TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’den Cemevi atağı  

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP’li belediyelerin şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında Cemevi’nin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP’den Cemevi atağı  

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Cemal Özdamar ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında parti olarak hazırladıkları “Herkes İçin İnanç Özgürlüğü” paketini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bu eylem planının en somut önerilerinden birisinin Cemevi’nin ibadethane olarak hizmet vermesi yönünde bir karar aldıklarını açıkladı.

Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talebinin karşılanması gerektiğini söyleyen Ağbaba, “Alevi yurttaşlarımız, diğer inançlara mensup veya hiçbir inanca mensup olmayan yurttaşlarımız gibi vergilerini vermekte, anayasanın emrettiği gibi vatandaş olmaktan kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Eşit yurttaşlık ilkesi, yurttaşların dili, dini, inancı, cinsiyeti ve ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadan hakta ve özgürlükte eşit kabul edilmesini ifade eder. Bu sebeple ülkemizde birden fazla etnik ve dinsel grubun varlığı resmen tanınmalı, vatandaşlar arasındaki her türlü ayrımcılığa son verilmeli ve bütün yasal düzenlemeler bu doğrultuda yapılmalıdır” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin sadece belli bir mezhebe mensup yurttaşlara aktarılmasının, diğer farklı inanç topluluklarının aleyhine kullanılmasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Ağbaba, “Diyanete ayrılan bütçe, Alevi yurttaşlarımızın kurumları, ibadethaneleri dâhil diğer bütün inançlar için eşit oranda paylaştırılmalıdır. Aleviler bu devlete kuruşu kuruşuna vergisini ödüyorsa diğer yurttaşlarımız gibi aynı haklardan faydalanmalıdır. Bunun için öncelikle devlet, her inanca eşit mesafede durmasını bilmek zorundadır” diye konuştu.

Devletin atması gereken bir adımı yerel yönetimlerle atmaya karar verdiklerini açıklayan Ağbaba, “Belediyelerimiz, önümüzdeki Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında Cemevi’nin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklar. Çünkü CHP’li belediyeler, her türlü dini inanca saygılı ve eşit yurttaşlığa inanan laik ve demokratik yapılardır. Çünkü CHP’li belediyeler cami, kilise, havra, Cemevi gibi inanç merkezlerinin kent halkının yüzlerini ağartacak ve gurur duyacağı mekânlar olması için çalışır” şeklinde konuştu.

Cami, Cemevi, kilise, havra ve tüm inanç merkezlerinin en temiz ve en bakımlı olduğu kentlerin CHP’li belediyelerin yönettiği kentler olduğunu söyleyen Ağbaba, “Bugüne kadar CHP belediyeleri olarak tüm inanç merkezlerinin bakımını ve temizliğini hiçbir ayrım gözetmeksizin nasıl üstlendiysek, bundan sonra da bunu daha da yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Sadece CHP’li belediyelerde değil, muhalefet olduğumuz belediye meclislerinde de belediye meclisi üyelerimizin gerekli girişimlerde bulunacaklarını buradan sizlerle paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

CHP olarak iktidarda oldukları kentlerde gerekeni yapacaklarının altını çizen Ağbaba, “İktidarda ve muhalefette olduğumuz Türkiye’deki tüm belediye meclis üyelerimiz ilk belediye meclis toplantısında gerekli başvurularda bulunacaklardır. Bugünden sonra CHP’li belediyeler Cemevi’ni ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler Cemevi’ne de sunulacak” diye konuştu.

Ağbaba, tüm CHP’li belediyelere bu konuda tavsiye mektubu yazılacağını açıkladı. (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.