TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bari bu ay rahat bıraksınlar”

Milli Piyango yılbaşı çekilişinin yaklaşmasıyla bilet satıcılarının sayısında artış meydana geldi. Satıcıların görüntü kirliliği yaptıkları gerekçesiyle Konak meydanında bilet satmalarına izin vermeyen zabıtaların bu uygulamalarından en çok etkilenenler ise bu işi devamlı yapan satıcılar oldu

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2014 07:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bari bu ay rahat bıraksınlar”

DAVUT İPEK

Yılbaşının yaklaşmasıyla milyonlarca kişinin hayallerini süsleyen büyük ikramiye çekilişin de geri sayım başladı. Milli Piyango yılbaşı çekilişi biletlerini satanların sayısında da büyük bir artış meydana geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayında bilet satmak için hemen her köşe başında bir bilet satıcısı bulunuyor. Fakat Konak meydanında sayıları hayli fazla olan bilet satıcıları, görüntü kirliliği yaptıkları gerekçesiyle zabıtalar tarafından alandan uzaklaştırılıyorlar. Bu işi sadece büyük ikramiye çekilişinin yaklaştığı Aralık ayında yapanların yanı sıra, bilet satıcılığını meslek edinmiş ve bu mesleğe yıllarını vermiş olanlar da bu uygulamadan nasibini alıyor. Onlardan biri olan Emine Tican Topal ya da meslekteki lakabıyla Emine Abla şunları söyledi: “Büyük ikramiye çekilişinin yaklaşmasıyla her köşe başında bir bilet satıcısı görüyoruz. Fakat bunların çoğu bu işi sadece Aralık ayında yapıyorlar. Bilet satıcılarının sayılarının artması zabıtalara birtakım önlemler aldırıyor. Olan bizim gibi bu işi sürekli yapanlara oluyor.”

“BOYNUMUZDA TAŞIYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde zabıtalar tarafından bilet sattığı alandan kaldırılarak satış yapmasının engellendiğini iddia eden Emine Abla, “Bizim gibilere yazık oluyor. Ben bu işi 1994 yılından beri yapıyorum. Bu meslek benim hayatım olmuş durumda. Bu işi sadece Aralık ayında yapanlarla aynı muameleyi görüyoruz ve bilet satmamız engelleniyor. Zaten bütün bir yıl boyunca vasat seviyede izleyen satışlarımız sadece Aralık ayında düzeliyor. Yani bizim tek kazancımız aslında büyük ikramiyenin yaklaştığı Aralık ayı. Eğer bu ayda satış yapamazsak durumumuz son derece vahim bir hal alır. Artık korkarak satış yapıyoruz. Zabıtalar her an gelecek diye bilet tezgahlarımızı tellerle boynumuza asıyoruz. Çağrımıza kulak verilsin ve hiç olmazsa bu ay oturduğumuz yerden satış yapmamıza izin verilsin” dedi.

“AZİZ BAŞKAN DUY BİZİ”

Serbestçe satış yapmaları hususunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan yardım isteyen Emine Abla şunları söyledi: “Burada yıllardır bu işten ekmek yiyen onlarca kişi var. Ben bu meslekte bazı şeylere yol açan ilk kişilerdenim. Konak meydanında ilk defa kredi kartı kullanılabilmesi için bilet satışlarında pos cihazını getiren kişi benim. Neden bize bu reva görülüyor? On bir ay boyunca kimsenin sesi çıkmıyor ama Aralık ayı gelince bu tür uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’ndan yardım istiyoruz. Bu konuda bizlere hiç olmazsa sadece bu ay için izin verilsin. Oturduğumuz yerden satış yapabilelim. Tek isteğimiz bu. Bu işe hayatını vermiş olanların sesine kulak verilsin artık.”

KABLOLAR ÇANTADA

Konak meydanında bulunan  engelli bilet satıcılarına satış yapabilmeleri için izin verildiğini, ancak kendilerine bu hakkın tanınmadığını sözlerine ekleyen Emine Abla, “İki dakika oturarak satış yapamıyoruz. Her an zabıtalar gelip tezgahlarımızı kaldıracaklar diye korkuyoruz. Ben yanımda çanta taşıyorum. İçinde biletten başka bir sürü kablo var. Bu kabloları zabıtalar geldiğinde tezgaha bağlıyorum ve bunu boynuma asıyorum. Koca tezgahı boynuma asarak dolaşıyorum. Yetkililerden tek istediğimiz, hiç olmazsa bu ay oturarak satışlarımıza devam edelim. Mesleğimizin canlılık kazandığı tek ay olan Aralık ayında tezgahlarımıza dokunulmasın. Artık rahat rahat satış yapmak istiyoruz” dedi. Bu işi 1992 yılından beri yapan Selim Topal ise şöyle konuştu: “Ben bu işi eşimle beraber yapıyorum. Tek kazancımız bu ve bu işin de en iyi olduğu zamanlar Aralık ayı. Bizlere bu ay satış yapmamız konusunda engel olunursa, biz bu işten nasıl ekmek yiyeceğiz?”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.