TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özlem sona erdi

Kavacık Köyü’nün Türkiye’ye, bölgeyle özdeşleşen üzümün de dünyaya tanıtılması amacıyla üç yıl aradan sonra yeniden gerçekleştirilen Kavacık Üzüm Festivali yoğun ilgi gördü

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2014 06:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Özlem sona erdi

Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen ve iki gün süren festivale İzmir’in çeşitli bölgelerinden vatandaşlar akın etti. Yoğun ilgi gören festivalde katılımcılar eğlenceye doyarken Kavacıklı köylüler de yetiştirdikleri ürünleri satışa sunarak aile bütçesine katkı sağladılar. Festivalde halka seslenen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu bu festivalde olduğu gibi bundan sonraki festivallerde de Kavacık’a gereken önemi fazlasıyla vereceklerini belirterek, “Karabağlar'ı ve Kavacık üzümünü marka yapmak bizlerin en önemli görevi olacaktır” dedi.

RENGARENK FESTİVAL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Kavacık Köyü Muhtarlığı, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası, Karabağlar İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ve İzmirliler tarafından büyük bir heyecanla, merakla beklenen Kavacık Üzüm Festivali üç yıl aradan sonra yine renkli görüntülere sahne oldu.

Köy meydanında düzenlenen ve iki gün süren etkinliğe halkın ilgisi büyük oldu. Ek otobüs seferlerinin de konulmasıyla İzmir’in çeşitli bölgelerinden vatandaşlar festival alanına akın etti. Halk oyunları gösterisi, üzüm yarışması, konser, söyleşi gibi etkinlikler de festivale renk kattı. Festivale Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Hülya Güven, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, MHP Karabağlar İlçe Başkanı İbrahim Uğur, Ziraat Odası Başkanı Rakip Becer, Karabağlar Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, meslek odaları temsilcileri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da gönderdiği mesajla Kavacık halkını selamladı. Başkan Kocaoğlu’nun daha önceden planlanan programı nedeniyle festivale katılamadığı bildirildi.

Başta Kavacık üzümü olmak üzere köyde yetişen organik ürünlerin satıldığı stantları tek tek dolaşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu eşi Fügen Selvitopu esnaf ve festivale gelen halkla tokalaştı. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Başkan Selvitopu’na Kavacıklılar bu festivalin yeniden gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Köy meydanında düzenlenen üzüm yarışmasından önce söz alan Kavacık Köyü Muhtarı Şinasi Köse, Başkan Selvitopu’nun göreve geldiğinden bu yana belediyenin Kavacık’a ilgisinin ve desteğinin arttığını belirterek Selvitopu ve ekibine teşekkür etti. Kavacık üzümünün eşsiz olduğunu belirten Köse, yetkililerden doğanın korunmasına destek verilmesi ve üzüm üreticiliğinin de desteklenmesini istedi.

KAVACIK'IN DÜNYAYA TANITILMASI ÖNEMLİDİR

Törende konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da dünyanın artık kendi doğal dengesini korumaya başladığını, insanların sağlıklı ürünlerle beslendiğine dikkat çekerek, “Karabağlar’ı ve Kavacık üzümünü marka yapmak bizlerin en önemli görevi olacaktır” dedi.

Selvitopu, “Bizlerin görevi doğal dengeyi gelecek kuşaklara taşımak olmalıdır. O nedenle Kavacık Köyü ülkemiz ve dünya için önemli köyümüzdür. Burayı geleceğe taşımak ve yapısını bozmamak bizlerin görevidir” diye konuştu.

Kavacık’ın dünyaya tanıtılmasının önemine değinen Başkan Muhittin Selvitopu “Bizim öncelikle görevimiz kooperatifçiliği geliştirmek olacaktır. Tarımın gelişmesine katkı koymak olacaktır. Bunun en iyi örneğini İzmir Büyükşehir Belediyesi vermiştir, bundan sonra da verecektir. Üretici desteği herkes tarafından bilinmektedir. Biz de Kavacık’ta bu desteği hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kavacık’ı, Türkiye'de olduğu gibi dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Üzerimize düşen neyse gerçekleştireceğiz. Gelişim ve dönüşüm projesini de gerçekleştireceğiz. İyileştirme ve geliştirme projesini uygulama hedefindeyiz. Bundan sonrada bu festivali daha iyi biçimde yapıp dünyaya tanıtmak bizim boynumuzun borcu olacaktır. Amacımız Karabağlar'ı ve Kavacık üzümünü marka yapmaktır” dedi.

ÜRETİCİLERE SAHİP ÇIKILMALI

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise törende yaptığı konuşmada köylere ve üreticilere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı ve bölgede taş ocaklarının varlığına dikkat çekerek birkaç yıl içerisinde bölgede yetişen üzümün risk altında kalabileceğini savundu. Çam, “Eğer köylere sahip çıkılmazsa, çiftçiyi tarımı yok ederseniz buğday, arpa, hayvancılık gibi tüm ürünleri yurtdışından ithal etmek zorunda kalırız. Bunlara karşı çıkmamız gerekiyor. Köylüye ve mahsulüne sahip çıkmalıyız. Bugün burada dünyanın en güzel üzümlerini yiyoruz ama birkaç yıl sonra bu güzel üzümleri yiyemeyebiliriz. Efemçukuru, Yeniköy ve Çatalca'daki taş ocakları ve mıcır ocaklarının ruhsatları bu üzümlerin ileride çürümesine ve üretilmemesine neden olabilir. Doğaya ve köylüye mutlaka sahip çıkmalıyız” dedi. 

EN GÜZEL ÜZÜMLER YARIŞTI

Festival kapsamında yer alan üzüm yarışması da köylülerin yoğun ilgisine sahne oldu. Yarışmaya katılan üzümler jüri üyeleri tarafından iriliği, salkımları ve aromaları ile yetiştiği fiziki koşullar(tesis, toprak işleme ve gübreleme vs.) dikkate alınarak değerlendirildi. Yarışmada 444 puanla Nevzat Öztürk birinci olurken, ikinciliği 442 puanla Vahit Tiryaki, üçüncülüğü ise 418 puanla İbrahim Tiryaki elde etti. Yarışmada birinci olan 3 tam Cumhuriyet, ikinci 2 tam Cumhuriyet, üçüncü de bir tam Cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm katılımcılara da çeyrek altın hediye edildi.

Ödül töreninin ardından yıllarca Almanya'da yaşayan ve bir çok film müziği ve albüm yapmış olan sanatçı Hasan Yükselir, okuduğu birbirinden güzel şarkılarla vatandaşlara hoşça vakit geçirtti. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.