TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ağaca evet, okaliptüse hayır!

Muğla’da, Akçapınar Azmağı kenarındaki 94 Okaliptüs ağacının kesilmesine Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof.Dr. Mehmet Sıkı’dan tam destek geldi

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2014 08:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ağaca evet, okaliptüse hayır!

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof.Dr. Mehmet Sıkı “Muğla’nın Ula İlçesinde Akçapınar Azmağı kenarındaki şahıs malı arazide bulunan 94 Okaliptüs ağacını izinsiz olarak kestiği ileri sürülen R.Y. hakkında Gökova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tutanak tutularak, kesilen okaliptüs ağaçlarının ormanlık alanda olmaması ve bu ağaçların değerli ağaç sınıfına girmemesi nedeniyle İzinsiz ağaç kesmeden dolayı 149 TL. para cezası uygulanacağı bildirilmiştir. Bu ağaçları kesen kişiye ceza vermek yerine onore edilmesini beklerken Türkiye’nin ve Dünyanın küresel ısınma nedeniyle son 50 yılda yıllık ortalama yağışın düştüğü ve yazın yağan yağışların günümüzde azaldığı Meteorologlar tarafından açıklandığı dönemde bu ağaçların kesilmesine ceza kesmek anlaşılamamıştır. Doğal olarak kendi ülkemizin doğal ağaç türleri olan Meşe, Çınar, Kızıl Çam, Fıstık Çamı gibi ağaçların değişik amaçlarla ve bilimsel dayanaktan yoksun olarak kesilmesine bir Biyolog olarak karşı çıkmamız doğaldır. Okaliptüslerin kesilmesini; öncelikle bu ağaç türü kendi ülkemizin ağacı değil, Avustralya kökenli bir ağaç olup yüzey ve yeraltı sularını çektiği, yabancı tür olması nedeniyle dikim yapıldığı yerde gerek yapraklarının gerekse kök sisteminin salgıladığı kimyasallar nedeniyle kendi ülkemizin bitkilerinin gelişmesine mani olması bilimsel olarak açıklandığı için destekliyoruz. Okaliptüs ağaçlarının kesilmemesini hatta yeni alanlara dikim yapılmasını savunmak akıl, bilim ve mantıkla bağdaşmamaktadır. Bu tip ağaçlandırma alanları yapılacaksa o bölgeye özgü, toprak ve bitki yapısına uygun ağaçlar dikilmelidir” diye konuştu.

250 TON SU TÜKETİYOR!

Türkiye’nin doğal bitkisi olmayan Okaliptüslerin büyük boylu olanları ekildiği sulak alanlarda günde ortalama 400 litre suyu topraktan kendi bünyesine alarak yeraltı su seviyelerini olabildiğince düşürdüğünü, bu özellikleri nedeniyle bataklıkların kurutulmasında yararlanıldığını vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Sıkı, “10 yaşındaki bir Okaliptüs ağacı yılda 250 ton suyu bünyesine almakta ve buharlaşma yolu ile havaya vermektedir. Bir okaliptüs yılda 3-4 metre büyüyerek boyları genellikle 30-40 metreye ulaşabilmektedir. Okaliptüsler bulundukları yerdeki yüzey sularını ve 40 metre derine giden kök sistemi ile de yeraltı sularının azalmasına  neden olmaktadır” dedi.

“GERÇEKÇİ OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Prof.Dr. Sıkı;  “Tüm bu olumsuzluklara ve küresel ısınma nedeniyle ülkemizde görülen kuraklığa rağmen hala okaliptüsleri ülkemiz için gerekli olduğuna inanan bilim insanlarını gerçekçi olmaya davet ediyorum. Bu bilim insanlarını bu ağacı ülkemizin diğer ağaçları ile kıyaslamasına da bir anlam veremiyorum. Okaliptüs gibi egzotik (yabancı) türler diğer türlerin, hayvanlar da dahil o yörenin yerel türlerini baskıladıkları ve gelişmelerini engelledikleri bilindiği halde okaliptüsleri rastgele her tarafa dikmenin de mantığı anlaşılmamaktadır.  Okaliptüs ağacı Botanik bahçesi veya uygulama alanlarında dikilmesi ve su emici gücü herkes tarafından bilindiği için toprak kaymasının görüldüğü köprü ayakları, viyadük güzergahları, karayolu ve demiryollarında heyelanı azaltıcı olması nedeni ile dikilmesi gayet mantıklıdır. Biz okaliptüs ağacına değil, Türkiye’nin doğal bitkisi olmadığı halde bu ağacın rastgele ve bilinçsizce her yere dikilmesine karşıyız. Okaliptüs ağacının Türkiye’deki dikiminin yaygınlaşması ve mevcut okaliptüs ağaçlarının korunmasını savunmak Türkiye’ye yapılmış en büyük kötülüktür” dedi.

OKALİPTÜSLERİN KÖKÜ KAZINMALIDIR

Her yönüyle zararlı olan okaliptüs ağaçlarının yeni alanlara dikiminin en kısa zamanda önlenmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Sıkı;  “Plantasyon alanları dışında dikimi yapılan Türkiye’deki Okaliptüs ağaçlarının bir plan ve program dahilinde kökü kazınmalıdır. Türkiye ve bulunduğu coğrafya ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya iken ülkemizin doğal bitkisi olmayan okaliptüslerin hemen hemen her yere dikilmesini savunmak abesle iştigalden başka bir şey değildir. Okaliptüs yerine o bölgenin iklim ve toprak yapısına göre kendi doğal ağaç türlerinin dikilmesi son derece yararlıdır. Bu anlayışla hareket edip Muğla’da, Akçapınar Azmağı kenarındaki 94 Okaliptüs ağacını kesen R.Y.’yi desteklemek akıl ve mantığın gereğidir” diye konuştu. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.