TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bedenlerimizi bağışlayarak ölümsüzleşeceğiz”

İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel, platform olarak imzalayacakları protokol öncesi Ege Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lokman Öztürk’ü ziyaret etti

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2014 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bedenlerimizi bağışlayarak ölümsüzleşeceğiz”

Tıp fakültelerinde yaşanan kadavra sıkıntısını  ve bu sebeple kadavraların çok yüksek fiyatlara ithal edildiğini dile getiren Prof. Dr. Lokman Öztürk’ün bu çağrısınaİzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel’den sevindirici haber gelmişti. Yüksel “Hayattayken fikirlerimizle halkımızın yanındayız, öldükten sonra ise bedenlerimizle de halkımızın yanında olacağız” ifadeleri tıp fakültelerini sevince boğdu.

TOPRAK ALTINDA KALMIŞ KEMİK OLMAK İSTEMİYORUZ

Kadavra bağışlama kampanyası hakkında nelerin yapılması gerektiğini görüşmek için Prof. Dr. Lokman Öztürk ile bir araya gelen Okan Yüksel, görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Yüksel “Net bir gün ve tarih belirlemedik. Ancak yapacak olduğumuz bu tanıtım ve bilinçlendirme etkinliğinde ölümün matemini, yasını değil yeni hayatı ve neşeyi insanlara sunacağız. Tıp alanında sağlık konusunda çocuklarımızın daha iyi eğitim alabilmesi bizlerinde en büyük arzusu. Toprak altında kalmış kemik olmak istemiyoruz. Yaşarken nasıl halkımıza yararlı olabilmek için görevler üstlendiğimizi inanıyorsak, öldüğümüzde de halkımızın yanında olmak istiyoruz. Bu sayede ölümsüzleşmiş olacağımızı inanıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Lokman Öztürk ise “Biz kadavra sıkıntısını çok önceden beri çekmekteyiz. Özellikle 1985’ten buyana eğitime yaklaşım değişti. 83 tane tıp fakültesi açıldı ve bunların 78 tanesi aktif durumda. Bu yüzden kadavra sıkıntısı hat safhaya ulaştı. Bunların yanında ithal kadavra durumu ortaya çıktı. Yasal bir düzenlemesi de olmayan bu durumu ben insani bulmuyorum. Çünkü biz bir konuya yaklaşırken, sorunun çözümüne bakarken bilimsel ve insani bakarız. Sağlık hizmeti verecek olan insanların insani olmayan yöntemlerle bir takım çözümler bulması da hoş değil. Bu yüzden İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel’e duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ederim ” dedi.

“İYİ EĞİTİM İYİ SAĞLIK HİZMETİ DEMEKTİR”

Kadavra üzerinde çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk “Burada iyi eğitim vermek için tıp fakültesinin uygulama ağırlıklı yönü ihmal edilmemesi lazım. Bir insanı teorik olarak eğitebilirsiniz ancak birde insanın fiziksel olarak eğitilmesi de var. Bunu da ancak ilk olarak kadavra ile başlayarak yapabiliyoruz. Öğrenciler kadavra üzerinde daha ciddi bir iş yaptıklarının farkına varıyor. Teorik olarak ne öğrenirlerse öğrensinler uygulamada yani kadavra üzerinde en iyi şekilde öğreniyorlar” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Toplu kadavra bağışının Türkiye’de bir ilk olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk “Ülkemizde bireysel olarak vasiyet yoluyla bağışta bulunanlar var. Ancak bir grup olarak, sivil toplum örgütü ilk defa kadavra bağış kampanyası düzenleyecek. Bu yüzden İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel ve diğer tüm üyelerine çok teşekkür ediyorum. Umarım gerçekleştireceğimiz bu etkinlik ülke olarak tüm bireyleri ve grupların kadavra bağışında bulunmalarını sağlar” dedi. (Ege Ajans)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.