de’ koreografileri ile modern dans ve sokak tiyatroları sergilendi. Duvar örme etkinliği boyunca Zeynep Salman Resim Atölyesi’nden 40 kadın ressam kadına karşı şiddeti doğaçlama resmederken, fotoğraf Sanatçısı İlkay Acun’un ‘Kadın’ adlı fotoğraf sergisi de alanda yer aldı. Ressam Onur Selek’de ‘O an’ projesi ile duvar örme çalışmasını an ve an kara kalem ile resmederken etkinliğe çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra kadın dernekleri de destek verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.