TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdoğan’dan NATO dönüşünde önemli mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ABD Başkanı Barack Obama ile önümüzdeki süreçte yakın temasta olma konusunda mutabık kaldık” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2014 08:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Erdoğan’dan NATO dönüşünde önemli mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinden dönüşünde kendisini takip eden gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Obama ve Merkel’le görüşmesinden IŞİD’le mücadeleye ve telefon dinlemelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD’E KARŞI KOALİSYON

Obama ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgiler veren Erdoğan, “Öncelikle tabii Türkiye-Amerika ilişkilerinde model ortaklık çerçevesini baz almak suretiyle bu süreçte neler yaptığımızı kısa fakat Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Mısır, Filistin gibi meseleleri derinliğine ele aldık. Sonuç bildirgesinde gördüğünüz gibi bütün bunlarda Ukrayna ağırlıklı olarak, Irak, Suriye, ben dün çalışma yemeğinde özellikle Filistin’i ayrıca gündeme getirdim. Libya gündeme geldi.

Tabii bu konuda şu anda Amerika, bir koalisyon oluşturmanın da gayreti içinde. NATO’ya üye 11 ülkenin de iştirakiyle bir koalisyon oluşturmak ve bu koalisyonla birlikte kendilerinin ortak bir çalışma içine girmeleri gibi bir hedefleri var. Şu anda Amerika bu ülkelerle herhangi bir görüşme yaptı mı yapmadı mı orasını bilemiyorum. Ama biz orada görüşmemizi yaptık. İngiltere, Fransa bunlar zaten olumlu. Almanya da aynı şekilde. Bunların içerisinde NATO üyesi olmayan sadece Avustralya var” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLER VAR”

Erdoğan, Türkiye’ye teklif edilip edilmediğine ilişkin, “Zaten komşu ülkelerin böyle bir çalışma içinde olmasını teklif ediyorlar, arzu ediyorlar. Bu görüşmelerin dışında özellikle Irak’ta yeni kurulacak hükümetin süresi 11 Eylül’de doluyor. 11 Eylül’e kadar bu hükümetin kurulabilmesi için bir çabanın içinde olunması anlayışı var. Bu Türkiye olarak bizim de üzerimize düşen bazı görevler var.

Biz de bu süreci hükümetimizle birlikte yakından takip edeceğiz. Şu anda bazı gerek Kürtler tarafında, gerekse Sünniler, gerekse Türkmenler konusunda sıkıntılar aynı noktadadır. Bunların üzerinde şu anda arkadaşlarımızın çalışmaları var. Bunu gidermek suretiyle artık çok fazla detayına girmeden Irak’ta bir hükümete kavuşmasını sağlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

IŞİD’İN İSLAM DEVLETİ OLARAK ANILMASI

“IŞİD’in sadece İslam devleti olarak anılması bizim için bir anlam ifade ediyor mu?” sorusuna cevap veren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Onu kim o şekilde adlandırıyor? Belki IŞİD kendini öyle adlandırıyordur, BBC filan o nedenle öyle söylüyordur. Yani IŞİD kendini öyle ifade ettiği için o şekilde değerlendiriyor olabilirler. Yoksa NATO zirvesine katılan ülkelerden hiçbirisi bu şekilde bunu kabul ettiği yoktur.”

“NATO FİLİSTİN’DE İNİNSİYATİF ALMALI”

“NATO zirvesinde Filistin meselesi gündeme geldi mi?” sorusuna Erdoğan, “Bunu ben özellikle konu ettim. Ve Filistin’deki ateşkesin kalıcı olması noktasında NATO’nun yapabileceği birçok işin olduğunu. Konuşmamda oradaki tabloları gündeme getirdim. Bu konuda uluslararası en önemli kuruluş olan NATO’nun bir şeyler yapması lazım, BM Güvenlik Konseyiyle yapılacaksa orayla, burada NATO’nun inisiyatif alması gerekir. Artık burada bu ablukanın kaldırılması suretiyle Filistin halkının dünyaya açılmasını sağlamak, dünyanın Filistin’e girmesinin önünü açmak gerekir. Bunun üzerinde durduk” cevabını verdi.

 “PARALELLE MÜCADELEDE DAHA SIKI İRTİBAT”

Türkiye’de paralel devlet yapılanmasıyla ilgili konuyu da Obama’yla görüştüğünü belirten Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak özellikle istihbarat örgütlerimizin de birbiriyle daha sıkı bir irtibat haline girmesi ve bu noktada bizim şu anda oluşan ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapıyla ilgili üzerinde durulmasının gereğini özellikle kendilerine hatırlattık. Bu konuda gerek şu anda istihbarat örgütlerimizin çalışmaları ve gerekse ayrıca Dışişleri Bakanlarımızın bu konuda çalışmalarıyla süreci takip edeceğiz. Ve temenni ederim ki, süreç içerisinde gerek Türkiye’deki gelişmeler ve gerekse kendilerindeki gelişmeler çok daha farklı neticelerin doğmasını sağlayabilir” dedi.

Erdoğan, Obama’nın yaklaşımı soran gazetecilere, “Şu anda tabi onların yaklaşımı özellikle bu noktadaki bize yönelik belge, bilgi neler varsa bunların aktarılması istikametindedir” cevabını verdi.

OBAMA’DAN İSRAİL TEŞEKKÜRÜ

Obama’nın, Mavi Marmara sonrası, özür diplomasisinde aktif bir rol aldığını belirten Erdoğan, Obama’nın Türkiye-İsrail Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesinde yeniden devreye girip girmeyeceğiyle ilgili, “Bunları konuştum kendisiyle. Özür ve tazminat konularında mesafe aldık. Gel gör ki, iş ablukanın kaldırılmasına geldiği sırada maalesef, İsrail, Gazze’ye bombaları yağdırmaya başladı. Yani biz normalleşmenin hazırlığı içerisindeyken bu olay oldu. Temenni ederiz ki şu anda sağlanan ateşkes kalıcı olur ve ablukalar kalkar. Biz de bu normalleşme sürecini hızlandırırız dedik. Bu konuda kendisi de bize süreçle ilgili takındığımız tavır sebebiyle teşekkür etti” diye konuştu. (İHA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.