TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Kobani düştü düşüyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hiç bir ülkenin toprağında gözü olmadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2014 07:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
'Kobani düştü düşüyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde çadırkentte kalan Suriyelileri ziyaret etti. Çadırkente gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada kendisini bekleyen Suriyelileri selamladı. Sevinç gösterileriyle karşılanan Erdoğan, konuşmasına Suriyelileri selamlayarak başladı.

Suriyeliler'in Kurban Bayramı'nı tebrik eden Erdoğan, "Rabbim nice bayramlara inşallah arzuladığımız şekilde bizleri kavuştursun. Rabbim evlerimizde, yurtlarımızda, ailemizle, sevdiklerimizle huzur içinde bayramları bizleri nasip etsin. Tüm İslam coğrafyasına huzur nasip etsin. Evlerinizden uzak, sevdiklerinizden uzak şekilde yaşıyorsunuz. Bir bayramı daha hasret içinde idrak ediyorsunuz. İnşallah Rabbimizden niyazımız odur ki bu evinizden yurdunuzdan uzak geçirdiğiniz son bayram olsun. İnşallan Suriye'de şartlar düzelir, hepiniz gönül huzuru içinde evlerinize kavuşursunuz" dedi.

SİZ MUHACİR BİZ ENSAR OLDUK

Türkiye'de yaklaşık 4 yıldır Suriyelileri misafir etmenin sevinci ve haklı gururu içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "Muhacir oldunuz. Mecburiyet içerisinde yurtlarınızı terk ettiniz. Biz de ensar olduk. Sizin için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kim ne derse desin sizler bize asla yük değilsiniz. Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde, bizim geleneklerimizde misafir berekettir, misafir şereftir. Siz hem bize ensar olma vasfını bahşettiniz, evimizi bereketlendirdiniz, evimizi şenlendirdiniz" dedi.

TOPRAKLARIMIZDA 1.5 MİLYON MÜLTECİ VAR

Suriyelileri daha iyi şartlarda misafir etmek istediklerini belirten Erdoğan, "Ancak şu an itibariyle topraklarımızda misafir olan 1.5 milyon mülteci var. En son IŞİD tereründen kaçan 200 bin Suriyeli de topraklarımıza sığındı. Bu kadar büyük kitleyi arzu ettiğimiz şekilde ağırlamak takdir edersiniz ki mümkün olmuyor. Elimizden geleni azami ölçüde yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Avrupa ne yazık ki buna seyirci. BM Mülteciler Komisyonu bu işe seyirci. Sadece konuşuyorlar. İş üretmeye gelince netice yok. Sadece topraklarımızdaki misafirlerimiz için sadece biliniz diye söylüyorum 4 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Topraklarımızın dışında Suriye ve Irak'a gönderdiğimiz yardımlar yarım milyar doları aştı. Suriye ve Irak içindeki Arap kardeşlerimize, Türkmen kardeşlerimize, Kürt kardeşlerimize, Ezidi ve Süryanilere kadar ulaşıyor, etnik köken, din ayrımı yapmadan herkesin yardımına ulaşıyoruz.

Bizim dinimizde ayırım yok. Avrupa şu ana kadar sadece 130 bin Suriyeli mülteci kabul etti ve şimdi de kapılarını kapattı. Ama biz 1.5 milyondan fazla kardeşimizi misafir ediyoruz. Dünyadan bize gelen destek ne yazık ki 200 milyon doları bile bulmadı. Hemen hemen bütün yardımları, kendi kaynaklarımızla sizler için kullanıyoruz. Kardeşlerim, Suriye'de çatışmalar başlamadan önce Şam rejimine çok samimi şekilde uyarılarımızı yaptık. Bağdat yönetimine de aynı şekilde uyarılarımızı yaptık. Ne yazık ki ne Esad ne de Maliki bizim samimi uyarılarımızı dinlemediler. Şimdi soruyorum 250 bin Suriyeli kardeşimizi katleden zalim Esad bunun hesabını hem bu dünyada hem ebedi alemde nasıl verecek. Evlerinden topraklarından yurtlarından şu anda kovulmuş olan siz kardeşlerimizin acaba bu çektiklerinin hesabını nasıl verecek. Ben inanıyorum ki sizin beddualarınız onun için bir felah olmayacaktır" diye konuştu.

HAVADAN BOMBALAMAYLA BU SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ

Konuşmasında, Batı'ya da seslenen Erdoğan, "Havadan bombalamak suretiyle bu sorunlar çözülmez. İşte IŞİD terör örgütü çıktı. Bu Suriye'de güç buldu. Bunlar İslam adına Allah-ü ekber diyerek, Allah-ü ekber diyenleri öldürüyorlar. Müslüman müslümanı bu şekilde öldürebilir mi? Müslümanın müslümana kanı, canı, malı, ırzı haramdır. Kardeşlerim şunu çok iyi bilmemiz lazım. Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona ediremezsiniz. Aylar geçti herhangi bir netice yok. Şu anda Kobani de düştü düşüyor. Uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. O bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Suriye'de ve Irak'ta ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım.

Kardeşlerim, Sizleri burada en iyi şekilde ağırlamanın gayreti içerisindeyiz. Buradan İslahiye'den tüm dünyaya bir kez daha duyurmak istiyorum. Türkiye'nin hiç bir ülkenin toprağında gözü yoktur. Türkiye kendisine yönelik her türlü tehdit karşısında hazırlıklıdır, donanımlıdır. TBMM silahlı kuvvetlere gerekli olan yetkiyi bir yıl süreyle vermiştir. Özellikle Suriye içindeki toprağımız olan Süleyman Şah Karakoluna yönelik bir saldırıya anında karşılık vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Sınırımızın yanı başındaki gelişmeleri takip ediyoruz. Başta Kobani olmak üzere tüm kardeşlerimizin yaşadıkları kasabalara yönelik saldırıları dikkatle takip ediyoruz. Şu anda ne yazık ki bakıyoruz Kobani ile ilgili konular, bir yandan tezkereye karşı çıkıyor, Kobani'yi çözüm sürecinin şantajı haline getirmeye çalışıyor.

BU BÖLGEDE HUZUR İSTİYORUZ

Şunu da söylemek istiyorum, Türkiye IŞID terör örgütüne karşı olduğu kadar PKK terör örgütüne de karşıdır. Bu bölgede huzur istiyoruz. Bu topraklar sizi büyük bir muhabbetle kalbine basan cömert insanların topraklarıdır. Siz kendi arzunuzla topraklarınıza dönünceye kadar biz sizi misafir etmeye devam edeceğiz. Özgür, bağımsız herkesin eşit temsil edildiği bir Suriye'nin kurulması için birlikte mücadele edeceğiz. Rabbim sabrımızı artırsın. Rabbim sabrımızı zaferle neticelendirsin. Allah yar ve yardımcımız olsun. İnşallah bir sonraki bayram ve bayramlar bugünden farklı neşeli huzurlu olsun. Hepinizin kurban bayramını kutluyor sizleri Allah'a emanet ediyorum" diye konuştu. (İHA/GAZİANTEP)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.