TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cinsiyet kıyımı da asla görmezden gelinemez

İzmir Tabip Odası Özgecan Aslan'ın öldürülerek cesedinin yakılmasını protesto etti

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2015 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cinsiyet kıyımı da asla görmezden gelinemez

ANIL YIKGEÇ

İzmir Tabip Odası, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülerek cesedinin yakılmasını protesto etti. Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan doktor ve hemşireler adına basın açıklamasını Oda Yönetim Kurulu Üyesi Nezaket Kaya yaptı.

Kaya konuşmasına, “Vicdanı olan tüm erkek ve kadınların başı sağolsun” diyerek başladı. Aslında katledilen ve yakılanın sadece Özgecan olmadığına vurgu yapan Kaya, “Kadının kamusal alanda var olması, yolculuk edebilmesine de bir saldırıydı bu. Özgecan’ı yakan alevler kadın ya da erkek, çoluk çocuk tüm insanlığımızı yakmıştır, kimbilir kaç kadın, kaç çocuk kadın yakılacak ya da tecavüze uğrayacak” dedi.

HER DAKİKA 20 KADIN DAYAK YİYOR

Günümüzü Ortaçağ’a benzeten Kaya, “Maalesef Ortaçağ’da cadı avlarında, odun yığınlarının üzerinde kadınları cayır cayır yakan barbarlar bugün Türkiye’deler. Sayıları her geçen gün artmakta. Sistem bunları türetmekte ve kendilerini ‘Özgecan’ları yakarak göstermekteler” dedi. Türkiye’de her 1 dakikada 20 kadının dayak yediğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bugün ülkemizde resmi rakamlarla her 1 dakikada 20 kadının dayak yiyorsa, her ay 34 kadın ve son 6 yılda 4 bin kadın öldürülüyorsa ve binlerce kadın tecavüze uğruyorsa bunun bir sorumlusunun olması gereklidir. Ve tabii ki de vardır! Bunun sorumlusu bir başka ülkenin başkanına ‘Sayın Obama’ya sesleniyorum. Neredesin Başkan diyorum. Biz siyasiler ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz. Halk size oy verirken benim can güvenliğimi sağlamak zorundasınız diye oy veriyor’ diyen Türkiye Cumhuriyeti Başkanı ve yönetimi altındaki kadroların tümüdür.”

CİNSİYETÇİLİĞİ KULLANDILAR

AK Parti iktidarının kendisine oy verenlerle vermeyenleri ayırmak için, sadece dini, mehzepçiliği, fakirliği ve eğitimsizliği değil, aynı zamanda insanların cinsiyetini de kullandığına değinen Kaya, bunu şöyle örnekleyeceğini belirtti: “Kadın erkek eşitliğine inanmadıklarını açıkladır. Sesli gülmek fahişeliktir dediler. Kızlar okumasın, okuyunca erkeler evlenecek kız bulamıyor dediler. Anası tecavüze uğruyorsa bebeğin suçu ne, doğursun dediler. Tecavüze uğrayan doğursun, devlet bakar dediler. Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanı kadından daha masumdur dediler. Hamile kadınlar sokağa çıkmasın dediler. Nişanlılar el ele tutuşmasın dediler. Ve buna benzer şekilde hergün görsel ve yazılı medyada, cinsiyet kıyımına yol açacak, teşvik edecek, yönlendirecek şekilde cinsiyetçiliği resmi ideoloji olarak toplumun önüne koydular. Bu öldürmeleri teşvik ettiler. Ceza indirimleri uyguladılar. Öldürenler bu teşvikten cesaret buldular, ilham aldılar ve en yakınlarındaki kadını, eşini, nişanlısını, çocuklarının annesini, tecavüz ettiği ve tanıdığı tanımadığı herhangi bir kadını pervasızca, hunharca öldürdüler.”

ODA OLARAK KINIYORUZ

Eğitimsiz, işsiz, amaçsız, sadakaya bağlanmış, çaresiz bırakılmış, sinir uçlarıyla oynanmaktan tahammülü tüketilmiş bir toplumun zavallılaştırılmış erkek cinsi, zavallılaştırılmış kadın cinsine kıydığını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Cinsiyetçilik resmi ideoloji olamaz. Cinsiyet kıyımı da asla görmezden gelinemez. İzmir Tabip Odası olarak, kadın cinayetlerinin asıl sorumlusu olan ve resmi ideolojisi din istismarına dayalı cinsiyetçilik olan iktidar ve çevresini şiddetle protesto ediyoruz. Bu sorumluluğu açık ve net taşıdıklarını itirafa ve bu ideolojiden bir an önce vazgeçemeye çağırıyoruz. Bu ülkeye can veren bütün kadınları ve erkekleri, cinsiyetçi ideolojiyi reddetmeye, buna karşı direnmeye ve bunu siyasi bir araç haline getiren tüm siyasi kadroları tasfiye etmek için içten tepkiler vermeye ve hep birlikte ayağa kalkmaya davet ediyoruz.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.