TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsan canından değerli deremiz var!

Karabağlar’ın Peker Mahallesi’nde kötü koşullar içinde bulunan dere, özellikle yağmur yağdığı zamanlarda hayatı resmen felç ediyor

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2014 09:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İnsan canından değerli deremiz var!

DAVUT İPEK

Peker Mahallesi sakinlerinin uzun süredir ortak bir dertleri var, kapatılmayan dere… Bölgede kötü bir görüntüye sebep olmasının yanı sıra, içerisinde barındırdığı büyük lağım farelerinin geceleri mahalleyi basması sebebiyle bölge halkı perişan olmuş durumda. Derenin özellikle yağmur yağdığı günlerde büyük taşkınlar meydana getirdiğini söyleyen Peker Mahallesi Muhtarı Abdulbaki Işık, durumu defalarca Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiklerini fakat hiçbir şekilde hizmet alamadıklarını belirtti. Yağmurun yağmasıyla birlikte dereden taşan sular yüzünden mahalledeki birçok evi su bastığını da vurgulayan Işık, “Peker Mahallesi 5108 Sokak’ta bir deremiz var ve bu dere yıllardan beri vatandaşları rahatsız ediyor. Burada yaşayan insanlar her türlü hastalığa davetiye çıkaran bu eski, bakımsız ve gereksiz dere ile birlikte yaşamaya çalışıyorlar” dedi.

“ARAYAN SORAN YOK”

Mahallede bulunan derenin çevreye yaydığı olumsuzluklar sebebiyle gerekli makamlara başvuru yaptıklarını da söyleyen Işık, “O kadar fazla dilekçe yazdık ki artık sayısını hatırlamıyorum. Büyükşehir’e yazdığımız bütün dilekçelerin kopyasını şu an elimizde saklıyoruz. Koca bir dosyayı doldurdu bu dilekçeler. Yaklaşık beş aydır bu ve bunun gibi mahallemizin diğer sorunları hakkında dilekçelerimizi yazdık. Sorunlarımızın gündeme alındığını söyleyip duruyorlar ama aylardır ne arayan var ne soran… Sorunlarımıza kimse kulak vermiyor. Burada mahalle halkıyla baş başa kalıyoruz. O kadar arada kalmış bir durumdayız ki, sanki bu sorunların çözümlenmemesinin sebebi bizmişiz gibi bazı vatandaşlar bize şikayete geliyor. Ama aslında durumu biz dilekçelerle, telefonlarla yetkililere iletiyoruz fakat hiçbir şekilde dönüş alamıyoruz. Sorunlar hala var. Mahalleli bu sorunların sorumlusu olarak bizi görüyorlar ve artık muhtarlık olarak bu durumdan son derece rahatsızız. Yetkililer hiç olmazsa bu yerleri gelip görebilirler, bu derenin nasıl bir sorun teşkil ettiğini anlayabilirlerdi. Fakat onu da yapmadılar ve yapmıyorlar da. Yazdığımız dilekçelerin gündeme alındığını söylüyorlar fakat icraat yapmıyorlar” dedi.

“İLLA KÖTÜ BİR ŞEY Mİ OLSUN?”

Muhtar Abdulbaki Işık, 3108 Sokak’ta bulunan dereyle ilgili sağlık sorunlarının da meydana gelebileceğini söyledi. Işık, “Her ne olursa olsun. Sonuçta o derenin bulunduğu yerde yaşayan insanlar var. Aileler, küçük çocuklar var orada. Sağlık açısından çok büyük sorun teşkil ediyor bu kötü ortam. İlla kötü bir şey olduktan sonra mı harekete geçmek gerekiyor? Neden onca dilekçemize rağmen hala bir yetkili gelip burası için gerekli önlemin alınması hususunda bir işlem başlatmadı? Arıyoruz dilekçemiz ne oldu diye. Aylardır aynı cevabı veriyorlar, sorununuz gündeme alındı demekten başka bir şey söylemiyorlar. Keşke artık icraat gelse de vatandaşın sorunu çözülse. Büyüklerimizden tek ricamız gelip artık şu sorunumuzu çözsünler” dedi.

“CAN BU KADAR UCUZ DEĞİL”

Mahalle sakinlerinin kendilerini ekonomik durumu yüksek kesimlerin yaşadığı mahallelerle kıyaslamaya başladığını da söyleyen Işık, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Mahalle sakinlerimiz artık üzülüyorlar. Balçova, Hatay, Karşıyaka gibi semtlere gerekli hizmetin götürüldüğünü, fakat kendilerine hizmetin yoksul oldukları için gelmediğini düşünmeye başladılar. Kendilerini sahipsiz hissetmeye başlayan bu insanlara artık bir elin uzanmasını istiyoruz. Belediye yetkilileri gelsinler ve bu sözleri vatandaşlardan bire bir dinlesinler. Mahalleli sadece bu dere yüzünden böyle düşünüyor sanılmasın. Dere sorunumuza benzer daha nice sorunlarımız var bizim. İZSU yetkililerinden gerekli hizmeti alamıyoruz, hatta bazen fırça yediğimiz bile oluyor. Burada borular patlıyor ve tertemiz su boş yere akıyor. Yazık günah değil mi bu suya? Boşa akması İzmir için daha mı hayırlı? Yetkilileri aramak görevimiz diye düşünüyoruz ve arıyoruz. Fakat gel gör ki bu konuda bile hizmet alamıyoruz. Mahallede asfaltlanması gereken çok yer var. Fakat bu konuda da yardım alamıyoruz. Mahallenin birçok yerinde yarıklar, çatlaklar ve çukurlar var. Buralarda fareler resmen cirit atıyor. İnsan canı bu kadar ucuz olmasa gerek. Ben buradan gerekli makamlara sesleniyorum ve artık mahallemizin sorunlarının giderilmesi hususunda somut adımlar atılmasını istiyorum.”

“MUHTAR NE YAPSIN?”

Peker Mahallesi sakinlerinden ve son muhtarlık seçimlerinde şimdiki muhtar Abdulbaki Işık’a rakip olan Mürsel Odabaşı ise muhtarın bu durumda yapabilecek bir şeyi olmadığını belirtti. Kırk senedir bu bölgede yaşadığını söyleyen Odabaşı şunları da kaydetti: “Mahallemizin en büyük sorunu söz konusu olan dere. Açıkta bulunan kanalizasyonlar var ve en ufak bir yağmur yağışında dahi dere oradaki bütün pisliği mahallenin tepesinden en aşağısına kadar taşıyor. Bunun sonucunda etrafa son derece kötü bir koku yayılması bir tarafa, mahallede su baskınları ve buna bağlı olarak kazalar da meydana geliyor. Bazen görüyorum, mahalle sakinleri gelip muhtara kızıyorlar. Fakat burada muhtarın yapabileceği hiçbir şey yok ki. Muhtar zaten gerekli makamlarla görüşüyor ve sorunları dile getiriyor. Muhtarlık, aracı bir kurumdur. Eğer ben muhtar olsaydım, ben de bu sorunu çözemeyecektim. Çünkü derelerin bağlı olduğu Büyükşehir Belediyesi'nin, bu sorunu İZSU aracılığıyla çözmesi gerekiyor. Buranın betonla kapatılması gerekiyor. Ben bizzat kendim bile dilekçe yazdım ama bana da bu konuyla ilgili henüz cevap gelmedi. Büyükşehir bu konuda artık gerekli işlemleri başlatmalı ve burada yaşayan vatandaşın sorunlarına çözüm sunmalı. Şimdiki Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç’tan bu konuda memnunuz. Sağ olsun elinden geldiğini yaptığını biliyoruz. Fakat bu sorun Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir sorun. Çünkü dereler Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ve buraları betonlaştırmak, doldurmak İZSU’nun görevi. Buraya bir yetkili geldi ve belediyenin dosyalarında buranın betonlaştırıldığına dair bilgi bulunduğunu söyledi. Bir telefon görüşmesi yaptık o sırada ve karşısında durduğumuz, bire bir canlı canlı gördüğümüz dereye daha önceden beton dökülmüş olduğunu söylediler. Bunlar ya bizimle dalga geçiyor ya da işin içinde başka bir şey var. İnşallah en kısa zamanda bu sorun çözüme kavuşturulur.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.