TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye’de dağ tanımı yok”

Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneği, Başkanı Prof.Dr. Zerrin Toprak Karaman, Türkiye’de dağ tanımının olmadığını belirterek dernek ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2014 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Türkiye’de dağ tanımı yok”

DİLEK BAKIRKAYNAK - Türkiye’de bir ilk olarak, “Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneği” adıyla, bugüne kadar küresel senaryoda ihmal edilmiş bir konu etrafında, sadece İzmir’in değil ülkenin ve küresel dinamiklerin gücünden ve etkileşiminden istifade etmek için toplanıldığını belirten Prof. Karaman, “Derneğimiz 5 Aralık 2013 tarihinde hukuki süreci tamamlayarak misyon ve vizyonuna uygun olarak kamu yararına ve toplum adına aktif çalışma hayatını başlatmıştır. ‘Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneği’, 11 Aralık 2013 tarihinde ‘Dünya Dağlar Günü’ kutlamasının organizasyonunda aktif rol almış ve İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde DESEM salonunda DEÜ_İZİSYÖM, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Dernekler İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Ege Belediyeler Birliği, Ege Üniversitesi ile ortak yürüttüğü ‘Dağlık Alan Yönetimi’ konulu ilk farkındalık toplantısını gerçekleştirmiştir. Çalışmalarımızın yerelden başlayarak, ulusala ve uluslararası faaliyetlere faydalı olmasını diliyoruz” dedi. 

YASA DIŞI YABAN HAYATI TİCARETİ 

Yasa dışı yaban hayatı ticaretinin önlenmesi çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade ederek yaban hayatının ticaretinin; vahşi hayvan ve yabani bitki kaynaklarının insanlarca satış veya pazarlanması anlamına geldiğini dile getiren Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneği Başkanı Prof.Dr. Zerrin Toprak Karaman, gazetemize verdiği açıklamalarda şu görüşleri dile getirdi, “Bu alışveriş hareketliliğin kapsamına, canlı veya cansız hayvan ve bitkiler, hayvanların derileri ve tıbbi içerik özelliği olan organlar girmektedir. Turistlerin meraklarının giderilmesi, kerestecilik, balık ve diğer gıda üretimi konularını destekleyen alımlar, çoğu kere yurt içi pazarlarında meydana gelmektedir. Ayrıca yaban hayatı ticaretinin büyük oranda hareketliliği olan uluslar arası pazarları bulunmaktadır. Yaban hayatının kontrol dışı gelişen yasa dışı tüketimi veya yaban varlıklarının sömürülmesinin başlıca nedeni, “para kazanma” içindir. Bu durum bir taraftan kayıt dışı ekonomi, diğer taraftan yaban kaynaklarının tüketimi anlamına gelmektedir. Yasa dışı avcılık ve ticaret, dünyanın yaban kaynaklarının yok olmasına yol açan önemli bir tehdittir. Önlem planlaması araçları; öldürmenin durdurulması, yasadışı ticaret trafiğinin durdurulması, talebin durdurulmasıdır.”

“ÜLKEYE AİT OLMAYAN HAYVAN İSTEMİYORUZ”    

“Ülkemize ait olmayan hayvanları görmek istemiyoruz” diyerek açıklamasına devam eden Prof.Dr. Zerrin Toprak Karaman, “Derneğimiz kurulalı yaklaşık 1 yıl oldu. Zaman zaman toplantılar yapıyoruz. Farkındalık yaratacak toplantılar ile çalışmalarımıza yön veriyoruz. Dernek ve ülke olarak ulusal çalışmalara katılmak önemli. Haritalarda dağlar belli değil. Yeşil renkle boyanıyor. Aslında İzmir dağlık bir alandır. Birçok kişi bilmeyebilir. Fakat bu konuda Tezimizde var. Dağlar ile ilgili çalışmaları ve iş gücümüzü önemsiyoruz. Avrupa Birliği ve Amerika’nın ürünlerine mahkum kalmamalıyız. Eskiden ‘patates mi, cıvata mı’ diye sorduklarında herkes civata diyerek yanıt verdi. Şimdi ise patatesin önemli olduğunu biliyoruz. Sağlıklı ürünlerin cıvatadan önemli olduğunu ve daha pahalı olduğunu biliyoruz” şeklinde konuşarak konunun önemini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.