TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne adayları beslenmeye dikkat

Op. Dr. Çağlar Altundal, anne adaylarının dengesiz beslenmeleri, yetersiz ya da aşırı kilo almasının risk taşıdığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2014 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Anne adayları beslenmeye dikkat

Gebelik ve emzirme döneminin, kadının hayatında beslenmenin öneminin arttırdığını kaydeden Op. Dr. Altundal, özellikle çalışan anne adaylarının, ergenlik yaştaki hamilelerin, hamilelik öncesi hastalıkları olan veya düşük kilolu hamile kalanlarda beslenmenin daha dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. Op. Dr. Altundal, "Ramazan ayında özellikle de yaz aylarında uzun süren açlık ve susuzluk anne adayını olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirler. Özellikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren annenin kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre daha inişli çıkışlıdır. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde çok daha çabuk düşebilir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında görülen bulantı, uzun süren açlıklarla çok daha kötü bir hal alacaktır" dedi.

Anne adayının diyabet, gebelik diyabeti, gebeliğe bağlı şiddetli bulantı-kusma, hipertansiyon gibi sorunlarının olması halinde kesinlikle aç kalmaması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Altundal, "Uzun süren açlık beraberinde aktivitede de azalmaya neden olur. Akşam yenilen ağır yemek gebede sindirim şikayetlerine neden olacağı gibi istenmeyen fazla kilo artışı da getirebilir. Ama bu her zaman iyi beslenmiş olduğunu göstermez. Ayrıca fazla kilo artışı da çeşitli riskleri beraberinde getirir. Vücutta insülin direnci artar. Buna bağlı olarak kilo artışı önlenemez hal alır. Bu kişilerde gebelik şekeri riski de artacaktır. Anne adayının diyabet, gebelik diyabeti, gebeliğe bağlı şiddetli bulantı-kusma, hipertansiyon gibi sorunları varsa kesinlikle uzun süre aç kalmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması doğru değildir. Kısaca gebelik döneminde az ve sık yemek yeme ve bol sıvı almak gebelik sağlığı açısından gereklidir. Emzirme döneminde ise özellikle bebeğin yalnızca sütle beslendiği ilk altı ayda süt kalitesinin sürmesi ve bebeğin uygun kilo almaya devam edebilmesi açısından düzenli beslenme ve sıvı alımı alışkanlığının sürmesi gebelik döneminde olduğu gibi son derece önemlidir" diye konuştu. (İHA/BATMAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.