TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enginarın bin bir çeşidi Urla’da

Uluslararası Urla Enginar Festivali iki gün boyunca misafirlere renkli görüntüler yaşatacak. Festivalde Türkiye’den ve dünyadan ünlü şefler ve yemek yazarları Urla’da olacak

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2015 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Enginarın bin bir çeşidi Urla’da

ANIL YIKGEÇ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Urla’ya Gönül Verenler tarafından ilki düzenlenen ve uluslararası hale getirilmek istenen 1. Uluslararası Urla Enginar Festivali törenle başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir milletvekilleri, ilçe başkanları ve İzmir Ekonomi Üniversitesi rektör ile öğretim görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 2-3 Mayıs 2015’te vatandaşlarla buluşan festivalde yarışmalar, atölyeler, paneller ve sergiler olacak. Ayrıca Türkiye’den ve dünyadan ünlü şefler ve yemek yazarları Urla’da olacak.

KALKINMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Açılış töreninde konuşan İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmayı kendilerine hedef ve vizyon seçtiklerini ve 11 yıldır kalkınma için sanayisinden tarımına, hizmet sektörüne turizmine kalkınmak için bir yol haritası belirlediklerini ifade etti. Altı yıl önce Yarımada’nın nasıl kalkınacağını planlamaya başladıklarını belirterek, Başkan Kocaoğlu, “Yerelde kalkınmayı kendine hedef ve vizyon seçen İzmir büyükşehir Belediyesi 11 yıldır kalkınma için sanayisinden tarımına, hizmet sektörüne turizmine kalkınmak için bir yol haritası belirledi. Ve bunu uyguluyor.6 yıl önce yarımada nasıl kalkınır diye, yarımadanın nasıl kalkınacağına çözüm arayan belediyemiz bir yarışma düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği yarışmada yarımadanın kalkınması için 8 ilçemizin, 171 bin hektar Türkiye’nin değil dünyanın en önemli kara parçası yarımada nasıl kalkınır sorusuna fikri ve projesi olanlar için yarışma düzenledik. Türkiye’de ilk kez düzenledi. Dünyada da bu çapta bir yarışma duymadım. 15 bilim insanıyla İZKA bir çalışma başlattı.Hangi köyde ne var, keçi nerede, sakız ağacı, sakız koyunu nerede, zeytin nerede, sepet peyniri nerede, bağlar, üzümler nerede, otlar, kekikler nerede olduğu hepsinin tespiti yapıldı” dedi. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şiar ettiği aklı ve bilimi, artı evrensel ahlak kurallarını, artı evrensel hukuk sistemini rehber edinerek, yaptıkları çalışmalarla köylere tek tek giderek, ihtiyaçları sahada ve katılımcı yönetim anlayışıyla tespit edip strateji planı yaptıklarına vurgu yaptı.

İZMİR AYAĞA KALKTI

 Dünya Gurme Kentler Birliği’ne İzmir’in üye olması başarısına da dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünya Gurme Kentler Birliği’ne de üye olduk. İzmir ve Ege mutfağının ayağa kalkması ve bunu yapan işyerlerine ayrı bir kriter ve tabela uygulanması için protokol imzaladık. İzmir ayağa kalktı. İzmir gelişiyor, kalkınıyor, doğasını bozmadan, yaşam tarzını ve kültürünü bozmadan ve kendi gücüyle-olanaklarıyla ayağa kalkıyor” diye konuştu.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir’in dünya gastronomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Enginarından kınalı bamyasına, zeytinyağına kadar gastronomide dünyanın önde gelen kentlerinden birisiyiz. Dünya gurme Şehirler Grubu’na üyeyiz. Kentin dokusunu ve güçlü mutfağını yansıtacak. Bu hayalin heyecanıyla İBB ve İEÜ sakız enginarı için gelenekselleşmesini umut ettiğimiz bir festival hazırladı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ENGİNAR TARLALARINA VİLLALAR İNŞA EDİLMESİN

Belediye başkanı seçildiğinde çok şanslı olduğunu çünkü elinde Yarımada ile ilgili stratejik bir plan olduğunu söyleyen Uyar, “Elimde stratejik plan yarımadanın kalkınması ile ilgiliydi. Bugün onun en büyük ayaklarından birisini gerçekleştiriyoruz. Çiftçimizin her zaman yanındayız. Ülke kalkınmasının yerelden başladığından yola çıkıyoruz. Köylülerimizin refahı artarsa tersine göçü değiştirebiliriz. Amacımız anneannemizden öğrendiklerimizi torunlarımıza iyi anlatmak. Urlalı tarlalarını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, çiftçilerimiz kalkınsın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin. Hepinizi Urla’ya davet ediyorum. Yaşadığınızı hissetmek ve sağlıklı besinler tüketmek için hepiniz ilçeye davetlisiniz” diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Oğuz Esen ise üniversitede Mutfak Sanatları Bölümü’nü kurarak, dünyanın en iyi şeflerini getirip dünya mutfaklarının yanı sıra kültürel mirasa sahip çıkıp, ortaya çıkarıp, yerel ürün ve değerlerin uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak için işbirliği yaptıklarını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.