TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık sektörüne inovatif çözüm protokolü

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği arasında bilimsel araştırma, hizmet, ürün ve sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak protokol imzalandı. Bu protokol aracılığıyla, İzmir kamu hastanelerinin klinik birikimi ve ihtiyaçları İYTE’nin geliştirdiği teknolojiler ile birleştirilerek sağlık sektöründe inovatif çözümler üretilecek

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2015 06:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlık sektörüne inovatif çözüm protokolü

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İYTE Sürekli Eğitim Merkezinde yapılan imza törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İYTE Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden, İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Kurumu Genel Sekreteri, Doç.Dr. Ahmet Erbaycu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Gökhan Akbulut, akademisyenler ve sağlık sektörünün temsilcileri katıldı. İYTE ve İKBH arasında imzalanan protokolün yanı sıra İYTE’de yeni kurulan Sinir Bilimleri Bölümü ve Biyomühendislik Bölümü için İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile protokol yapılarak, işbirliği beyan edildi. Hastanenin Nöroloji, Beyin Cerrahisi, Sinir ve Kas Patolojisi ve Nöroradyoloji alanlarında takip ettiği hastalar ve kapasitesi vurgulanarak beraber çalışma niyeti ilan edildi. İYTE’de, savunma teknolojileri, enerji ve malzeme bilimleri alanlarında yapılan çalışmaların yanı sıra önümüzdeki on yıl içerisinde önemi giderek artacak olan noteknoloji, nanotıp, biyomedikal teknolojiler alanlarında ileri düzeyde bilimsel araştırmalar yapılıyor. Türkiye’nin teknoloji üssü olmayı hedefleyen İYTE, deneyimli ve dinamik akademisyen kadrosuyla gelişmiş bir araştırma ekosistemi yarattı ve Kampüste konumlanan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Türkiye’nin en iyi ikinci teknoparkı seçilen Teknopark-İzmir ile ortak projelerin gelişimine ağırlık verildi. İmza için düzenlenen törende, İYTE ve Teknopark İzmir işbirliği ile oluşturulan, söz konusu protokol ile ürüne dönüşecek, sağlık sektörünün gelişimine katkıda bulunacak projeler ve tasarlanan cihazlar hakkında bilgi verildi. İYTE- Teknopark İzmir Ortak çalışması olan taşınabilir EKG Cihazı kalp atışları ve nabız kablosuz biçimde takip edilebilecek.

 

“SON YILLARDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VAR”

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Bu buluşun bu inovatif yenilikçi hareketin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sağlık alanına geldiğimizde de her bir konunun iki tarafı vardır. Burada inovatif yenilikçilikle hareket ortaya konurken onun talep edicisinin olması gerekiyor. Uygulama alanı açılması gerekiyor. Biz üniversiteleri olması gerektiği gibi bilginin üretildiği bilginin analiz edildiği ve istenilen noktaya da servis edilebildiği o merkezler oluşturabilirsek esas işlevimizi de yerine getirmiş olabiliriz diye düşünüyoruz. Son yıllarda baktığımızda bu konuda, bu hedef doğrultusunda önemli çalışmaların olduğunu da görüyoruz” dedi.

“HER TÜRLÜ GELİŞMEYE ÖNEM VERİYORUZ”

İmzalanan işbirliği protokolü hakkında açıklama yapan İYTE Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden, “Bölgesel kalkınma adına üniversiteler ve kent içi kurumlar arasındaki ilişkilerin azami seviyede olması gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda atılan ilk adımın bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum ayrıca teknolojik gelişme için bu tür işbirliklerinin oluşmasına İzmir üniversiteleri olarak çok önem verdiğimizin altını çiziyorum” diye konuştu.

“MODEL OLUŞTURABİLİRİZ”

Kamu hastaneleri ile teknoloji enstitüsü arasında kurulan birlikteliğin ilk aktörleri olmanın kıvancını yaşadıklarını belirten İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Kurumu Genel Sekreteri, Doç.Dr. Ahmet Erbaycu, “Bilimi geliştirebilen insan varlığı, dünyanın en önemli stratejik gücüdür. Karşılıklı olarak kurumların birbirlerine çok sayıda olumlu katkıları olacağı gibi, ülkenin ihtiyaç duyduğu bilimsel çalışmalara, buluşlara ve patentli ürünlere yönelik örnek bir model oluşturacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca bu protokol kapsamında hem Tepecik hem de Suat Seren Hastanelerinin, ayrıca diş hastaneleri dahil bütün kuzey kamu hastanelerinin kapsam içinde tutulmasının ayrı bir zenginlik katacağına inanıyoruz. Özellikle Akciğer Kanseri ile ilgili hücre ve molekül düzeyinde (protein ve gen düzeyinde) çalışmalar yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte araştırmalar yapmak, bir Göğüs Hastalıkları Eğitim Görevlisi olarak ve bir bilim insanı olarak beni çok heyecanlandırıyor” dedi.

 

“ZEKÂLAR BİR ARAYA GETİRİLMELİ”

Yapılan anlaşmanın her iki kuruma da güç katacağını vurgulayan Tepecik Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Gökhan Akbulut, “İYTE’nin akademik kadrosu içinde yer alan bilim insanları ile biyomedikal teknolojiler, nanotıp, kablosuz hasta ve tedavi takip teknolojileri alanlarında çalışmak bizi heyecanlandırıyor. Hastanemizde bulunan klinik birikim ve ihtiyaçlar ile İYTE’nin geliştirdiği teknolojilerin klinik yansımaları birleştirilmeli. Her iki kurumdaki değerli zekâlar bir araya getirilmeli. Hasta sayımız çok kalabalık, binalarımız eski olabilir ama ruhumuz genç ve hayallerimiz var. Biz hekimleri en çok mutlu eden ise aynı hayalleri paylaşan bilim insanları ile tanışmış olmamız” dedi.

“İNSANLIĞA KATKIDA BULUNACAĞIZ”

Beyin cerrahi ameliyatları, girişimsel radyoloji ünitesi, nöroradyoloji ve kablosuz sistemler ile hasta takibi ve tedavilerin izlenmesi konularında hastane kapasitesinin de değerlendirildiği toplantıda konuşan İYTE Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serdar Özçelik, “Hasta yoğunluğu çok yüksek olan devlet hastanelerinden birisi olan Tepecik Hastanesinin, Nöroloji alanında da Türkiye’nin en önemli kliniklerinden biri olduğunu öğrendik. Bu klinik birikimi, İYTE’nin temel bilimler, mühendislik ve teknoloji alanlarındaki bilgi birikimini ile birleştirmeyi amaçlayan ortak araştırma ve eğitim platformu kurmaya çalışıyoruz. Bu platformun her iki kuruma da farklı ve güçlü bir bakış açısı kazandıracağına ve hastalık tanı ve tedavilerinde yeni buluşlarla ülkemize ve insanlarımıza katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

 

“NADİR HASTANELERDEN BİRİYİZ”

Konu ile ilgili olarak konuşan Nöroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Dr. Yaşar Zorlu, “Tepecik Hastanesi kas hastalıkları alanında ülkemizdeki öncü hastanelerden biri, son on yıldır nörolojinin yetişkin hasta gruplarında takip edilen en geniş serilerden birine sahip. Patoloji Kliniği’nden Dr. Gülden Diniz hocamızla İzmir’de kas ve sinir patoloji teşhisi koyabilen nadir hastanelerden biri olduk” dedi.

VALİ CİHAZI TANITTI

Teknopark-İzmir’de yer alan bir şirket ile yapılan işbirliği sonucunda, kablosuz, taşınabilir, parmak büyüklüğündeki bir EKG cihazı geliştirilerek, seri üretime hazır hale getirilen cihazın tanıtımı İYTE Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serdar Özçelik tarafından tanıtıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın cihazın tanıtımı esnasında yardımcı olduğu bu cihaz ile kalp atışları ve nabız kablosuz biçimde cep telefonu veya tablet ile takip edilebildiği gibi, kalp atış sinyalleri Bluetooth teknolojiyle sağlık hizmeti sağlayan kurum veya hastane tarafından “an be an” izlenecek. Benzer biçimde, harekete duyarlı panik butonu ve beyin sinyalinin takip edileceği kablosuz mini EEG sisteminin İYTE’de geliştirildiği bildirildi. Proje, desteklenmesi için TÜBİTAK ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunuldu. Bu projelerle tedavi olan çocukların durumları, kan ölçümleriyle gün içerisinde sürekli izlenecek ve veriler bilgisayarlarda işlenerek doktora aktarılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.