TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTS’den İZBAN’a gönderme

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İzmir Şubesi geçtiğimiz günlerde İZBAN’da meydana gelen kaza ile ilgili Alsancak Garı’nda basına bir açıklama yaptı

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2015 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
BTS’den İZBAN’a gönderme

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası(BTS) İzmir Şubesi İZBAN’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen kaza ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alsancak Garı’nda yapılan açıklamada İZBAN yetkililerini eleştiren sendika yetkilisi Bülent Çuhadar, kamu işletmeciliği olması gereken demiryolu işletmeciliğinin kar zarar anlayışına terk edilemeyeceğini belirtti.Çuhadar, “İZBAN günde ortalama 250 bin, 280 bin arası yolcu taşımaktadır. Biz daha önce İZBAN’ın çalışmaları hakkında açıklama yaptık. İZBAN yetkilileri bizi sansasyonel açıklamalar yapmakla suçladı. Sonuç gösterdi ki biz haklı çıktık” diye konuştu.

“BAKIM OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ DEĞİL”

İZBAN’ın anonim bir şirket olduğunun altını çizen Çuhadar, bu amaçla şirketin kar düşüncesiyle hareket ederek bakım yapmadığını söyledi. Çuhadar, “Yani piyasa kurallarına göre işletmecilik yapan her şirket gibi amacı maliyetleri minimuma indirerek daha çok kar etmektir. Bu nedenle bu setlerin gerekse diğer setlerin bakımı olması gerektiği gibi yapılmamaktadır. Bakım sorumluluğu İZBAN’a aittir. İZBAN bu sorumluluğu yerine getirmemektedir. 2011 tarihinde işletmecilik faaliyetlerine başlayan İZBAN A.Ş., bu kar hırsı nedeniyle TCCD ile yaptığı protokolün de gereklerini yerine getirmemektedir. Hat bakım ve kullanım ücreti olan 5 milyon dolar ve 5 milyon euro halen TCDD’ye ödenmemiştir. Ayrıca Menemen trafosunun 625 bin, Çiğli trafosunun 676 bin ve Hilal trafosunun 345 bin TL’lik elektrik giderlerini de TCDD ödemeye devam etmektedir. TCDD zarar ettirilmektedir. Ayrıca TCDD mevzuatına göre çift makinist çalışması gerekirken İZBAN tek makinistle çalışmaktadır. Bu tek makinist uygulamasını tüm uyarılara rağmen devam ettirmektedir. O iki makinistten birisi kırımızı bir ışık yandığında yanındaki makinisti hemen uyarır.  İZBAN’da personel sıkıntısı da mevcuttur. Çalışanlar uzun saat ve düşük ücretle çalıştırılıyor. Ayrıca sendikalı olanlar işten çıkartılıyor” şeklinde konuştu.

“OTOBÜSÇÜ MANTIĞIYLA TREN ÇALIŞTIRAMAZSINIZ”

Benzer bir olayın 10 gün önce de yaşandığını belirten Çuhadar, “Daha önce yaptığımız uyarılarda çocukluk arızası olarak tanımlandı. Ama arızalar çok ciddi hallerdedir. Daha büyük can sıkıntılarına yol açabilir. Demiryolu bilgi, birikim, uzmanlık isteyen bir iştir. Kamu eliyle yapılmalıdır. Özel sektöre ve kara teslim edilemez. İzmir halkını uyarıyoruz. Aynı olay patlamadan 10 gün önce Hatundere İstasyonu’nda da yaşanmıştı. İZBAN’a pek çok kişi ve kesimden dosyalar sunuldu. İZBAN yönetimi uyarıldı. Biz sansasyonel bir haber peşinde değiliz. Bir otobüsçü mantığıyla tren çalıştıramazsınız. TCDD 160 yıllık bir kurumdur. Tarihi kanla yazılmıştır. Geçmiş tecrübelerine dayanarak bazı uygulamalar yapıyor.  Demiryolu ulaşımında asıl olan kar etmek değil, güvenli, hızlı ve konforlu bir ulaşımı gerçekleştirmektir” diye konuştu. 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.