TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu müjdeyi Tunceli'de verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu Tunceli'de müjdeyi verdi. Davutoğlu Tunceli Üniversitesi'nin adının Munzur Üniversitesi olacağını ayrıca Dersim’de eski kışlanın Dersim Müzesi olacağını söyledi. Davutoğlu Dersim konusunda özür dilemeye hazır olduklarını ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2014 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Davutoğlu müjdeyi Tunceli'de verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1937-38 yıllarında yaşanan Dersim katliamında devlet olarak geçmişle yüzleştiklerini ve bir daha bu tür acılara asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’ni ziyaretinde bir konuşma yaptı. Konuşmasında gönülleri birleştirmenin zamanı geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu, yeni Türkiye hedeflerini şöyle anlattı: “Artık bütün gönülleri birleştirmenin zamanı geldi. Bu topraklarda bir daha bu acıların yaşanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu topraklarda yetişmiş vicdan sahibi olarak, vicdanımızın kabul etmediği bir şeyi devletimiz de kabul etmez. Başbakan olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Hepimiz bu toprakların evladıyız ve hepimiz insanız. İnsanı kuşatmayan hiçbir sözün anlamı yoktur. Biz birbirimize bu topraklarda acıları paylaşmadan, gönlümüzün diliyle hitap edemeyiz.”

 “DEVLETLE MİLLETİ YENİDEN BULUŞTURMANIN ÇABASINDAYIZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçmiş yıllarda yaşanan acılardan dolayı ayrı düşen devlet ile milleti barıştıracaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, devlet ile milleti yeniden buluşturmanın çabası içerisindeyiz, ama devlet ile millet empati yapmadan bulaşamaz. O yanlışları bir daha yapmama konusunda bir ilkesel tavır sergilemeden yeni Türkiye’yi oluşturmak zor olur. Onun için çözüm sürecinde 6-7 Ekim olaylarına rağmen kararlılıkla yürüyoruz. Belki onlarca yıl süren bu meselelerin telafileri zaman alabilir ama bunda sonuna kadar yürüyeceğiz. Acılar tek taraflı olmadığı gibi hapishaneler de tek taraflı değildir. Hapishanelerde her bir ideolojide insan vardı. Kendi vatandaşından korkan devlet, aslında kendi temelini sarsmaya başlar. Biz vatandaşlarımızı hiçbir zaman tehdit olarak görmeyeceğiz.”

“DEVLETİN RESMİ İDEOLOJİSİ OLMAYACAK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bundan sonra devletin resmi bir ideolojisinin olmayacağını belirterek şunları söyledi: “Bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak, devletin bir şeyi olacak milletle bağı ve aidiyeti olacak. Resmi ideolojisi olan devlet gelecek sağlayamaz. Her dönemde birileri dışlandı, ben başbakan olarak 28 Şubat döneminde davet edildiğim bazı üniversitelerde kabul edilmedim. Bu acıları hepimiz yaşadık, şimdi bunların ötesine geçme vaktidir. Yanlışı savunmak kimseye çözüm getirmez. Devlet milleti adam etmek için değil, hizmet etmek için vardır. Devlet milleti adam etmek için yoktur, devlet millete hizmet etmek için vardır. Geçmişin yanlışlarını sahiplenmek bu topluma fayda getirmez. Geçmişin yanlışlarından kin gütmek de kimseye fayda getirmez.”

 “YENİ TÜRKİYE İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ KONU VAR"

Siyaset yapmak için bunları konuşmadığını belirten Ahmet Davutoğlu, yeni bir dönem için yeni bir çığır açmak gerektiğini söyledi. Yeni Türkiye için üç önemli konuya değinmek gerektiğini belirten Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Birinicisi Alevi çalıştayları, saklanan örtülen alevi kimliklerinin yeniden gündeme getirilmesi başlı başına bir çığırdır. Alevi çalıştaylarının açılması çok önemliydi. Bu çığırı açan zamanın başbakanı şimdiki cumhurbaşkanına teşekkür ederim. Acıların paylaşılarak kalıpların dışına çıkmak gerek. İdeolojik temelli dar kalıplara sıkışmış yerlerden çıkmalıyız. Devlet yeni bir üslup belirleyecek ve eski üslup terk edilecektir, bu bizim size taahhüdümüzdür. Ama sizden ricamız herkes biriyle selamlayış konuşsun. İnsanları gönül sofrasına davet edelim. Birbirimize en güzel ikram olan muhabbeti ikram edelim. Kimse kendi dünyasına kapanıp konuşmasın. Buraya destur almaya hak vermeye geldim. Zihnimizdeki nefreti yıkalım ki bir daha kimse bu topraklarda kin nefretli duvar örme cesareti göstermesin. Acıları birlikte paylaşalım. İkincisi eğer bu empatiyi yaparsak o zaman zihni bir faaliyet içine yeniden gireriz. Gelin hep beraber yeni bir kültürel etkileşim yaşayalım. Karşılıklı etkileşim içinde yeni bir kültürel anlayış inşa edelim. Ya biz ve siz diyeceğiz ya da içselleştirici bir dil kullanacağız. Dersim’de bir seyit geleneği var. Bir Horasan geleneği var. Bir Mezopotamya geleneği var. Böylesi harmanlaşmış bir Dersim’de her yere çok güzellikler nakşedilmiştir. Kimseye inancını empoze edemeyiz. Ayrıştırıcı bir dil kullanmayalım. Yeni bir ortak kültürel etkileşim alanı oluşturalım. Üçüncüsü empati yapıp kültürel etkileşim alanını geliştirdikten sonra eşit vatandaşlık geliştirilmelidir. Demokratik bir Türkiye’de millet ile devleti buluşturmamız lazım. İktidara geldiğimizde OHAL’i kaldırdık, DGM’leri kaldırdık. İşkenceleri kaldırdık. Köye dönüş ve rehabilitasyonu sağladık. Köye dönüşte hiçbir engel yok, her türlü desteği verdik ve vereceğiz. Terörden zarar gören vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Faili meçhulleri kaldırdık. Bir daha kimse devlet adına ya da başka şekilde bunu yapamayacaktır. Ana dilde siyasal propagandaya izin verdik. Bunlar bizim bu ülkeye bu topluma borcumuzdur. Bundan sonra da talepleri tek tek ele alacağız ve değerlendireceğiz.”

 “TUNCELİ’YE MÜJDE VERDİ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında Tunceli için hazırladığı müjdelerden de bahsetti. Davutoğlu, Dersim’de eski kışlanın müzeye dönüştürülecek ve adının da Dersim Müzesi olacağını belirterek "Bunun için 10 milyon Türk liralık ödeneğin talimatını verdik. Rektörümüzün üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olması talebi değerlendirildi ve karar verildi, Munzur Üniversitesi de hayırlı olsun. Bu ülke, bu topraklar, bu vatan hepimizin. Yeni Türkiye’de hiç kimse inancı, etnik kimliği ile ayrıştırılmayacaktır. Bir daha Dersim katliamı gibi acılar yaşanmayacak. Selam olsun Dersim’e ve Dersim’in güzel insanlarına” dedi.

DERSİM İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Kapalı Spor Salonu’nda yapılan kongrede konuşan Başbakan Davutoğlu, AK Parti iktidarının Türkiye’de konuşulan bütün diller ve lehçeler üzerindeki ipoteği kaldırdığını söyledi. Davutoğlu, “Bu ülkenin evlatları birbirinden ayrıştırılamaz, koparılamaz. Eski Türkiye’de sadece Dersim değil, bütün Türkiye ızdırap yaşadı. Yeni Türkiye bir inşa faaliyetidir demiştik. Şimdi bunun temellerini dokumak için Anadolu’nun her bir yerinde sefere çıktık. Her yerde aynı dilde konuşuyoruz. Önce birbirimizi anlayacağız, helalleşeceğiz, bir yanlışlık varsa devlet adına bunu yapacağız, özür dilenmesi gerekiyorsa özür dileyeceğiz. Evet o yıllardaki devlet anlayışı dolayısıyla bütün vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Hiçbir şey o dönemde yapıldığı gibi insanları çıban yerine koyarak yapılmaz. O dönemde Tunceli’yi 'adam etmek' uğruna geldiler, baskılar düzenlediler. Biz milleti adam etmek yerine milletine hizmet eden bir devlet anlayışını ikame etmek için varız. O eski düşünce neydi kendisinden olmayanlara bir şekilde çeki düzen veriliyordu. Biz bir daha bu topraklarda tehdit anlayışına müsaade etmeyeceğiz. Bu ülkede birçok baskı yaşandı. Bütün o birikimi AK Parti kadroları yola çıkarken hepsini al aşağı ettik. Bir gönül seferberliğine çıktık. Önce OHAL’i ardından DGM’yi kaldırdık. Türkiye’de konuşulan bütün diller, lehçeler üzerindeki ipoteği kaldırdık. Hapishanelerde Türkçe bilmediği için oğluyla konuşmak isteyen annelere tercüman götürülüyordu. Biz bunları kaldırdık. Bu milletin her bir ferdinden destek almadan kimse hiçbir şeye hükmedemeyecek. Bunların en iyi anlatıldığı yer Dersim olduğu için burayı tercih ettik. Hepimiz bu ülkenin çocukları olarak eşit vatandaşlık hakkından istifade edeceğiz” dedi. (İHA/TUNCELİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.