TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bornova-Yunus Emre Mahallesi

Bugünkü mahalle durağımız Bornova’nın Yunus Emre Mahallesi. Tarihi çok eski olmayan mahallenin hemen hemen bütün evleri kaçak yapılardan oluşuyor. İzmir’in en fakir mahallelerinden birsi konumundalar. Halkının çoğunluğu işsiz ve çalışanlar ise genelde inşaat işçisi olarak çalışıyor. Devletin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışan mahallenin muhtarı ise Selahattin Özdemir. Toplamda 2. dönemini icra eden muhtarımız ise bir işçi emeklisi. Mahallemizin en büyük sorunu ise kentsel dönüşüm çerçevesinde mahallelerinin sanayi alanı olarak planlanmasından dolayı evlerinin yıkılma tehlikesi

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2015 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bornova-Yunus Emre Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızın bu haftaki konuğu Bornova’nın Yunus Emre Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise toplam da iki dönemdir muhtarlığını sürdüren Selahattin Özdemir. İzmir’de kaçak yapılaşma bu mahallemizde de üst düzeyde yer almaktadır. Mahalle halkının sosyo-ekonomik durumu oldukça kötü bir durumda olduğunu söyleyebilirim. Karın inceden tozuduğu ve soğuğun ayazla da içinize kadar işlediği bir günde mahalleye girdik. Karşımızda yer alan manzara ise unutulmuşluğun, görmezlikten gelinmişliğin, fakirliğin ve alın terinin manzarasıydı. Boyaları dökülmüş binalar, soğuk girmesin diye pencerelere çakılmış naylonlar, incecik kıyafetleri ve elindeki ekmek dilimiyle sokakta oynayan çocuklar bizi ilk karşılayan enstantanelerdi. Mahallemizin en büyük sorununun ise kentsel dönüşüm çerçevesinde mahallenin sanayi bölgesi olarak görülüyor olması ve yapılacak yeni işletmelerle konutların yıkılma tehlikesinin var olması olduğu söyleyen muhtar Selahattin Özdemir, “Bu insanlar buraya gelip başlarını sokacak iyi kötü evler yapmışlar şimdi bunlar buradan çıkartılırlarsa çok zorumda kalırlar” dedi. Mahallemizin bunun dışında ulaşım, elektrik ve su sorunları var.

Mahallenin tarihçesi:

Mahalle yerleşim yeri olmadan önce zirai alan olarak kullanılıyordu. 1990’lı yıllardan itibaren yavaş yavaş yerleşim alanına dönüşmeye başladı. 1999 yılında ise ilk muhtarlık mahalleye geliyor.

YIKIM TEHLİKESİ

Mahallenin sorunlar nelerdir?

Kentsel dönüşüm projesi nedeniyle mahallenin olduğu alana belli ticaret ve iş merkezleri yapılacak. Bu nedenle burada yer alan binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Şimdiden belli sanayi alanları mahallemize girmiş durumdadır. İş depoları tamir depoları gibi yapılar mahallenin geleceğini öldürmüş durumdadır. Bu kentsel dönüşümle de bizi buradan kovacaklar. Başvurularımız oldu konu hakkında ama proje dışına çıkılamayacağı söylendi.

ELEKTRİK VE SU YOK

Yanı başımızda yer alan Mevlana mahallesine 8 kata kadar izin verilirken buraya 2 kattan daha fazla izin verilmiyor. Onun yerine mahalle alanına tır deposu gibi işletmeler konuluyor. Çevre ve şehircilik bakanlığının bu duruma bir el atmasını istiyoruz. Mahalle imara açıldıysa buraya proje yapsınlar. Buradaki insanların çoğunun binaları kaçak olduğu için ne elektrik nede su alabiliyorlar. Şehrin göbeğinde yaşıyoruz ama insanlar ne elektrik nede su ihtiyacını karşılayabiliyorlar. Belediyenin bu insanlara mağdur olmamaları için su ve elektriklerini vermeleri gerekir. Sadece bir kata verildiği için insanlar aynı elektriği dört daire olarak kullanıyorlar ve bunun sonucunda da faturalar katlanarak geliyor. Madem bunlar verilmeyecekti zamanında da bu binaların yapılmasına da müsaade edilmeyecekti. Yetkili mercilere başvurularımız olmasına rağmen bir sonuç alamadık.

TEK OTOBÜS

Mahallemizin bir diğer sorunu ise ulaşım problemidir. Mahallemizden belediye otobüsü olarak sadece 505 geçmektedir. Bu otobüs ise yarım saattir bir mahallemizden geçiyor. Buradaki insanlar ekonomik olarak zor durumdalar. Hastaneye giderken zorluk yaşıyorlar. Dolmuşa binip daha sonra otobüse biniyorlar ve aktarmalı sistemden yararlanamıyorlar. Bu durumu yetkili mercilere bildirdik ve bir tane daha otobüs istememize rağmen hiçbir şey yapmadılar. Dolmuş olarak da yine sadece bir tane dolmuş geçiyor ve bunlarda mahallenin içinden değil ilk girişinden geçiyorlar.

SADECE SEÇİM ZAMANI GELİYORLAR

Peki yetkililere ne demek istersiniz?

Yetkililer sadece seçim zamanı kapımızı çalmasınlar. Seçim günü geldiğinde milletvekili adayları ve bürokratların hepsi kapımızı çalıyor ama o gün geçtikten sonra kimse mahallemize uğramaz oluyor. Eğer kentsel dönüşüm uygulanırsa hepimiz evsiz kalacağız. Milletvekillerinin bu yasayı çıkartmamalarını ve engellemelerini istiyorum.

“MİLLETVEKİLİNİN ALDIĞI OYU ALIYORUZ”

Muhtarlık kurumu hakkındaki düşünceleriniz neler?

Muhtar bir mahallenin göz bebeğidir buna karşılık muhtarlar değer görmüyor. Muhtar bir milletvekilinin aldığı oyu alıyor ama devlet kademelerinde bir saygınlığı olmuyor. Mahallenin sorunlarıyla milletvekili muhtar kadar ilgilenmiyor. Vatandaş tarafından yapılmayanlar nedeniyle tokadı biz yiyoruz. Mahalle sakinleri en yakın devlet kurumu olarak muhtarlıkları yani bizi gördükleri için her şeyin sorumlusu bizmişiz gibi bize sitemde bulunuyorlar. Vatandaş da haklı çünkü mahalle ile ilgili şikayetlerini iletmek için devlet kurumlarına gittiklerinde kapıdan içeri alınmıyorlar. Onlar da haklı olarak muhtarın kapısını çalıyor. Vatandaş şikayette bulunduğunda onun yapılmasını istiyor. Birde gördüğünüz gibi ben burada konteynırda oturarak insanlara hizmet etmeye çalışıyorum. Telekom’a gidiyorum benim burayı ticarethane olarak gösteriyor. Telefonumdan şirket telefonu gibi para alıyor. Muhtarlık olarak daha fazla önemsenmek ve saygı duyulmasını istiyoruz.

“BİR OKUL DAHA YAPILACAK”

Muhtarlık olarak yaptıklarınızdan bahsedebilir misiniz?

Sokaklarımızda kanal çalışmaları yapılacak. Bunların projeleri tamamlandı. Yağışlar havalar bittikten sonra bu çalışmalar başlanılacak. Yağmur toplama merkezleri yapılacak bununla ilgili Bornova Belediyesi görüş istedi bizde görüşümüze gönderdik ve ‘kanalların yapılmasıyla ilgili hiçbir engel yoktur’ diye yazı gönderdiler. Yeni açılan sokaklarımız var ve bunun neticesinde mahalle gün geçtikçe büyümektedir. Bornova Belediye Başkanı elinden ne geliyorsa bize yardımcı oluyor. Yollarımızla ilgili yeni asfalt çalışmaları oluyor ve 1 ay içinde biteceği söylendi. Mahallemize ikinci bir okul daha yapılacak. Onunla ilgilide proje hazır durumdadır.

Selahattin Özdemir kimdir?

1955 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldim. 1977 yılından itibaren İzmir’de yaşıyorum. Karşıyaka Orman Müdürlüğü’nden işçi emeklisiyim. 1995 yılından itibaren de Yunus Emre Mahallesi’nde yaşıyorum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim

Mahallenin künyesi:

Nüfus:8000

Seçmen sayısı:3000

Posta kodu:

Cadde sayısı:1

Sokak sayısı:40

Muhtar: Selahattin Özdemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.