TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soğukla, ölümüne mücadele

Konak, Gültepe’de tek başına barakada yaşayan 75 yaşındaki Şükrü Kaç, dondurucu soğuğa karşı tenteli barakada ayakta kalma mücadelesi veriyor. Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü’ne Kaç’ın durumunun bildirilmesine rağmen 10 günden bu yana hiçbir gelişme yaşanmadı

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2015 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soğukla, ölümüne mücadele

HAMZA GÜL - Konak’ın Gültepe Semti, Boğaziçi Mahallesi 2208/7 nolu çıkmaz sokağında iki metre karelik barakada tek başına yaşama mücadelesi veren 75 yaşındaki Şükrü Kaç’ın aşırı soğuk havaya rağmen yaşadığı çile görenlerin yüreğini sızlatacak türden. SSK emeklisi Şükrü Kaç’ın yaşadığı çileyi Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü’ne bildiren komşuları aradan 10 gün geçmesine rağmen Şükrü Kaç’ın aynı şekilde yaşamaya çalışmasına şaşırıyor. Mahalle muhtarının da 31 Aralık 2014’te yazdığı dilekçe ile durumu iletmesine karşılıkta kurum yetkilileri ‘Siz önce Şükrü Kaç’a bir hastane raporu çıkartın, biz ondan sonra işlemlere başlayalım’ cevabı verilmesini hayretle karşılayan mahalle sakinleri, “Sosyal Devlet nerede? Önce bu mağdur vatandaşı soğuktan bir kurtarın ondan sonra raporunu da nasıl olsa çıkartırsınız, şimdi günlerce ilgilenmeyen Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü, Şükrü Amca öldükten sonra mı işlem yapacak” diye tepki gösteriyor.

34 YIL ÖNCE EŞİNİ KAYBETTİ

Tariş’te çalışan Şükrü Kaç’ın bir kız bir de erkek içi çocuğunun annesi olan eşini 34 yıl önce gırtlak kanserinden kaybettiğini ifade eden komşuları, “Eşi rahmetli olduğunda Şükrü Amca 6 yaşında kızı ve 8 yaşındaki oğlu ile buradaki küçük evde büyük zorluklar çekerek çocuklarını büyüttü. Ancak şimdi hem kızı hem de oğlu evli ve burada oturmuyor. Babalarının yaşadığı ortamı bilmelerine rağmen onu yanlarına almamalarını anlayamadık. Çocuklar mı kendisini istemiyor kendisi mi çocuklarına gitmek istemiyor orasını bilmiyoruz. Ama bu soğukta bur koşullarda çektiği çileyi çekmesine de gönlümüz razı gelmiyor. Çocuklar büyüyünce 25 yıl önce evde sobadan çıkan ateşle yaşadığı ev tamamen yandı. Evin olduğu bu alana bu barakayı el birliği ile yaptık. O günden buyana bu barakada yaşamını sürdürüyordu. Şimdi son yıllarda hem yaşlılığın getirdiği sorunlar hem de bu olumsuz koşullarda yaşamak Şükrü Amcamızı epeyce bitkin bıraktı. Geçen ay yağan yağmurda barakayı tamamen su bastı, yatağı ve giysileri kullanılmayacak duruma geldi. Muhtarımız konuyu Konak Belediyesi’ne bildirdi. Belediye o gün barakayı tamamen temizleyip yeni yatak ve eşyalar ile erzak getirdi” dedi.

İZMİR DONUYOR

Son bir haftadır Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava dalgası, İzmir’de gece kaydedilen sıcaklıkların son 50 yılın en düşük değerini almasında etkili oldu. Meteorolojiden  alınan bilgiye  göre İzmir’in Bornova istasyonunda ölçülen en düşük sıcaklık -6.8°C ye kadar düştü. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü’nden Prof. Dr. Ecmel Erlat İzmir'in sıcaklık koşullarında dikkati çeken en önemli özelliğin, sıcaklık değerlerinin gösterdiği yıllar arası değişkenlik olduğunu belirtti. Atmosfer dolaşımında dolayısıyla belli hava tiplerinin yıl içindeki etkinlik süresi ve frekanslarında görülen farklılıklar, sıcaklık koşullarının özellikle kış aylarında yıldan yıla büyük ölçüde değişmesine yol açmakta olduğunu söyleyen Prof.Dr. Erlat, “Nitekim kış aylarında Kuzey Afrika’dan gelen tropikal hava kütleleri mevsim normallerinin üzerinde, Orta Avrupa/Sibirya üzerinden gelen polar hava kütleleri ise mevsim normallerinin altında sıcaklık koşullarına yol açmaktadır” dedi. Prof. Dr. Erlat açıklamasını şöyle sürdürdü; “Örneğin Güzelyalı Meteoroloji İstasyonu’nun gözlemlerine İzmir’de Ocak ayında günlük ortalama sıcaklıklar 12-13°C, gece sıcaklık ortalaması ise 5°C civarındadır. Ancak bu güne kadarki en düşük değer 1942 yılının 4 Ocak gecesinde -8.2 °C  inmiş, 1971 yılında ise gündüz 21.4 °C ye kadar yükselmiştir”  

Konak, Karataş’ta Kız Lisesi duvarlarından akan şelalenin tamamen donduğu İzmir’de Şükrü Kaç, barakasında mücadeleye devam ederken Büyükşehir Belediyesi sokakta yaşayanları sıcak mekanlarda ağırlama çalışmalarını sürdürüyor.

HUZUREVİ İSTİYORUM

Emekli maaşının olduğunu buna karşılık huzurevinde kalmak istediğini komşularına söyleyen Şükrü Kaç’ın bu talebinin iletildiği Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü’nün muhtardan sağlık raporu istemesini garip karşıladıklarını ifade eden mahalle sakinleri tepkilerini şöyle anlattı: “Adam yaşlı, tek başına olumsuz şartlarda yaşama mücadelesi veriyor, sosyal güvencesi ve emekli maaşı var. Bu adamı Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü, neden uygun bir huzurevine yerleştirmez bunu anlayamıyoruz. Muhtar durumu bizler gibi bildirmiş şimdi hastaneden sağlık raporu getirin demenin ne anlamı var. Bu bekleme esnasında bu adam donarak yaşamını yitirse veya buzlu sokaklarda yürürken düşse burun sorumlusu kim olacak? Mahalleli olarak içimiz sızlıyor, bu acıyı birazcık da devlet kurumları duysun ve bu sorunu çözsün.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.