TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kansere ‘dur’ diyecekler

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, mevcut olan KETEM’lere ek olarak Bornova KETEM’de de aktif mamografi çekimlerinin başladığını ve merkezlere bir yenisinin daha eklendiğini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2015 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kansere ‘dur’ diyecekler

EMİNE YALÇIN- Mevcut olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’lerine ek olarak Bornova KETEM’de de aktif mamografi çekimlerinin başladığını ve merkezlere bir yenisinin daha eklendiğini açıklayan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, Karabağlar ve Balçova KETEM için de mamografi cihazlarının sağlandığını ve çekimlere bu ay içerisinde başlanacağına dikkat çekti.

İZMİR’DE EN SIK RASTLANAN KANSER TÜRÜ

Türkiye’de uygulanan Ulusal Tarama Programı çerçevesinde İzmir’de de meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları KETEM, TSM ve aile hekimleri tarafından yürütülmekte olduğunu ifade eden İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, meme kanserinin Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, Türkiye’de ve İzmir’de kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olduğunu açıkladı. Hıdır, “Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için kanser mortalitesini azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemleri kullanılmakta. Kanser Daire Başkanlığı tarafından çevirisi resmi web sitesinde yayımlanan, 03.06.2015 tarihli WHO/IARC (Dünya Sağlık Örgütü/ Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu) 16 ülkeden 29 bilim adamının bilimsel çalışmaları incelenerek yapmış olduğu basın bülteninde öne çıkan başlıklar şöyle olmuştur: 1) Mamografi ile Meme Kanseri Taramasının meme kanserinden ölümleri yüzde 40 azaltmaktadır. 2) Son yıllarda mamografi kullanımı ile karşılaşılan gereksiz teşhisler (overdiagnosis) ve radyasyona bağlı gelişebilecek kanserler önemli tartışmalara sebep olmuşsa da; bahsedilen risklerin mamografi ile kurtarılan hayatlar kıyaslandığında önemsizdir ve göz ardı edilmelidir. 3) Klinik meme muayenesinin (sağlık personeli muayenesi) daha küçük boyutta ve erken evre tümör tespitini sağlayabileceği, ancak meme kanserinden ölümleri azalttığına dair veri henüz yoktur. 4) Kendi kendine yapılan meme muayenesi ile tarama için pek çok çalışmada meme kanserinden ölümlerin azalmadığı gösterilmiştir. 5) Meme kanseri taramasında uygulamaya giren yeni cihazların hiçbiri ne mamografiye alternatif ne de ek bir yöntem olarak meme kanserinden ölümleri azaltmamaktadır” dedi.

TARAMA SIRASINDA İKİŞER POZ FİLM ÇEKİLİYOR

Hıdır, meme kanseri taramalarının, 40-69 yaş arası kadınlarda toplum tabanlı olarak yapılmakta olduğunu açıklayarak, bu taramalarda ideal yöntemin, iki yılda bir uygulanacak mamografi çekimleri olduğunu söyledi. Tarama sırasında her iki meme için de farklı yönlerde ikişer poz film çekilmekte olduğunu vurgulayan Hıdır, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Asıl tarama yöntemi mamografi olmakla birlikte mamografinin etkinliğini arttırmak amacıyla taramaya katılan her kadına klinik meme muayenesi yapılmakta ve ayrıca toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla 20 yaş üstü kadınlara kendi kendine meme muayenesi yapmaları için danışmanlık hizmeti verilmektedir. Tarama kapsamında ASM ve TSM’lerde, tarama yaş grubundaki kadınlar davet edilerek meme kanseri konusunda bilgilendirme ve muayene yapılmakta ve kişiler en yakın KETEM’lere veya protokol anlaşması yapılmış en yakın ilçe devlet hastanesine yönlendirilmektedir. İlimizde Bornova, Konak, Karabağlar, Karşıyaka, Buca ve Balçova'da olmak üzere 6 adet KETEM bulunmaktadır. Konak ve Karşıyaka'da aktif mamografi çekimi yapılmaktadır. Bu KETEM’lere ek olarak Bornova KETEM’de de aktif mamografi çekimleri başlamış olup, merkezlerimize bir yenisi daha eklenmiştir. Karabağlar ve Balçova KETEM için de mamografi cihazları sağlanmış olup, çekimlere bu ay içerisinde başlanacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.