TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Hakime var da bize yok mu?”

BES İzmir Şubesi yargıda hakim ve savcıya yapılacak olan özlük hakları ve mali iyileştirmeden tüm yargı çalışanlarının da faydalanması gerektiğini iddia etti

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 07:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Hakime var da bize yok mu?”

EMİNE ŞEKER

Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi (BES) Hakim ve Savcıya yapılacak olan özlük haklarından tüm yargı çalışanlarının da faydalanması gerektiğini iddia ederek Karşıyaka Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına katılan BES üyeleri, “Hakime var da bize yok mu?”, “Yargıda adalet istiyoruz”, “Adliyeler saray bizler köle değiliz”, “Personel görmezden gelinemez” ve “Eşit işe eşit ücret” şeklinde sloganlar atarak, “İnsanca yaşam güvenceli iş güvenli gelecek”, “Ek ödemeler emekli aylığına dahil edilsin” ve “Fazla mesailer maaşlarımıza eklensin” gibi pankart açtılar.

HÜKÜMET EMEKÇİLERE HESAP VERMELİ

BES İzmir Şube Başkanı Selma Şen, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen yıl Memur Sen’le imzalamış oldukları toplu sözleşmeye atıfta bulunduğunu 2015 yılı için kamu emekçilerine altı aylık dönemlerde yüzde 3+3 maaş zammı yapılacağını açıkladığını hatırlatarak, “Memur Sen’le yapmış oldukları anlaşma gereği 2014 yılı için enflasyon farkı kesinlikle verilmeyeceğini, önümüzdeki yıl enflasyon hedeflerinin tutmaması halinde enflasyon farkı vermeyi düşünebileceklerini ifade ederek iki buçuk milyon kamu emekçisi ile adeta alay etmiştir. Kamuda olmayan fazla mesainin saat ücretine 9 kuruşluk artış yapılıp 1 lira 63 kuruşa yükseltilirken milletvekillerinin maaşları 700 lira arttırılarak 7 bin 479 lira olan maaşları 8 bin 190 liraya çıkartılmaktadır. ‘800 TL iyi para bu parayla geçinilir’ diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın halen bakanlık koltuğunda oturduğu bir mecliste AKP iktidarı bu ülkenin emekçilerine hesap vermelidir” dedi.

ADALETSİZLİK ÖRNEĞİ OLARAK TARİHE GEÇECEK

Yoğun iş yükü altında her geçen gün daha fazla çalışmak zorunda kalan yargı emekçilerinin yıllardır çözüm bekleyen talepleri ortada iken yargı alanının hâkim ve savcılardan ibaret görülmesi yargı emekçilerinde ciddi bir kırılma yarattığını vurgulayan Şen, “Yargı hizmeti mübaşirinden, zabıt kâtibine, yazı işleri müdüründen, sosyal çalışmacısı, pedagoguna, teknisyeninden infaz koruma memuruna bir bütündür. Son yıllarda kamuda öne çıkan ücret adaletsizliğinden en fazla etkilenen bakanlıklardan birisi olan Adalet Bakanlığı’nda bu adaletsiz uygulamadan geri dönülmezse yargı emekçileri arasında ücret uçurumu daha da artacağı ortadadır. Emeği yok sayılan, ötekileştirilen hâkim ve savcılar dışındaki yargı emekçilerinin yaşadığı sorunlar daha da derinleşecek öz itibariyle de adalet hizmeti üreten bir kurumda yaşanacak bir adaletsizlik örneği olarak tarihe geçecektir” şeklinde konuştu.

AKP EŞİTSİZ DÜZENLEMEDEN VAZGEÇMELİ

Şen, AK Parti iktidarını eşitsiz ve adaletsiz düzenlemeden vazgeçmeye çağırdıklarını söyleyerek, “Tüm kamu emekçileri gibi yargı emekçileri de yoksulluk sınırı rakamlarının altında insanca yaşam taleplerini karşılayamadıkları bir ücret düzeyinde çalışmaktadırlar. Yargı hizmetinin bir bütün olduğundan hareketle yargı alanı da yapılacak bir ücret düzenlemesinin kadro, derece ve kademeleri göz önüne alınarak tüm yargı emekçilerine orantılı olarak yapılmalı bütün yargı emekçilerinin taleplerine yasa teklifinde yer verilmelidir. Yıllardır yargı emekçilerinin taleplerinin takipçisi, yargı emekçilerinin mücadele örgütü ve onurlu sesi olarak gerek yargı emekçilerinin talepleri gerekse de bağımsız yargı demokratik Türkiye talebimiz için mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

TALEP EDİYORUZ

Şen, taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Hakim ve savcılara yönelik yapılacak 1.155 TL’lik zam düzenlemesinin kapsamının genişletilerek tüm yargı emekçilerinin ve kamu avukatlarının ücretlerinde derece-kademe ve kadroları dikkate alınarak iyileştirme yapılmasını istiyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ödenmekte olan yol ücretinin tüm illerde Yargı emekçilerine ödenmesini istiyoruz. Performans Sistemi uygulamalarına son verilmesini, başta taşeron çalıştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırmanın yasaklanmasını 4B/, 4C sözleşmeli ve taşeron statüsünde çalışan yargı emekçilerinin kadroya geçirilmesini, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının oluşturulmasını istiyoruz. Adli yılın açılışında yargı emekçilerine bir maaş tutarında ikramiye verilmesini, yemek, kreş vb. sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Fazla mesai uygulamaları ile ilgili olarak çıkarılan Başbakanlık Genelgesinin uygulanmasını; fazla çalıştırma karşılığında ya izin kullandırılmasını ya da ücret ödenmesini istiyoruz. 6552 Sayılı Torba Yasada Ek Madde 17’de belirtilen ve Adalet Bakanlığında fazla çalışma Ücreti uygulamasını yoğun olan mahkemeler ve bu mahkemelerde çalışanların yüzde 10’u ile sınırlandıran düzenlemenin kapsamının genişletilerek bütün yargı emekçilerine (yoğun mahkeme ve yüzde 10 sınırlandırmasının kaldırılarak) iyileştirme olarak ödenmesini istiyoruz. Tamamı bilgisayar kullanmakta olan Zabıt Kâtibi kadrolarına sınavsız Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrosunun verilmesini istiyoruz.  Mübaşirlerin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesini istiyoruz.  Yargı çalışanları hakkında haksız ve keyfi soruşturmalar açılmasına neden olan, 2802 sayılı yasanın 116. Maddesinin kaldırılmasını istiyoruz. Banka promosyonlarının diğer kamu kuramlarında olduğu gibi hakim ve savcı ayrımı yapılmaksızın yargı emekçilerine eşit dağıtılmasını, promosyon ihalesini Başbakanlık Genelgesine uygun olarak yapılmasını talep ediyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.