TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İZKEF’ten ‘Usta Eller’ sergisi

İzmir Kent Federasyonu 2014 yılı faaliyet programında yer alan ve federasyon bünyesinde bulunan Kağıt Sanatçısı Aysun Karasu, Yaprak Sanatçısı Ömür Köroğlu ve Sim Sırma İşlemeciliği Sanatçısı Arzu Lal’in ‘Usta Eller’ isimli karma sergisi açıldı

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İZKEF’ten ‘Usta Eller’ sergisi

EMİNE ŞEKER

Federasyon bünyesinde bulunan Kağıt Sanatçısı Aysun Karasu, Yaprak Sanatçısı Ömür Köroğlu ve Sim Sırma İşlemeciliği Sanatçısı Arzu Lal’in ‘Usta Eller’ isimli karma sergisiİzmirli sanatseverler ile buluştu. Sergi bugün saat 18.00’e kadar gezilebilecek.

DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Kent Federasyonu Genel Başkanı Turgay Yokuş, federasyonlarının 2014 yılı faaliyet programında yer alan ve Federasyon bünyesinde bulunan Kağıt Sanatçısı Aysun Karasu, Yaprak Sanatçısı Ömür Köroğlu ve Sim Sırma İşlemeciliği Sanatçısı Arzu Lal’in eserlerinin yer aldığını belirterek, “İzmirli sanat severler ile eserlerin buluşmasını sağlamayı amaçladık. Federasyon olarak İzmir ile ilgili birçok konuda yaptığımız çalışmaların ve projelerin yanında sanata ve sanatçıya her zaman olduğu gibi bundan sonrada destek olacağız” dedi. 

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Sim Sırma İşlemeciliği Sanatçısı Arzu Lal ise, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde açılan şehit ve gazi eşlerinden oluşan bir gurup ile birlikte eğitimlere devam ettiğini belirterek, “Aralık aynın 2. haftası 1 yıllık eğitimin sonunda öğrencilerime hem Kültür Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sertifikalarını vereceğim. Tüm hayalimizde küçük bir atölye kurmak var. Asıl amacım öğrencilerimin istihdamını sağlamak. İzmir’e geleli daha 10 ay oldu. Açıkçası böyle bir hizmet vererek başlamak istedim. Bu sergide sergilenen 60 eser tasarım işleridir. Sim Sırma İşlemeciliğini geçmişten günümüze taşıyıp kaybolmasını önlerken bir taraftan da üzerine kendi kimliğimizi ve kişiliğimizi katarak daha farklı çalışmalar üretiyoruz. Tarihi, Selçuklulara kadar uzanır. Günümüzde Türkiye’nin yurtdışı tanıtımlarında kadın ve moda dünyasında kıyafet, ayakkabı-çanta, broş, kolye, yüzük, küpe ve ev dekorasyonunda abajur, tepsi, oda takımları önemli bir yer tutmaktadır. Kaybolmuş bu sanatı iş kolu haline getirebilirsek çok daha canlı tutabileceğimizi düşündüğümüz için bu çalışmanın içine girdim. İzmirliler sergiyi ziyaret ettiklerinde Dünya’da ilk kez görecekleri eserler var” şeklinde konuştu.

SANATA GİDEREK İLGİ AZALIYOR

Kağıt Sanatçısı Aysun Karasu da, İlk sergisini 1997 yılında açtığını ve bugüne kadar 12 sergiye katıldığını vurgulayarak, “Yurtdışında gerçekleşen sergilerimden bir tanesinde Quilling sanatı ile tanıştım. Bu sanat bir kağıt sanatıdır. Diğer kağıt sanatlarından farkı ince şerit halinde kesilmiş kağıtların yüzeye dikey olarak yapıştırılmasıyla uygulanan bir tekniktir. İlk olarak 15. YY rahibe okullarında kullanıldığını dönemde kağıdın yaygın kullanılan bir malzeme olmaması sebebi ile bu sanatın unutulmasına neden olmuş. 20. YY Avrupa da yeniden gün yüzüne çıkan Quilling tekniğinin günümüzde çok fazla örneği mevcut değil. 2010 yılından beri Quilling sanatı ile ilgileniyorum. Quilling tekniği ile yaptığım 3. sergim. Bundan sonrada devam edecek. İzmir’de kurduğu Kağıt Tasarım Atölyesi’nde çalışmalarımı sürdürüyorum.  Bu sergide ayrıca 3 tanede bana ait resim bulunuyor. Resimler soft pastel tebeşirin toz haline getirilmiş boya kullandım. Tozu fırça ya da kağıt kalemlerle yüzeye uygulayarak ortaya çıkıyor. Tarzım realist. Daha gerçekçi bakıyorum. Soyut sanat benim tercih ettiğim bir teknik değil. Karma sergi olduğu için belli bir tema yok. Bugünlerde sanata destek giderek azalıyor. Halkımızın mümkün olduğunca sanata destek vermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

BOYA YERİNE YAPRAK KULLANIYORUM

Yaprak Sanatçısı Ömür Köroğlu ise, 20 yıldır yaprak sanatı ile ilgilendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Doğadaki bitkileri mevsiminde toplayıp ilaçlıyorum. Bitkiler kuruduktan sonra cımbızla resimler çalışıyorum. Yaprak sanatı doğadaki materyallerle doğayı resmetme sanatıdır. Resimlerimi oluştururken boya yerine yaprak fırça yerine de cımbız kullanıyorum. Bir tür minyatür sanatı diyebiliriz. Kültür Bakanlığı’na yaprak sanatı adıyla güzel sanatlar literatürüne de geçirdik. Kişisel sergilerim oluyor. Festivallere davet ediliyorum. Bu sergide yaklaşık 35 eserim var. Bu sanatla ilgilenen kişiler internet ortamında yaprak sanatı olarak web sitemiz var. Bize oradan ulaşabilirler.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.