TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Etnofoğrafi’ sergisi sanatseverlerle buluştu

Folklor Araştırmacılar Vakfı 28 sanatçının katıldığı ‘Etnofoğrafi’ sergisini açtı

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2014 08:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Etnofoğrafi’ sergisi sanatseverlerle buluştu

EMİNE ŞEKER - Folklor Araştırmacılar Vakfı (FAV) 28 sanatçının 55 eserini ‘Etnofoğrafi’ sergisi adı altında İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışına İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz başta olmak üzere İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Murat Karaçanta, sergiye fotoğraflarıyla katılan bazı sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

DEĞİŞİK KONULARDA BİRÇOK FOTOĞRAF YER ALIYOR

Açılış konuşmasını yapan Folklor Araştırmacılar Vakfı Başkan Yardımcısı Nilüfer Zeynep Özçrekçi Göl, İzmir’e serginin açılışı için geldiğini ifade ederek, “Sergide Türkiye’nin her yöresinden değişik konularda birçok fotoğraf yer alıyor.  Bu serginin en belirli özelliği her fotoğrafın altında etnofotoğrafik olarak tanımladığımız açıklamalar bulunuyor. Her konuyu kendi kültürel bağlamı içinde okuyarak biraz daha tanınmasına yardımcı olmak için arka plan okuması ile sergiliyoruz. Etnofotoğrafik olarak açtığımız sergilerin üçüncüsünü açtık. Daha önce Ankara’da açmıştık. Tabi bununla kalmayacak açmaya devam edeceğiz. Sergimizin teması etnofoğrafidir. 2000 yılından beri etkinlik gösteren bir vakıfız. Etnofotoğrafi çalışmalarımızda kuruluşumuzdan bu yana devam ediyor. Daha öncede halk kültürü sergiler açtık. Etnofotoğrafik fotoğraflar çekiyorduk. Ancak okuma yapmıyorduk. Son 3 yıl içinde alt yapı çalışmalarını tamamlayarak açmaya başladık” dedi.

GÖRSEL OLARAK BELGE NİTELİĞİNDE

Sergi açılışına katılan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ise, sanatçıların halkın yaşamlarını fotoğraflayarak oluşturdukları çalışmayı tebrik ederek, “Halk kültürü çalışmaları gelecek nesillere de bu toplum hakkında görsel olarak belgelendirmesi şeklinde değerlendirilmesi gerekir. Kültür sanat etkinlikleri olarak bakanlığımızın İzmir’deki yapmış olduğu çalışmaların bir parçası diye değerlendirilmesi lazım. Bakanlık olarak daha güzel mekanlar kazandırmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Serginin açılışında bulunan bazı sanatçılar da, serginin mutlaka sanatseverler tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Etnofotoğrafi’ Sergisi 30 Kasım 2014 tarihine kadar İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açık kalacak.

SERGİYE FOTOĞRAFLA KATILAN SANATÇILAR

Alpaslan Santur, Aycan Hasırcılar, Aysun Çobanoğlu Davulcu, Ayşe Akman, Celal Erdem, Ceren Göğüş, Davut Tatlı, Doğanay Çevik, Emel Durmuş, Gülsen Balıkçı, H. Sinan Mete, Hüseyin Demir, İbrahim Aslan, İskan Altın, Kemal Karademir, Mahmut Davulcu, Meltem Cingöz Santur, Metin Göl, Muhtar Kutlu, Mümtaz Fırat, Nihal Kadıoğlu Çevik, Nilüfer Zeynep Özçrekçi Göl, Seda Aydınlı, Solmaz Karabaşa, Tanju Ozanoğlu, Tülay Aslıhak, Zedal Kondakçı ve Zeki Tütüncü Aydın.

ETNOFOĞRAFİ NEDİR?

Etnofoğrafi, derleme ve türler üzerine yapılmış çalışmalarla sınırlı bir halkbilim anlayışının, yeniden tanımlanmaya çalışılan, yeni yorum ve yaklaşımlarla giderek değişen doğası içinde fotoğrafla halkbilim arasında kurulmaya çalışılan ilişki üzerinedir. Fotoğrafla halkbilim ilişkisi, yeni bir ilişki değildir. Fotoğraf çeşitli şekillerde halkbilimciler tarafından kullanılmış ve kullanılmaktadır. Fotoğrafın çoğunlukla yararlanılan özelliği, konuya, zamana ve mekana dair bir belge oluşudur. Bu ilişkiyi kurmaya çalışırken, etnofotoğrafik yaklaşım olarak adlandırılan etnofotografik ya da halkbilimsel bakışla fotoğrafın bakışını üst üste koyan bir okuma ve yorum sürecinin gerçekleştirilmesini öne alan bir çalışmadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.