TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de tartışmalı meclis

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT 2014-2019 Stratejik Planı Eylül ayı 3’üncü oturumunda görüşüldü

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2014 12:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de tartışmalı meclis

FEYZİ MİRHANOĞLU

 

AK Parti Grubu’nun eleştiri bombardımanına tuttuğu Stratejik Plan meclis salonunda iki grup arasında tartışmaya neden oldu. Tansiyonunun zaman zaman yükseldiği meclis salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu AK Parti’nin eleştirilerini, “Şov yapmayın burada televizyon var, otur kardeşim. Meclisi tiyatroya çevirdiniz" diyerek eleştirdi.

 

DOĞAN: BÜYÜKŞEHİR KOCAOĞU'YLA GERİLEMİŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısında Büyükşehir ve ESHOT'un Stratejik Planı'nın görüşüldüğü toplantıda CHP ve AK Parti grubu sık sık karşı karşıya geldi. Stratejik planın sunum olarak gösterilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Sunumun büyük bir bölümü, hepsi ‘cektir' ‘caktır' kelimesiyle geçiştirildi. Yapılmış ve yapılanların dışında şunlar yapılacaktır denmeliydi. Geçmiş dönemde yapılan bir şey olmadığı için geleceğe yönelik olarak ‘-cek' ‘-cak' var. İzmir'in net değerlerine baktığınızda Büyükşehir'in 2006'da 3 milyar, 2007'de 1 milyar 456 milyon lira, 2008-09-10-11 doğrultusunda 2012 yılında 2 milyar 526 milyon lira, 2013'te 2 milyar 533 milyon olmuştur. Siz görevi devraldıktan sonra İzmir'in küçüldüğünü görüyoruz net değerler açısında. Mevcudu dahi korunamadı. Büyükşehir küçülmüş, değer kaybetmiş. Borçlanarak borçlar ödenmeye çalışılmış. Bu politikayla devam edileceği görülüyor, bu yanlıştır” dedi ve gelecek 5 yılda yapılması planlanan projelerin kent için yetersiz olduğunu savundu.

 

BİNALİ YILDIRIM'IN PROJELERİNDEN YARARLANSAYDINIZ

İnciraltı ile Mavişehir arasında yapımı devam eden Kıyı Tasarım Projelerinin resimlerden öteye gitmediğini de ekleyen Doğan, “Binali Bey'in kıyı gerdanlık projesini hayata geçirelim. Kentsel dönüşümde de gelişim yok, fotoğraf olarak geçiştirilmiş. 10 yılda temeli atılmış kentsel dönüşüm projesi var mıdır? Kolaylığı seçerek TOKİ'den bina satın aldınız. Keşke Binali Yıldırım'ın projelerinden yararlansaydınız. Eksik, yetersiz, gerçekleşme olanağı olmayan, güzel İzmir'e yakışmayan bu plana olumsuz oy vereceğiz” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz ise “Ben ne zaman metroya bindiğimde Narlıdere'ye Urla'ya gittiğimde o zaman memnun olurum, teleferiğe çıkıp ailemle çayımı içtiğimde memnun olurum. Bu işler sadece söylemlerle olmuyor. İzmirliler icraat istiyor” ifadelerini kullandı.

AK Partili meclis üyesi Ali Kökoğuz ise, “Kitaptaki silik yazıları okuyabiliyor musunuz? CHP Grup Sözcüsü biz kitapçıkta kamu zararı yaratmadık diyor. Bu bir stratejik rapor ama birçoğu boş, kamu zararı böyle olur. Bakkala girdim tarttım kitap 1 kilo 865 gram, burada hikaye anlatılıyor. Çelişkli bir stratejik planlama olmuş” dedi. Kökoğuz ayrıca Başkan Kocaoğlu'nun kentsel dönüşüm hakkında gazetede çıkan haberleri gündeme getirdi.

 

“OTUR KARDEŞİM”

Kökoğuz ve Başkan Kocaoğlu arasında sözlü tartışma yaşanırken, Kocaoğlu, “Ya bende bir anormallik var ya sizde var. Kentsel dönüşümdeki problemler ilgili harita mühendisleri odasının genel merkezini düzenlediği toplantıda çevre ve şehircilik bakanlık müsteşarı, TOKİ Başkan yardımcısı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı bir de biz fakiri çağırmışlar konuşmalar yaptık düşüncelerimizi söyledik. Oradakiler bizim ne yaptığımızı biliyor”' dedi. Kökoğuz'un konuşmasına devam etmesi üzerine Kocaoğlu, “Bir mimar önce kendi mesleğine saygılı olur. Ben kimseye çanak tutmuyorum çanakçı değilim. Büyükşehir Bayraklı'da kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamıştır. Yapılan işler orada durmaktadır. Uzlaşma görüşmelerinden haberin yok mu? Biz ürünü hazırladık, vatandaşa sunduk. İmzalayan Bayraklı'da mülkiyet sahipleri var. Siz nasıl bayraklı meclis üyesisiniz” dedi. Tartışmanın alevlenmesi, Bilal Doğan'ın da ayağa kalkması üzerine Kocaoğlu, “Aklı başında birine söz verin de konuşsun. Şov yapmayın burada televizyon var, otur kardeşim. Meclisi tiyatroya çevirdiniz” dedi.

 

SELVİTOPU:  HAYAL ÜRÜNÜ YOK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi eski başkanı ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Eğer belediye sitesini inceleselerdi, yayınlar izleselerdi bunların nerede olduğunu çok iyi görürlerdi. Hayal değil, o binaların koordinatına kadar bellidir. Büyükşehir'in hazırladığı kentsel dönüşüm projelerinde hiçbir hayal ürünü yoktur, hepsi gerçektir. Verileri ilgili bilgi daire başkanlığında mevcuttur. Eğer biz ilçemizde kentlerin düzensizlikten kurtulmasını istiyorsak siyaseti bırakmalıyız. Türkiye'nin en başarılı projesi Kadifekale'de yapılmıştır. Yerinde dönüşüm kavramı İzmir sayesinde benimsendi. Bu konuyu siyasi malzeme yapmazsak İzmir'de de başarılı örneklerini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

GAVUR İZMİR TARTIŞMASI

Stratejik planda yer alan ‘Gavur İzmir' ifadesi ise AK Partili Azad Fazla ile CHP'li Muzaffer Tunçağ arasında yüksek sesli tartışmaya neden oldu. Tartışmanın ardından konuşan Başkan Kocaoğlu, “Biz buradaki televizyonları kaldıralım, meclis çok bozuldu" diye konuştu. Tartışmaların ardından AK Parti cephesinin eleştirilerine cevap veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yeşil alan azalmıyor, büyükşehir azaltmıyor arttırıyor. Ayrıca dönüşüm yasası çıktığından beri uygulanan bir tane proje yoktur, yapılamaz da. Sadece ve sadece Caddebostan'da, Bağdat Caddesi'nde tek tek gayrimenkullerde rantı çok yüksek olan yerlerde yapılmıştır. Biz 6306 sayılı o yasayı kullanmayacağız. Uzlaşmayla gönül rızasıyla yapacağız" dedi. AK Parti'nin ‘İşler gecikiyor' eleştirilerine de cevap veren Kocaoğlu, "Yasayı uyguluyorum ondan dolayı gecikiyor. Gecikecek, biz yasalara uygun olarak, hiçbir şeyi istismar etmeden görevimizi geç de olsa yapacağız” dedi.

 

BELEDİYE BİNASI YAPILACAK

Belediye binası konusundaki eleştirileri de değerlendiren Kocaoğlu, “Belediye binası yetersiz, bir de bina kiraladık. Belediye binası yapılacak yer Salhane'deydi, gitti. Belediye binası yapılacak yer Basmane çukuruydu gitti. Yüzde 30 hakkımız duruyor. Bunun kamuda örneği yok. Yüzde 11 oranında orada yüzde 30'u belediye hizmet alanı olacak. İl özel daire kapanıyor 2 tane mülk verilmiyor. Sosyal güvenlik kuruluna gittik, Halkapınar'daki 20 dönümlük yeri istedik, 32,5 milyona aldık belediye binası yapacağız diye. Bu belediyenin elinde temiz bina yapacak, bir arsa yok. Köküne kıran girmiş. Neyse bu bina yapılacak. İZSU binasını yapıyoruz su fabrikasına” dedi.

AYDOĞAN: KATILIMCILIKLA HAZIRLANDI

2014-2019 Stratejik Planı'na kabul oyu vereceklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “2015-2019 planımız kamu kurumlarında örneğine az rastlanır şekilde katılımcılıkla hazırlandı. Meclis üyelerimizden, vatandaşlardan, 30 ilçede muhtarlarımızdan, bize bağlı tüm kamu kurumlarından projeler alındı, ayrıca anketler yapıldı. Bunlar 5 yıllık planımızda değerlendirildi. Eski dönemde 5 milyar lira civarında para harcadık. 2015-2019 yılları arasında ise 10,9 milyar para harcanacak proje ve faaliyetler için. Stratejik planımızda 9 sektörel başlıkta, 11 stratejik amaç, 257 adet projemiz var. Stratejik plana baktığınızda yönetimin, yönetenin hayat görüşünü anlayabilirsiniz. Geçen dönemde 5 katrilyonun nereye gittiğine bakarsanız hepsinin önünde toplum menfaati vardır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.