TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir, Küçük Menderes’e  “6 arıtma birden” yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes Havzası’nda 6 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmak için çalışmalara başladı. Avrupa standartlarındaki arıtmaların kurulacağı yerleşimler arasında, Ödemiş’in turistik mahallesi Gölcük de var

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2014 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir, Küçük Menderes’e   “6 arıtma birden” yapacak

Avrupa standartlarında kurduğu arıtma tesisleri ve kapasitesiyle Türkiye’nin lider kenti haline gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 – 2013 yılları arasında Menemen, Gediz, Nif, Küçük Menderes havzalarının kirlilikten kurtarılması için 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete aldı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı. ‘Kanal çalışmalarından önce arıtmaların tamamlanması’ prensibiyle hareket eden Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile sınırlarına dahil olan ilçelerde de önceliği arıtmaya verdi. Küçük Menderes Havzası’nda önemli yatırımlara hazırlanan İZSU, Tire, Selçuk, Ödemiş Gölcük, Beydağ, Kiraz ve Bayındır Hasköy’de arıtma tesisi kurmak ve evsel atıkların sağlıklı bir şekilde toplanıp arıtılması sağlamak amacıyla çalışmalara başladı.

GÖLCÜK’TE KAMULAŞTIRMA SORUNU

Ödemiş turistik mahallesi Gölcük’e ileri biyolojik atık su tesisi kurmak için çalışmaların sürdüğünü belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kanalizasyon şebekesinin 2013 Aralık ayında İller Bankası tarafından ihale edildiğini ve 2014 Mayıs ayında da yer tesliminin yapıldığını hatırlatarak, “İller Bankası bölgede kanal hatları döşeyecek. Ancak bu projede arıtma tesisi yapımı yer almıyor. Biz de kanal ve arıtma yatırımları bir bütün olduğu için, bu bölgede arıtma yapmak için çalışmalara başladık” diye konuştu.

KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI

Gölcük’teki evsel atıklarının Ödemiş’teki mevcut arıtma tesisine ulaştırılmasının teknik açıdan uygun olmadığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Mevcut arıtma tesisi ile Gölcük Mahallesi arasında bin metrelik kot fark bulunuyor. 20 kilometrelik mesafe de Karayolları hattından geçiyor. Karayolları paralelinde yaklaşık 20 kilometrelik bir hat yapılması, teknik olarak uygun bir çözüm değil. Kapanan Gölcük Belediyesi, arıtma tesisi yapabilmek için İller Bankası tarafından belirlenen yerden farklı bir parsel için kamulaştırma kararı almış. Bunun proje bazında düzeltilmesi gerekiyor. İller Bankası kanal projesinde gerekli revizyonu yaptıktan sonra Ödemiş Belediyesi de arıtma tesisi alanını imar planına işleyecek. Ardından İZSU olarak kamulaştırmasını yapıp arıtma tesisinin yapımı ile ilgili çalışmalara başlayacağız.”

MÜLKİYET PROBLEMİ

İhalesine İller Bankası’nca çıkılan kanalizasyon işi kapsamında yapılacak terfi merkezi yeri “kamulaştırma işlemi tamamlanmadan ihaleye çıkıldığından” gerekli kamulaştırma işleminin kendileri tarafından yapılmasının istendiğini kaydeden İZSU yetkilileri, “Kurum olarak sorunun çözümüne yönelik çalışmalara başladık. Küçük proje revizyonu ile terfi merkezinin kamuya terkli alan içerisine alınmasıyla kamulaştırma probleminin de ortadan kalkabileceğini belirledik” diye konuştu. İZSU yetkilileri, kamulaştırma işlemleri tamamlanıp mülkiyet problemleri çözülmeden ve kurum izinleri alınmadan, arıtma ihalesine çıkamayacaklarının da altını çizdi.

TİRE ARITMASI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

İZSU, Tire’de Hüseyin Ağa Köprüsü Mevkiinde Tire Belediyesi’ne ait 21 bin metrekarelik alanda, projesi İller Bankası tarafından hazırlanan arıtma tesisi için yapım ihalesine çıkmaya karar verdi. 66 bin nüfusa hitap edecek arıtma tesisi günde 11 bin 700 metreküp atık su arıtacak. Tesis için İZSU, 2015 başında yapım ihalesine çıkacak. İZSU Genel Müdürlüğü, Kiraz’da mevcut olan ancak yetersiz kalan arıtma yerine ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kuracak. Kiraz Belediyesi’nce arıtma yerinin imar planına işlenmesinin ardından arıtma projesi hazırlanacak. Evsel atık suların foseptiklerle toplandığı Beydağ’da İZSU tarafından arıtma tesisi yeri arayışı sürüyor. Selçuk’a yapılacak arıtma tesisi ile ilgili Selçuk Belediyesi arıtma yerini imar planına işleme çalışmalarını sürdürüyor. Yıl sonuna kadar bu işlemin tamamlanması planlanıyor. 2015 yılında proje yapım ihalesine çıkılacak. Bayındır Hasköy’de yapılacak Hasköy, Arıkbaşı, Çırpı ve Havuzbaşı mahallerinin evsel atık sularını arıtacak arıtma tesisinin ise projesi hazır. Günde 2 bin metreküp evsel atık su arıtılacak tesis 10 bin kişilik nüfusa göre planlandı. Güzergahların geçtiği mülkiyetler ve imar planları ile ilgili prosedürlerin aşılmasının ardından yapım ihalesine çıkılacak. İZSU daha önce Küçük Menderes Havzası’nda 2009 yılında Bayındır, Ayrancılar –Yazıbaşı,  2010 yılında da Torbalı ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini devreye almıştı. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.