TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘İzmirliler Çekirdeğe Çiğdem Ulaşıma İşkence Diyor’

İzmir’de 1 Ocak 2015’ten itibaren yürürlüğe giren yüzde 12.5 ulaşım zammına Kaldıraç, İşçi Gazetesi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ve Özgür Lise tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2015 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘İzmirliler Çekirdeğe Çiğdem Ulaşıma İşkence Diyor’

HALİT YILMAZ

Kaldıraç, İşçi Gazetesi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ve Özgür Lise İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde İzmir’de 1 Ocak 2015’ten itibaren yürürlüğe giren yüzde 12.5 ulaşım zammını eleştirerek basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması öncesi İzmirli müzik grubu Praksis söyledikleri şarkılarıyla destek olarak ‘Turnikeden Atlamak Özgürleştirir’ dedi. Basın açıklaması sırasında toplanan grup, ‘İzmirliler çekirdeğe çiğdem ulaşıma işkence diyor’, ‘Ulaşım zammı geri çekilsin’, ‘Ulaşım haktır satılamaz’, ‘Parasız ulaşım parasız sağlık’, ‘Savaşa değil emekçiye bütçe’ ve ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ gibi sloganlar attı.

CEBİMİZDEN ÇALIP BİZİ KURŞUNLAYANLARA PARA ÖDENİYOR

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Efe Özcan, “Bugün Soma Holding’e ait Spine Tower’da en ucuz ev 1 milyon 350 bin TL’ye satılıyor. Bu esaret tablosunun altında küçük bir notla açlık sınırı bin 225 TL yoksulluk sınırı ise 3 bin 990 TL olarak açıklanıyor. Tüm bu yüksek rakamlı paralarıysa bizlere, işçi ve emekçilere ödetiyorlar. Bizim cebimizden çalıp bizi kurşunlayanlara para ödüyorlar. Bu adaletsizlik her şehirde, her sokakta karşımıza çıkıyor. Asgari ücretle geçinen bir işçi eğer işçi cinayetine kurban gitmiyorsa karnını doyurması dahi zorken, 2015’le birlikte ulaşıma vergilere daha da zamlar geliyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE SORUYORUZ

Özcan açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin zammı gizlice duyurduğunu belirterek, “Geçtiğimiz aylarda ‘Düğümü Çözüyoruz’ diyerek ulaşıma kördüğüm atan belediye şimdi de zamla karşımıza çıkıyor. Üstelik zammın sembolik olduğunu iddia ediyorlar. Asgari ücrete zam 90 TL iken bu zam ile ulaşım masrafları en az 15 TL daha artıyor. Bizler bu paralara her gün okula, işe gitmek zorundayken soruyoruz Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki makam araçlarının ulaşım masrafları ne kadardır?” şeklinde konuştu.

YAPILAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN

Ulaşım zammına yönelik yaklaşık bir haftadır imza kampanyası yaptıklarını da belirten Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü bizler sağlık ve eğitim gibi ulaşımında bir hak olduğunu ve satılmayacağını söylüyoruz. Çünkü bizler rant alanı haline getirilen ulaşım sistemini reddediyoruz. Basın açıklaması öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne giderek topladığımız imzaları Yazı İşleri Birimine teslim ettik. Yapılan zamların geri çekilmemesi halinde de çalışma yürüteceğimizi söylüyoruz. Biran önce bu zammın geri çekilmesini istiyoruz. Tüm işçi ve emekçileri de bu mücadelede bizlerle birlikte olamaya çağırıyoruz.”

Açıklamaların ardından eyleme destek veren Partizan Dergisi de kısa bir konuşma yaparak, eyleme destek verdiklerini son zamların işçi-emekçilere yönelik yeni saldırı olduğunu söyledi.

AKA-DER, Kaldıraç, İşçi Gazetesi ve Özgür Lise’nin yanı sıra, Partizan Dergisi, Alınteri Gazetesi, Emekçi Hareket Partisi, Halkevleri, Yeni Demokrat Gençlik, Güzelyalı Halk Forumu, Karşıyaka Halk Forumu ve Bornova Halk Forumu da eyleme destek verdi. Sürecin devamcısı olunacağı belirtilerek eylem bitirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.