TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Susam’dan Zeybekci’ye İzmir tepkisi

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Susam, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin son günlerde İzmir’e yönelik olarak yaptığı açıklamalara yanıt verdi

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2014 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Susam’dan Zeybekci’ye İzmir tepkisi

EMİNE ŞEKER

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin son günlerde İzmir’e yönelik olarak yaptığı açıklamalar hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Susam, CHP İzmir İl Binası’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve parti yöneticileri katıldı.

KENTİ BÖLMEK İSTEYEN AK PARTİ ANLAYIŞI VAR

AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı’nın kongresi için İzmir’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sözlerine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, söylenen sözlerin İzmirlileri üzdüğünü vurgulayarak, “Maalesef Ak Parti yöneticilerinin alışkanlık haline getirdiği tavırlar var. Bu da, İzmir’i aşağılamak. Kimisi ‘sümüklü böcek’ derken kimisi ‘kasaba’ der. Kimisi de belediye başkanı olarak hiç üstüne olmamasına rağmen su ile ilgilenir. Sayın Zeybekci tersine bir anlayışla kente destek verdiğini ifade ederken sözleri göstermiştir ki o da aynı sistemin bir parçasıdır. Yaptığı açıklamada, ‘kentin vizyonu yok, parçalanmışlık var’ ifadeleri vardır. İzmir Türkiye’nin en çağdaş, en demokratik kentidir. İzmir’de dinamikler Türkiye’ye örnek olacak niteliktedir. Meclisler, STK’lar, meslek odaları, kadın örgütleri, sendikalar, akademik meslek odaları kentin dinamikleridir. Bunlar kanaat oluştururlar ve kenti yönetilmesi konusunda değerlendirmeler yaparlar. Bu meslek örgütlerinin tamamı İstanbul ve Ankara’dan da öndedir, daha iyidir. Bunlar parçalanmış noktada değildir. Çok önemli birlik içerisindedirler. Bunları anlatmayı kendisinin de bulunduğu toplantıda isterim. İzmir, Ege Kalkınma Ajansı’nı ve Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı kurmuştur. Kent, liman ve ekonomi merkezidir.  İzmir ölçeğinde belediyenin önceliğinde kalkınma Kurulu kurulmuştur. Yine akademik odalar bir araya gelerek yapı oluşturmuştur. Kentte bulunan 9 üniversite bir araya gelmişlerdir.  İzmir’de bölünmüşlük, parçalanmışlık yoktur. Kenti bölmek, parçalamak isteyen AKP anlayışı vardır. Bunu da dışarıdan transfer ettiği bakanlar vasıtasıyla yapmaktadır” şeklinde konuştu.

KENTİN GELİŞMESİNE KATKI KOYSUNLAR

Kentin gelişmesi için yapılması gerekenleri anlatan Susam, “İzmir’in tüm dinamikleri bunları kendilerine anlatıyorlar ama arkadaşlarımız anlamak, dinlemek ve çözüm bulmak yerine yaptıkları tek şey var. O da ‘İzmir’i bize teslim edin, yoksa yatırım yok’ anlayışıdır. İzmir liman kentidir. Limana yatırım yapılması isteniyor. İzmir Limanı’nda dip taraması yapılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin talepleri de ortadadır. İzmir’in liman kenti olması, yük ve liman taşımacılığın birlikte olması Ege Bölgesi’ne faydalı olacaktır. Bunlara bir kuruş yatırım yapmayanlar İzmir’in vizyonu olmadığını söylemesinler. Limanın dip taramasını yapsınlar ve kentin gelişmesine katkı koysunlar” dedi.

SİYASAL TAVIR ALIYORLAR

Susam, İzmir’in birçok iktidarın kentleri geliştirme çalışmalarından nasibini alamadığını belirterek, “İzmir’de İleri teknoloji Üniversitesi niye kuruldu? Kent vizyonunu ortaya koydu. Daha dar alanlarda yapılabilirdi ama büyük alan kuruldu. AR-GE üssü ve Silikon Vadisi model çalışması başlamıştır. Ama ben TBMM’de Bilim-Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda iki bakana söyledim. Eski Bakan Nihat Ergün benim önerimi görünce kendi ili İzmit’e yatırımları götürdü. Türkiye ihracat sıralamasına bakın İstanbul birinci, İzmit ikinci, Bursa üçüncü, İzmir dördüncü. İzmit’in ve Bursa’nın özelliği nedir diye incelemeler yaptık. Bursa'ya merkezi hükümetler otomotiv üssü demişler, İzmit'e petrokimya ve kimya tesislerini kurdular. İstanbul'dan sonra kendi kaynaklarıyla Hükümet desteği olmadan Türkiye’de İstanbul’dan sonra en çok ihracatı yapan kent İzmir’dir. Hükümet, destek vermediği gibi yanındaki Manisa'ya 3. bölge teşviki vererek İzmir’i yatırımdan yoksun bırakan bir anlayış içinde olmuştur. Sayın Zeybekci örnek veriyor. Diyor ki: 'Şırnak'a Hakkari'ye destek veriyoruz yatırımcı gidiyor mu' diyor. Ya coğrafya bilgin yok ya da polemik yapıyorsun. Manisa ile İzmir arası bir sınır. Bağ yurdu ile Turgutlu arasında bir dere var. Başka bir şey yok. Bu kesinlikle siyasal bir tavır alıştır. İktidar, ‘oy verirsen seni abat ederim, bana oy vermezsen seni süründürürüm’ anlayışıdır” İfadelerini kullandı.

ÇANTACILARIN ELİNE BIRAKTILAR

Kentin sağlık konusunda ön planda olması gerektiğine değinen Susam, “Yarımada Bölgesi’nde sağlık merkezlerinin kurulmasının önüne engel çıkartıldı. Biz daha önce ‘kent modada tasarım merkezi olsun’ dedik. Bu konuda da bir şey yapılmadı. Ayrıca yenilenebilir enerji merkezi olsun önerisine de bakılmadı. Bunu yapmak yerine kendi kaderinde ruhsat avcılarına kenti teslim ettiler. Çantacıların eline bıraktılar. Bu anlamda İzmir’in vizyonu da var. Projeleri de var. Yatırımcı gücüde vardır” dedi.

TÜRKİYE ÇOK GERİLERE GİTTİ

Susam, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin gittiğini söyleyerek, AK Parti hükümetinin görevde olduğu 12 yıllık zaman diliminde birçok konuda geriye gidildiğini ifade etti. Susam, “İzmir’e ciddi haksızlık yapılmaktadır. Bu iktidar İzmir’i suçlayacağına dönsün kendini suçlasın. Yargının bağımsızlığı, bağımsız mahkemeler konusuna ne kadar destek verilmiştir. Çocuklarımızın geleceğine ne kadar yatırım yapılmıştır? Türkiye AK Parti döneminde, insanı gelişmişlik konusunda gerilemiştir. Üretimde, bilimde, hukuk konusunda çok ciddi bir şekilde gerilere gitmiştir” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİN İZMİR’E YATIRIM YAPMA NİYETİ YOK

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın Kınık İlçe Başkanlığı kongresinde yaptığı konuşmada ‘Biz Cumhurbaşkanımızı devlet başkanı yapacağız’ sözlerini de tepki gösteren Susam, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sözler, AK Parti’nin zihniyetini göstermiştir. Onlar ‘her şey benden olsun, her şeyi ben müdahale edeyim’ istemişlerdir. İzmir’e müdahale etmeyin. İzmir’e iyilik yapmak istiyorsanız önerilere bakın. Kaynak yaratın, destek verin, İzmir’in kalkınmasına el atın. Artık yeter. İzmir’de en iyi yatırımcı, yerel yönetim anlayışı vardır. Hiç korkmayın İzmir çok iyi gelişir. Siz yapmasanız da İzmir gelişmeye ve büyümeye devam edecektir. En iyi sonucunu da 2015 seçimlerinde CHP iktidarında Türkiye görecektir. Bu anlamda da Nihat Zeybekci’nin İzmir’e yaptığı haksızlıklara tekrar cevap veriyorum. İzmir’in vizyonu da, birliği de, beraberliği de vardır. Ama iktidarın İzmir’e yatırım yapma niyeti yoktur.”

KİMİ GETİRİRSENİZ GETİRİN

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Susam, basın mensuplarının Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin İzmir’den milletvekili adayı mı olacak? sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: “İzmir’e hangi siyasetçinin aday olacağı değil İzmir’e bu hükümetin bakış açısının değişmeye ihtiyacı var. Bakış açısı değişmedikten sonra kimi getirirseniz getirin hiçbir katkısı olmayacağı gözüküyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.