TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dış politikada ideoloji olmaz

DSP Genel Başkanı Masum Türker, dış politikada ideolojilere yer olmadığını belirterek, “Başarılı olmak istiyorsak ortak bir politika belirlemeliyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2014 08:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dış politikada ideoloji olmaz

Müslüm AKTÜRK / İSTANBUL

Masum Türker, Mardinliler Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği “Türkiye’nin dış politikasında yeni yaklaşımları” konulu panele katıldı. Derneği Bahçelievler merkezindeki panel öncesi davetlilere çiğköfte ikram edildi. Yaklaşık bir saat süren sohbetten sonra panele geçildi. Moderatörlüğünü Mardinliler Derneği Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Tunç’un yaptığı panelde konuşan DSP Genel Başkanı Masum Türker, kendisinin de Mardinli olduğunu hatırlatarak, “Örgütlü olduğunuzu görmek beni mutlu etti. Mardinlilerin İstanbul’da örgütlü olmaları demokrasi için de bir gelişmedir” dedi.

Dış politikanın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni çok ilgilendirdiğini belirten Türker, dış politikanın ekonomiye de yansıdığını anlattı. 1939’a kadar iyi giden; bölge merkezli, hakkaniyetli politikasının daha sonra ABD ilişkileri ekseninde denge politikasına dönüştüğünü vurgulayan DSP Genel Başkanı Türker, “1960 yılına kadar Türkiye dış politikada yalpalayarak geldi. DP döneminde örgütler NATO’nun emrindeydi. 1974’de ilk defa vatan milliyetçiliği davranışı oldu ve Kıbrıs’a harekat yapıldı. ABD’nin haşhaş ekimi itirazını ret eden Türkiye o zaman bir kişilik kazandı. Haşhaş ilacın ham maddesidir, bu nedenle bizim için önemli bir gelir kaynağı olduğundan ekim yapmamız istenmiyordu” ifadesini kullandı.

KADDAFİ’NİN YARDIMI

Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Türkiye’nin savaş uçaklarının lastiği olmadığını hatırlatan Masum Türker, bu konuda Türkiye’ye yardım eden tek ülkenin Libya, tek liderin de Kaddafi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Ama biz sonra ne yaptık, kendisine yardım eden tek lider olan Kaddafi’nin öldürülmesine göz yumduk. Komşularla dost olmak ve kalabilmek önemli. Bugün Mısır, Suriye, İsrail gibi ülkelerde büyükelçilerimiz yok. Irak’la yeni yeni görüşmelerimiz başladı. Bakın Arapların bir özelliği var. Birbiriyle kavga ederler, savaşırlar ama araya girenler düşman olur. Ve birbirleriyle kavgaları bittikten sonra dönüp sizle kavga ederler. Türkiye, yanlış politikası yüzünden yalnızlaştı.

Türkiye dış ilişkilerde ortak politika oluşturmalı. Ortak politikamız olmadığı için amacımıza ulaşamıyoruz, isteklerimizi bir yere götüremiyoruz. Ortak politikamız olmadığı için herkesle kavgalı ve hesapsız bir şekilde gidiyoruz. Dış politikada ideoloji olmaz. Dış politikada politikanızı çok iyi belirlemelisiniz. Mesela Suriye ile savaşmak Rusya ile savaşmak gibidir. Çünkü Rusya’nın Akdeniz’e inmek için tek üssü Suriye’dedir.”

ÇÖZÜM SÜRECİNİ DIŞ GÜÇLER BELİRLİYOR

Türkiye’nin NATO ülkesi olduğu için Şanghay 5’lisine giremeyeceğini belirten Masum Türker, çözüm süreci ile ilgili görüşlerini açıklarken şunları söyledi: “Çözüm sürecini hiçbirimiz bilmiyoruz. Aslında Cumhurbaşkanı da bilmiyor. Çözüm süreci ile ilgili gelişmeleri dış politikamızda bazı düşünceleri olan uluslararası güçler belirliyor. Bu güçler, Türkiye’nin direnciyle karşılaştığında zaman zaman kaos çıkartıyorlar. Örnek olarak Kobani meselesini verebiliriz. 2015’ten 2019’a kadar seçim yok. Bu nedenle seçim öncesi çözüm süreci netleşebilir.”

Türker, 12 Eylül’de yapılan darbenin Türkiye’yi mahvettiğini vurgulayarak, “(Ne mutlu Türküm diyene) sözü 12 Eylül döneminde andımıza konulmuş ve ırkçılık yapılmıştır. Ancak andımızın kaldırılması ise yanlıştır” dedi.

Program, soru-cevap bölümünden sonra MARDİNFED Genel Başkanı İbrahim Biter ve Mardinliler Derneği Başkanı Fuat Bodur’un Masum Türker’e plaket vermeleriyle tamamlandı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.