TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oyun hamuru eğlendirdi

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen doğaçlama tiyatro gösterisinde Oyun Hamuru Tiyatrosu ekibi izleyenlere eğlenceli bir gece yaşattı

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Oyun hamuru eğlendirdi

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlenen tiyatro gösterisinde Oyun Hamuru Tiyatrosu ekibi sahne aldı.

Doğaçlama tiyatroda, tiyatro sporu formatıyla performanslarını sergileyen ekip, Grup Su ve Grup Un olarak ikiye bölündü ve karşı karşıya geldi. Kart, Turnike, Kabus, Slayt, Değiş ve Nesne adlarıyla 6 farklı tur şeklinde oynanan oyunda izleyiciler de aktif bir rol oynadı. Her oyunun sonunda iki ekibe alkış şeklinde oy kullanılması istendi. Ayrıca her oyunda izleyicilerin fikirlerinden ve performanslarından destek alan ekip, interaktif bir gösteri sundu. Son turda berabere kalan gruplarda, 3-2’lik skorla Grup Un galip gelmeyi başardı.

TİYATRO SPORU

Tiyatro sporu İngiliz Keith Johnstone’un 60’lı yıllarda geliştirdiği doğaçlama tiyatro türlerinden birisi. Geliştirilen bu doğaçlama tiyatro türü, spor karşılaşmalarının puan alma, yarışma, seyirci tezahüratı gibi öğelerinin tiyatroya uyarlanması düşüncesinden esinleniyor.

Gösteriler hem doğaçlamaya dayalıdır hem de seyirciler sürekli olarak aktif durumda oluyor. Oyunculuk tamamen spontanlığa dayalı. Tiyatro Sporu oyuncu ve seyircilerin, sahnede biraz sonra ne olacağını bilmedikleri çağrışımlara dayalı bir oyun türü. Sahneler genelde 3 ve 15 dakika arasında değişiyor. Bir müzisyen oyuncularla eşit durumda sahnede yer alıyor. Uygulayıcıları hem yazar hem yönetmen hem de oyuncu olarak görev alıyorlar. Doğaçlamalar, sahnede oyuncuya sınırlamalar getiren çeşitli turlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Seyirci oyunların konularını, kahramanlarını, oyunun geçtiği mekânları belirlemede etkili oluyor. Seyirciler her bölümün sonunda alkışlarla ya da oy kartlarını kullanarak hangi takımın en iyi performans gösterdiğine karar veriyor.

Johnstone, doğaçlama oyunları ve egzersizleri Londradaki Royal Court Theatre’da deneysel oyunculuk kursu kapsamında geliştirilen, kendi sınıfıyla The Theatre Machine adıyla ilk kez seyirci önüne çıktı. 1971’de Johnstone Kanada’da Calgary Üniversitesinde Profesör olarak çalışmaya başladıktan sonra tiyatro sporu düşüncesini yine kendi kurduğu Loose Moose tiyatrosunda seyirci önünde resmen hayata geçirdi.

Gecenin sonunda bir de duyuru yapıldı. Türkiye’de ilk doğaçlama tiyatro festivaline ev sahipliği yapan grup, 5-6-7 Aralık’ta gerçekleşecek 4. İzmir Doğaçlama Tiyatro Festivali’ne tüm İzmir seyircisini davet etti. (Ege Ajans)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.