TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtfaiyecilik Haftası için kutlamalar başladı

22-28 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanacak itfaiye haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2014 06:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İtfaiyecilik Haftası için kutlamalar başladı

EMİNE ŞEKER

Günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı Serdar Yücel yaptı. Açılışa, meclis üyeleri, daire başkanları, müdürler ve itfaiyeciler katıldı.

İTFAİYE HİZMETLERİNİ KAMUOYUNA ANLATIYORUZ

Açılış konuşmasını yapan İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı Serdar Yücel, ihmal sonucu oluşan yangınlara karşı insanların çeşitli önlemler aldıklarını belirterek, “Türk itfaiyesinin kuruluşu 1714 yılı olarak kabul edilmektedir. Bugünkü belediyelere bağlı cumhuriyet itfaiyeleri ise 25 Eylül 1923 tarihinde teşkil edilmiştir. İlk kuruluşun hangi gün olduğu belli olmadığı için kutlama haftası olarak Cumhuriyet İtfaiyesi’nin kuruluş tarihi esas alınarak her yıl eylül ayının son haftası kutlanıyor. Bu yıl 91. kez İtfaiye Haftası’nı kutlayacağız. Kutlama haftasının amacı, itfaiye hizmetlerini kamuoyuna anlatmaktır. Yangın önlemleri konusunda halkımızı aydınlatmak ve düzenlenen etkinliklerle yangın ve diğer afet koruma şekillerine dikkat çekmektir. İzmir İtfaiyesi Cumhuriyet Türkiye’sinde kurulan ilk 6 ilkin içindedir. Yangın, trafik kazası, deprem, su baskınları, karada ve denizde can kurtarma gibi zaman ve yer ne olacağı gibi kaç kişiyi ne şekilde etkileyeceği önceden bilinemeyen kaza ve doğal afetler için toplam bin 289 personelin itfaiyeci kimliğine yakışır bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Ulu Önder Atatürk’ün eğitim ile başlayan devriminden aldığı ilhamla yangın ve doğal afetler eğitim merkezinde 2013-2014 eğitim öğretim döneminde binlerce kişiye ve öğrenciye afet eğitimi vermiştir” dedi.

İTFAİYECİLİK ZOR ANLARDA UZANAN ELDİR

İtfaiyeciliğin tüm risklere rağmen en iyi eğitimle en iyi donanımla zorda kalanlara yeni bir hayat sunmak olduğunu vurgulayan Yücel, “İtfaiyecilik zor anlarda uzanan eldir. Günümüz teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak yangın ve benzeri acil durumların müdahale teknik ve yöntemlerinde de hızlı gelişmeler olmaktadır. Bu bağlamda personel standardımızı geliştirdiğimiz gibi araç filomuzu da geliştirmek zorundayız. Yine bu çerçevede İzmir halkının mal ve can güvenliği için İzmir Büyükşehir İtfaiyesi olarak yetki alanımızın içerisinde kalan görevlerimizi ekonomik zorlukların yaşandığı ülkemizde gerek personel gerekse yatırım unsurları bazında geliştirerek icra etmemizi sağlayan başta Başkanım Aziz Kocaoğlu olmak üzere ve diğer destek birimlerindeki ilgililere şahsım ve daire başkanlığım adına teşekkür ederim. İtfaiyeci arkadaşlarım adına İtfaiye Hafta’mızın başarılı geçmesini dilerim” şeklinde konuştu.

İTFAİYECİLİK, MESLEK OLARAK YETERLİ DESTEĞİ ALAMAMAKTADIR

Yücel, Türk İtfaiye Sisteminin yaşamakta olduğu genel sorunların öncelikli olanlarını ise şöyle sıraladı: “İtfaiye hizmetlerin geliştirilmesi, standartların belirlenmesi, denetimi ve eğitimi ile doğrudan sorumlu olan merkezi bir birimin bulunmaması nedeniyle itfaiye teşkilatları arasında standardizasyon ve kalite farklılıklarının bulunması ve denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmamasıdır. Türk İtfaiyecileri başkalarının hayatını ve kamu yararını önceleyen yüksek bir inanç, sorumluluk ve doğal olarak ayrı bir saygınlık getiren görevlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmelerine rağmen günümüz mevzuatı çerçevesinde öğretmen ve polis gibi kapsam dışı özel statüde bir meslek olarak yeterli desteği alamamaktadır. Yine orman, deniz, hava işletmeleri ve diğer kuruluşların yangın ekipleri arasında koordinasyon, işbölümü ve teknik standartlaşmanın sağlanamamış olması önemli bir sorundur. Özlük haklarından ve eğitim yetersizliğinden kaynaklanan ve nitelikli personel istihdamının yeterli ve istenen seviyede sağlanamaması olarak özetlenebilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.