TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet merdiven altında

Bizim Mahalle-Konak, Küçükada Mahallesi

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2014 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Devlet merdiven altında

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Küçükada Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Sabriye Karakaya’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (174 ncü Mahalle)

Mahallenin adı:  Küçükada

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35120

Mahallenin nüfusu:  3.700

Mahallenin seçmeni: 2.280

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 31

Mahallenin muhtarı:  Sabriye Karakaya

Cumhuriyet öncesi İzmirli Levantenlerin yaşadığı ve kentteki üç Musevi mezarlığından birisi olan Kançeşme adıyla bilinen Gürçeşme’nin Meles Çayı kıyısında bulunan Küçükada Mahallesi’de önceleri ‘Çukur Mahalle’ olarak biliniyordu. Bizim Mahallenin 174 ncü durağı olarak ziyaret ettiğim eskinin Çukur Mahallesi günümüzün Küçükada Mahallesi’nin muhtarlığının bulunduğu evin kapı numarası da ne tesadüf ki 174. Küçükada Mahallesi 1433 Sokak No :174’te oturan Sabriye Karakaya, 30 Mart 2014’te mahallenin yeni muhtarı. Sabriye Karakaya ile telefonda randevulaştıktan sonra gittiğim Küçükada Mahalle Muhtarlığının evin girişinde olduğunu görünce açıkçası şaşırdım. Daha önceleri kahvehanede, çınar ağacı altında hizmet veren muhtarı da, farklı mekanlarda sunulan muhtarlık hizmetlerini de sizlerle paylaşmıştım. Küçükada Mahallesi’nde gördüğüm manzara neden bu kadar etkiledi? Diye kendi kendime sormadan da edemedim. Küçükada Mahallesi’ne 2004 yılında muhtar olan Ünal Karakaya 2 dönem sürdürdüğü görevini 2014 yılında eşi Sabriye Karakaya’ya devretmiş.  Eski ve yeni muhtar Karakaya’larla evlerinin girişindeki merdiven altı muhtarlık ofisinde sohbet ederken bir taraftanda gördüğüm ‘Merdivenaltı’  kafama takılmıştı. Çünkü devletin mührü bir Cumhurbaşkanı’nda 2 ncisi de muhtarlarda bulunuyordu. Peki Devletin ikinci mührü merdiven altı gibi bir ortamda nasıl kullanılır diye kendi kendime sorular sorarken, eski muhtar Ünal Karakaya, “Ben 2004’te muhtar seçildiğimde belediyemiz yer yapacaktı, sordum bu muhtarlık binasına kaç para gider diye. O zaman söylenen rakamı çok buldum ve yazık belediyemizin kaynakları böyle şeylere harcanmasın diye ben iki dönem muhtarlığı kendi bakkal dükkanım ve evimin girişinde yaptım. Şimdi eşim muhtar seçildikten sonra yine belediye yer yapmak istiyor ama mahalle sakinlerine uzak kalacak parklmara bunu yapmak istiyor, bizde bunu kabul etmiyoruz” dedi.

MELES ÇALI VE KANÇEŞME

Küçükada Mahallesi’nin Konak belediyesi İmar kayıtlarındaki haritası çizme şeklinde İtalya’nın görüntüsüne benziyor. 30 sokağı ve Gürçeşme Caddesi olan Küçükada Mahallesi’nde bulunan bin 13 binadan biriside 1433 sokaktaki 174 kapı numaralı muhtar Sabriye Karakaya’nın evi. Mahallede çok sayıda terk edilmiş ev bulunduğunu ve sahiplerinin ilgilenmediği bu evlerin bir çoğunun zaman içinde harabeye döndüğüne dikkat çeken muhtar Karakaya, “Bu evlerin tamamı önceleri doluydu. Ancak zamanla ailelerin çocukları büyüyüp buralardan taşınınca anne babaları da buraları terk etmek zorunda kaldı. Şimdi boş kalan evler hem harabe bir görüntü sergiliyor, hem de bir çoğunun kapısını kıran ve içine giren madde bağımlılarının kullanmalarına imkan sağlıyor. Bazı boş evleri de sahipleri ederinden fazla fiyata Suriyeli mültecilere kiralıyor. Bu durumda hem mahallenin görüntüsü kirleniyor hemde kültür yozlaşması yaşanıyor. Oysa belediyelerimiz bu konuda bir çalışma başlatıp bu evleri sahipleri ile görüşerek istimlak etse çok daha iyi olur. Bu konuda bizden bir çalışma yapmamızı isteseler biz bu boş evlerin listelerini çıkartıp belediyeye veririz.” dedi.

MELES ÇAYI ÇÖPLÜK OLMASIN

Küçükada Mahallesi’nin sınırını oluşturan Meles Çayı’nın geçtiği bölgeye çevrede insanların çöp atmaları sonunda çay yatağının zaman içinde çöplerle dolduğunu belirten muhtar Sabriye Karakaya, “Belediyelerimiz dönem dönem buralara çöp atanları tespit edip bu kişilere ceza uygulasa bu çirkinliğin önüne biraz olsun geçilir. Biz söylüyoruz, bize kameraya kayıt yapın bize bildirin diyorlar. Muhtar olarak şimdi elimize kamera alıp hafiye gibi gezecek miyiz? Oysa ihbar ettiğimizde gelip baksalar ve atanları tespit edip ceza kesseler, en azından yağışlarda buradaki çöpler suyun gideceği yerleri tıkamaz ve buralarda su baskınları yaşanmaz. Mahalle sınırlarımız içinde iki tane parkımız var. Bu parkların her ikisi de mahallenin birer ucunda. Mahalle sakinlerimiz ve çocuklarımızın faydalanmasına müsait değil. Mahallemizdeki sokaklarımızdan birisi kilit parke taş ile kaplı ancak bunu da mahalle sakinleri istememekte. Çünkü bu taşların arasından sızan su evlerin zeminine gidiyor ve buralarda sıkıntı yaratıyor. Bu anlamda yollarımız ile ilgili bir sıkıntımız yok. Kanalizasyon ve yağmur suyu kanalları ile de ilgili bir problemimiz yok.” diye konuştu.

MUHTAR MUHRÜ SEVER

30 Mart 2014’te eşi Ünal Karakaya’nın muhtar adayı olmaması nedeniyle aday olan Sabriye Karakaya’ya neden aday oldunuz sorusunu sorduğumda esprili bir deyişle cevap vererek, “Dünür dünürü severmiş, muhtar mührü severmiş.. Şimdi eşim iki dönem muhtarlık yaptığı dönemde bende yardımcı oluyordum. Eşim aday olmaktan vazgeçince mahallenin sorunlarını ve yapılacak işleri en iyi bilenlerden birisiyim, neden muhtar ben olmayayım ki, diye düşündüm ve aday olmaya karar verdim. Zaten karşıma ciddi adayda çıkmadığı için seçimi açık farkla kazandım. Mahallemizde genellikle Kütahya, Afyon’dan gelen ailelerin yanı sıra son yıllarda doğu ve güneydoğudan gelen ailelerde buraya yerleşti. Son iki yılda ise Suriyelilerden oluşan yaklaşık 30 aile mahallemizde yaşıyor. Mahallemizin Gürçeşme Caddesi’nin bir bölümü ile 3526 sokağı yer altından kaya suları çıkması nedeniyle belediye tarafından istimlak edilerek yıkıldı. Mahallemizin en büyük problemlerinden birisi bugün manşet haberinizde belirttiğiniz İzban’dan  istasyon talebimiz. Bunu da kısa sürede büyükşehir belediye başkanımızın çözeceğine inandığımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.