TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sığınmacıların hizmetlerden yararlanmasının yolunu açacağız

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Irak’tan gelenlerin sadece acil hizmetlerden yararlanması sağlanıyordu. Yaklaşık 43 bin 120 kişi. Bu gelen komşularımızın dün akşam Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği bütün sağlık hizmetlerinden ister acil olsun, ister normal şartlar olsun yararlanması mümkün olacaktır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2015 07:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sığınmacıların hizmetlerden yararlanmasının yolunu açacağız

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriyeli mülteciler meselesinin Türkiye için kalıcı bir sorun haline geldiğini aktararak, Suriyelilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını, Türkiye toplumuyla entegre olmalarını ve uzun dönemli sorunların çözümünü tartışacaklarını belirtti. Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Bugünkü rakamlar itibariyle 1 milyon 651 bin 920 Suriyeli mülteciyle karşı karşıyayız. Şu anda 1 milyon 532 bin 74 sığınmacının biyometrik kayıtları Göç İdaresi tarafından gerçekleştirilmiştir. Yılsonu itibariyle hepsini tamamlamayı düşünüyorduk. Şu anda 22 kampımız vardı, 23’üncüsünü İslahiye’de ocak ayı içinde açmayı planlıyorduk. İslahiye kampı da şu anda hizmete girmiştir. Kamplarımızda barındırılan Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların sayısı 235 bin civarındadır. Ayrıca Türkiye sınırları dışında Dohuk ve Zaho’da iki kamp AFAD tarafından yönetilmektedir.”

Kurtulmuş, Kobani’den gelenler için hazırlanan kampın 17 bin 500 kişilik kısmının tamamlandığını, 25 Ocak’ta ise 35 bin kişi kapasiteli bir kampın açılmasını sağlayacaklarını belirtti. Suriyelilerin bütün sağlık hizmetlerinin karşılandığını belirten Kurtulmuş, “Irak’tan gelenlerin sadece acil hizmetlerden yararlanması sağlanıyordu. Yaklaşık 43 bin 120 kişi. Bu gelen komşularımızın dün akşam Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği bütün sağlık hizmetlerinden ister acil olsun, ister normal şartlar olsun yararlanması mümkün olacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE, KOMŞULARINA KAPILARINI AÇTI

Türkiye’nin sığınmacılara harcamış olduğu rakamın 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, 18-20 Eylül tarihleri arasında Kobani’den kaçarak gelenlerin sayısının 197 bin olduğunu vurgulayarak, “Türkiye hem açık kapı politikasıyla yardım ihtiyacı olan, zorda kalan bütün komşularına kapılarını açmış, hem de bunların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için azami gayret sarf etmiştir. Bir komşuluk, kardeşlik ödevi olarak görmekte” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin milli gelirin binde 21'ini insani yardımlara harcadığını kaydeden Kurtulmuş, bunun Türkiye’nin gayri safi milli hasılasına oranıyla dünya birincisi olduğunu kaydetti.

 

Türkiye’deki Suriyeli meselesinin sadece kamplarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Kurtulmuş, Türk toplumunun duyarlılığının arttırılmasının önemini vurgulayarak şunları dedi:

“Suriye meselesi bir müddet daha, belki uzun bir müddet daha ve sığınmacılar meselesinin orta vadeli bir mesele haline geldiğini biliyoruz. Öncelikle yapmamız gereken, kardeşlik, dayanışma meselesi olarak göreceğiz. Toplumun üzerine bir yük olmasını hafifletmek için Türk toplumunun duyarlılığını arttıracağız. Kış aylarındayız. Kış ayları şartlarına dayanmak zorunda olan sığınmacı insanlar var. Bunlara yardım yapılması, sivil toplum kuruluşlarımız üzerinden bu yardımların arttırılması önemlidir. Bu çerçevede STK’ların yeni platformlar oluşturması, Kızılay’ımız, diğer kuruluşlar, ulusal anlamda hizmet veren kuruluşlarımız değil, iller bazında var olan, güçlü şekilde sığınmacı konusuna eğilen STK’ların Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların yanında olmalarını temenni ediyoruz.”

175 BİN KİŞİYE EĞİTİM İMKANI SAĞLANDI

Suriyeli sığınmacıların eğitimlerinin önemine de dikkat çeken Kurtulmuş, eğitim çağında 500 bin sığınmacı olduğunu ve bunların 175 binine eğitim imkanı sağlandığını kaydederek şöyle devam etti:

“Bu çocuklar artık bu ülkeye emanet edilmiştir. Bu ülkede geleceklerini bulmak durumunda olan çocuklarımız. Bunlara yapacağımız en büyük destek gıda, barınma, sağlık yardımlarından daha önemli olan destek eğitim almalarını sağlamak. Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD ve diğer kurumlarımızla işbirliği içinde son derece titiz şekilde çalışıyoruz. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bu gelen sığınmacıların eğitimleri ile ilgili üniversite ile entegrasyon nasıl sağlanabilir, bunun çalışmasını yaptılar. Buradaki tüm sığınmacıların tüm hizmetlerden yararlanmasının yolunu açacağız.” (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.