TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aile hekimleri devlet memuru mu?

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimlerinin işçi statüsünde çalıştığını ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2014 06:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aile hekimleri devlet memuru mu?

DİLEK BAKIRKAYNAK

Aile hekimlerinin devlet memuru olup olmadığı konusunda halen tereddütlerin olduğunu dile getiren Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimliği sistemine geçilirken bu sistemde çalışan hekimlerin ve ebe hemşirelerin hepsinin devlet memuriyetinden ücretsiz izinde olarak göründüklerini iddia etti.

Başkan Doğruyol, çalışan hekimlerin SSK primlerinin yatırılmak kaydıyla işçi statüsünde çalışmakta olduğunu vurgulayarak konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Doğruyol, mevcut kanuna bakıldığında devlet memurluğundan ücretsiz izinli olan şahısların, kişilerin emekli kesenekleri ödenmez diye bir ibarede bulunulduğunu belirterek, “Aile hekimliğine yeni geçildiği dönemlerde gerek hekim arkadaşlarımızdan, gerek ebe hemşire arkadaşlarımızdan emekli olup da aile hekimliğine geçirdiği 2-3 yıllık sürelerin yansıtılmadığı gözlenmişti. Daha sonraki girişimlerle bu sorun kısmen çözülmüştür. Ancak şu an itibari ile yine mevcut kanunlara baktığımızda, devlet memurlarının ücretsiz izinli olan şahısların emekli kesenekleri kesilmediği için, devlet kanunsuz bir şey uygulamakta. Bu arkadaşların emekli keseneklerini, sigorta primleri yine yatırılmakta. Bu kanunun özellikle düzeltilmesi gerekiyor. Mevcut iktidar partisinin mecliste gerekli çoğunluğu olmasına rağmen halen o kanunu düzeltme yönünde bir adım atmamıştır. Yapılması gereken sadece devlet memurluğundan ücretsiz izinli olanların emekli kesenekleri kesilmez ibaresine bir parantez açarak, aile hekimliği sisteminde çalışanlar hariç dese bile yeterli olur. Burada sendikalı bakış açısından niyetin halis olmadığı dikkate alınmaktadır. Çünkü ilerleyen süreçte aile hekimlerini kendi başlarına bırakma yönünde bir çaba var” dedi.

“AİLE HEKİMLERİNİN İŞ YÜKÜ ARTMAKTADIR”

Aile hekimlerinin iş yükünün her geçen gün artmakta olduğunun altını çizerek açıklamasına devam eden Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “En başta defin nöbetleri vardır. Bu nöbetleri büyük bir sorundur. Mevcut belediyenin, yani yerel yönetimlerin görev tanımları içerisinde yer almaktadır. Ne hikmetse Sağlık Bakanlığımız ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, buradaki defin nöbetleri ile ilgili görevi kendileri üstlenmişler. Belediyeler bile bazı özel tıp merkezleri ile özel hastanelerle yapmış oldukları anlaşmaları iptal ederek bu işi sağlık bakanlığından aile hekimlerinin üzerine yıkmaya çalışmışlardır. Biz sendika olarak defin nöbetleri ile ilgili girişimleri yapmaktayız” şeklinde konuştu.  

“YENİ BİRİMLER AÇILMALIDIR”

Aile hekimlerinde torba yasayla birlikte, aile hekimliğinde çalışanların hekimlere geçtiğimiz aylarda hastane acillerinde nöbet getirildiğini belirterek bu nöbetin mantığa uygun olmadığını söyleyen Doğruyol, “Örneğin Konak’ta aile hekimi olan bir arkadaşımıza saat 16.00’ da olmak kaydıyla Çeşme’ye nöbet yazılmıştı. Aile hekiminin normalde Konak’taki görevi 17.00 ya da 17.30 da bitmekte. O arkadaşın saat 16.00’da Çeşme’de olması gerekmekte. Böyle saçma uygulamalar ile karşılaştık. Önceden kısmen de olsa hekimlere bir ücret verilmekteydi. Ama şu an itibari ile mevcut torba yasa içerisinde yer alan maddeler ile birlikte aile hekimlerinin gece saat 11.00’e kadar ASM’de nöbet tutturulması söz konusu. Ve bu nöbetin herhangi bir karşılığı da mevcut değil. Aynı zamanda aile hekimliği sisteminde gezip dolaştığımız bir çok bölgede aile hekimin nüfusunun en az 2 bin en fazla 4 bin olması gerekirken, pek çok hekimin 4 binin üzerinde olduğunu ifade etmekteler. Bu artış yeni aile hekimliğinin açılması gerektiğini göstermektedir. Fakat yeni aile hekimliği birimleri açılmamaktadır. Bu nüfus her geçen gün artmaktadır. Bu da aile hekiminin iş gücünü oldukça arttırmaktadır” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.