TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir boğuluyor, belediye seyrediyor”

Saadet partisi İzmir’de yaşanan hava kirliliği nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirdi. Bu konu hakkında konuşan İzmir İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Bayram Sakartepe, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti kötü bir kokuya ve kirli bir hava tabakasına mahkum ettiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2015 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir boğuluyor, belediye seyrediyor”

TANER UYANIKER

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı tarafından İzmir’de yaşanan hava kirliliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki sorumluluklarına yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını gerçekleştiren İzmir İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Bayram Sakartepe konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Havaların soğumasıyla İzmir bu yıl da hava kirliğine teslim oldu. İzmir’de havadaki insan sağlığına zararlı madde değerleri, sınırı aştı. İzmirliler zehir gibi bir hava solurken, uzmanlar hava kirliliği için uyarıyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı rakamlarına göre hava kalitesi, zaman zaman sağlığı olumsuz etkileyebilecek seviyede ölçüldü. Bu durumdan da en fazla yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanlar etkileniyor. Özellikle havadaki partiküler madde değerlerinin Aralık başından itibaren sınır değerleri defalarca aştığı görülüyor. İzmir'de yaşanan bu durum, insanımızın sağlığı için ciddi problemler oluşturabilecek bir tehlike içeriyor. Havanın kalitesini öğrenmek için uzman raporlarının yanı sıra akşamları penceremizden veya balkonumuzdan dışarıya bakmamız bile yeterli. Şehrin üstüne adeta bir sis bulutu inmiş gibi, yoğun bir hava kirliliği tabakasının çöktüğünü izleyebiliyoruz. Dışarıda isek ağzımızı burnumuzu yakan zehir havayı soluyoruz. Bazı merkezlerde adeta göz gözü görmüyor. Hava kirliliği nedeniyle oluşan sis yüzünden ise görüş mesafesi azalıyor” dedi.

“İZMİR KÖTÜ HAVAYA TESLİM EDİLDİ”

Hava kirliliği konusunda Büyükşehir Belediyesi’ni sert ifadelerle eleştiren Sakartepe, “Bu konuda ciddi önlemler alındığı ve yeterli denetimlerin yapıldığı kanaatinde değiliz. Büyükşehir Belediyesi kirlilik yaşanmaması için bir hazırlık yapmamış, önlem almamıştır. Pek çok konuda olduğu gibi İzmirlinin sağlığını etkileyen bu konuda da sorumluluk anlayışı içersinde hareket etmemiştir. Yapılması gerekli uzun, orta ve kısa vadeli çalışmaları devreye koymamıştır. Bu nedenle de İzmir'i kötü bir kokuya ve kirli bir hava tabakasına mahkum etmiştir. İzmir boğuluyor, belediye seyrediyor.

Elbette hava kirliliği ile ilgili pek çok çalışma yapılabilir, pek çok önlem alınabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmirlileri boğulmaktan kurtarmak istiyorsa, bu çalışmaları uygulamalıdır. Bunların en başında çevreci enerji kaynaklarına yönelmek gelmektedir. Uzmanların verdiği bilgiye göre kentin rüzgar enerjisi açısından var olan kapasitesinin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretilebilir. Şehrimiz, jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahiptir. İzmir’de, mutlaka çöpten enerji üretimi de uygulamaya geçirilmelidir. Yenilenebilir enerji kaynakları olarak İzmir’deki bütün bu potansiyeller devreye konulursa, hava kirliliği sorununun çok büyük bir kısmı zaten çözülür” diye konuştu.

“YEŞİL ALAN ARTIRILMALI”

Hava kirliliğinin önlenmesini yönünde önerilerde bulunan Sakartepe şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ısınma ihtiyacında doğalgaz ve jeotermal enerji kullanımını artırmalıdır. Güneş enerjili sıcak su sistemlerinin tercih edilmesini teşvik etmelidir. Kalitesiz yakıt kullanımını engellemelidir. Trafik kaynaklı hava kirliliği ile ilgili olarak toplu ulaşımın kullanımının özendirilmesi için düzenlemeler yapmalıdır. İzmir’deki plansız şehirleşme ve yeşil alan miktarının az olması da hava kirliliği açısından olumsuzluk taşıyor. Kentin yeşil alan miktarını artırmalıdır” diyerek konuşmasına son verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.