TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıpranma payları kafa karıştırdı

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yetkili bir sendikanın yıpranma payı hakkındaki, ‘Klinikte çalışan sağlıkçıya 3 yıla 1, İdari Hizmetlere 6 yıla 1 yıl verilsin” önerisinin sağlık çalışanları arasında ayrıştırma ve kamplaşmalara yol açacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2015 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yıpranma payları kafa karıştırdı

AHMET TOPRAK - Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan,  yıpranma payları ile ilgili kafaların karışık olduğunu söyledi. Birimler arasında iş yoğunluğu ve riskine göre bir düzenlemenin yapılabileceğini anlatan Demircan, “Ancak 6 yıla 1 yıl, 3 yıla 1 yıl önerisindeki gibi bir uçurum olmamalı” dedi.

UYGULAMADA TARTIŞMA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde verdiği ‘Sağlık çalışanlarına Yıpranma Payı Hakkı’ müjdesi 450 bin sağlık çalışanını heyecanlandırırken, uygulamanın nasıl olacağı ise yeni tartışmaları başlattı. Sağlık iş kolundaki yetkili bir sendika, Hükümet’e “Klinikte çalışan sağlık çalışanlara 3 yıla 1, İdari Hizmetler’de çalışan memurlar 6 yıla 1 yıl yıpranma payı hakkı verilsin” önerisi getirdi. Bu öneriye karşı çıktıklarını belirten Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, “Aynı sendika yıpranma payı hakkında bir Çalıştay yaptı. Bu sendikanın Genel İdare Hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımız için 6 yılda bir yıl yıpranma payını reva görüyor. Nöbet sistemi de bir bütündür. Nöbeti sadece ebe, hemşire tutmaz. Hastanedeki işleyiş bir zincirin halkaları gibidir. Bir halkayı kopartırsanız, sağlık çalışanlarından performans bekleme hakkınız olmaz. Bir örnek vereyim. Hastanede çalışan bir hemşire arkadaşımız, Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Bölümü’nde görevlendirildi. Hemşire arkadaş İdari Hizmetler Birimi’nde çalışmaya başladı. Sağlık Sen Yönetimi diyor ki, ‘Klinikte çalışan hemşireye 3 yıla 1 yıl, İdari Hizmetler Birimi’nde çalışan hemşire arkadaşa ise 6 yıla bir yıl yıpranma verilsin’. Bu haksızlık değil mi? Siz niye yanlışa çanak tutuyorsunuz” dedi.

“YIPRANMA PAYI HAKKI VERİLMELİ”

“Sağlık çalışanlarının tamamı birbirine koordineli çalışır” diyen Demircan, şunları söyledi: “Bir sağlık çalışanı diğerinden daha fazla çalışıyordur. Yoğun bakım, acil servislerde çalışan arkadaşlara bir imtiyaz olsun istiyoruz. Ama birimler arasında bu kadar uçurum olmasın.  Fiili hizmetteki makası kapatmamız gerekirken biz açıyoruz. Ve bu açığı sendikalar açıyor. Şu an Genel İdari Hizmetler sınıfında olup hala o yetkili sendikanın önerisini duyup, sendikasından istifa etmeyen arkadaşları hayretle karşılıyorum. Teknik Hizmetler sınıfında çalışan bir arkadaş için ‘Hastaya hizmeti yok’ diyemeyiz. Merkezi Sterilazasyon Sistemi’ndeki sorunun Teknik Hizmetler Sınıfı çözüyor. Ya da bu birinde gerekli bir malzemeyi Satın Alma Bölümü’ndeki görevliler alıyor. Yıpranma Payı Sağlık Sen’in savunduğu şekilde çıkarsa sağlık çalışanlarında, Performans Sistemi’nden sonra ikinci bir ayrıştırma yapılacaktır. 112 ambulansında çalışan bir şoföre 6 yılda bir, beraber çalıştığın hemşire ve ATT’ye 3 yılda bir yıpranma payı hakkı verilecek. Sağlığı bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan tüm personele 3 yıla bir yıl yıpranma payı hakkı verilmeli.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.